Daily Current Affairs : 19th and 20th September 2020 | Daily GK update Quiz

Daily Current Affairs : 19th and 20th September 2020 | Daily GK update Quiz

Q1. Which state government has launched Mukhyamantri Mahila Utkarsh Yojana (MMUY)?

किस राज्य सरकार ने मुख्यमंत्री महिला उत्कर्ष योजना (MMUY) शुरू की है?

(a) Maharashtra / महाराष्ट्र

(b) West Bengal / पश्चिम बंगाल

(c) Madhya Pradesh / मध्य प्रदेश

(d) Gujarat / गुजरात

(e) Haryana / हरियाणा 

Answer & Explanation
Ans.1(d)

Exp. Chief Minister of Gujarat, Vijay Rupani has launched a scheme named Mukhyamantri Mahila Utkarsh Yojana (MMUY) that will provide interest-free loans to women’s groups in the state.

Aims: Under the scheme, Gujarat State Govt will provide an interest-free loan of Rs 1 lakh to these one lakh women JLEGs. The interest amount will be borne by the state government.

Q2. Name the Union minister who has been given additional charge of Food Processing Industries Ministry.

उस केंद्रीय मंत्री का नाम बताइए जिसे खाद्य प्रसंस्करण उद्योग मंत्रालय का अतिरिक्त प्रभार दिया गया है।

(a) Thawar Chand Gehlot / थावर चंद गहलोत

(b) Ravi Shankar Prasad / रविशंकर प्रसाद

(c) Dharmendra Pradhan / धर्मेंद्र प्रधान

(d) Raj Kumar Singh / राज कुमार सिंह

(e) Narendra Singh Tomar / नरेंद्र सिंह तोमर

Answer & Explanation
Ans.2(e)

Exp. President Ram Nath Kovind has accepted the resignation of Smt. Harsimrat Kaur Badal from the Union Council of Ministers.

A press communique issued by Rashtrapati Bhavan, Agriculture Minister Narendra Singh Tomar has been assigned the charge of the Ministry of Food Processing Industries in addition to his existing portfolios.

Q3. Which Bank has introduced lead management system (LMS) i-Lead 2.0 (Inspiring Leads System version 2.0) to boost customer services?

किस बैंक ने ग्राहक सेवाओं को बढ़ावा देने के लिए लीड मैनेजमेंट सिस्टम (LMS) i-लीड 2.0 (इंस्पायरिंग लीड्स सिस्टम संस्करण 2.0) पेश किया है?

(a) Bank of Maharashtra / बैंक ऑफ महाराष्ट्र

(b) Indian Overseas Bank / इंडियन ओवरसीज बैंक

(c) Bank of Baroda / बैंक ऑफ बड़ौदा

(d) Canara Bank / केनरा बैंक

(e) Bank of India / बैंक ऑफ इंडिया

Answer & Explanation
Ans.3(d)

Exp. Public sector lender Canara Bank has launched lead management system (LMS) – i-Lead 2.0 (Inspiring Leads System version 2.0).

The bank announded “This new initiative is being introduced with the motive of building and sustaining business relationships with bothnew customers to bank and existing customers to bank. Going beyond the principle of gaining profit and having competitive advantage, Canara Bank has opened a way for its services to reach all corners of the country.”

Q4. Who is the head of the Expert Committee formed by Government to probe reports of snooping by Chinese firm?

चीनी फर्मों द्वारा स्नूपिंग की रिपोर्ट की जांच के लिए सरकार द्वारा गठित विशेषज्ञ समिति के प्रमुख कौन हैं?

(a) Rajesh Pant / राजेश पंत

(b) Ramesh Chand / रमेश चंद

(c) Shaktikanta Das / शक्तिकांता दास

(d) Rajesh Verma / राजेश वर्मा

(e) G K Pillai / जी के पिल्लई

Answer & Explanation
Ans.4(a)

Exp. Taking up the matter with the Chinese Ambassador, the Government on 17th September set up an expert committee under the National Cyber Security Coordinator to study the revelations in China Watching. Shenzen-based company, with links to the Chinese government, is monitoring over 10,000 Indian individuals and entities.

The expert committee, led by Lt Gen (retd) Rajesh Pant, India’s chief coordinator on cyber security, will evaluate the “implications” of the digital surveillance by Data Information Technology Co. Limited and “assess any violations of law and submit its recommendations within thirty days.”

Q.5. ‘A Promised Land’ the presidential memoir is written by whom?

ए प्रॉमिस्ड लैंड एक राष्ट्रपति का संस्मरण किसके द्वारा लिखा गया है?

(a) Ram Nath Kovind / राम नाथ कोविंद

(b) Vladimir Putin / व्लादिमीर पुतिन

(c) Barack Obama / बराक ओबामा

(d) Theresa May / थेरेसा मे

(e) Donald Trump / डोनाल्ड ट्रम्प

Answer & Explanation
Ans.5(c)

Exp. A Promised Land is a forthcoming memoir by Barack Obama. It is due to be published on November 17, 2020. It is the first of a planned two volumes that Obama has written following his incumbency as President of the United States from 2009 to 2017.

Obama said in a tweet following the announcement of the publication of the book that he has aimed to “provide an honest accounting of my presidency, the forces we grapple with as a nation, and how we can heal our divisions and make democracy work for everybody”. The book concludes with the events of the killing of Osama bin Laden in 2011.

Q6. International Equal Pay Day is observed every year on _______________.

अंतर्राष्ट्रीय समान वेतन दिवस हर साल _______________ को मनाया जाता है।

(a) 17 September / 17 सितंबर

(b) 18 September / 18 सितंबर

(c) 19 September / 19 सितंबर

(d) 20 September / 20 सितंबर

(e) 21 September / 21 सितंबर

Answer & Explanation
Ans.6(b)

Exp. International Equal Pay Day is observed on 18 September every year. The day aims to highlight the importance of achieving equal pay for work of equal value. International Equal Pay Day is observed for the first time in 2020 under an initiative by the United Nations.

The day focuses to show the importance of ending sexual discrimination in relation to gender pay gap which refers to the difference in earnings between men and women in paid employment.

Q7. Who has been named by United Nations to 2020 Class of Young Leaders for Sustainable Development Goals (SDGs)?

संयुक्त राष्ट्र द्वारा सस्टेनेबल डेवलपमेंट गोल्स (SDGs) के लिए 2020 तक युवा नेताओं के वर्ग का नाम किसे दिया गया है?

(a) Udit Singhal / उदित सिंघल

(b) Kala Narayanasamy / काला नारायणसामी

(c) Avni Doshi / अवनी दोशी

(d) Sunil ydv SS / सुनील ydv एस एस

(e) Sachin Awasthi / सचिन अवस्थी

Answer & Explanation
Ans.7(a)

Exp. Udit Singhal, an 18-year-old boy from India has been named by the United Nations to the 2020 cohort of young leaders for the Sustainable Development Goals, the highest profile recognition opportunity at the world body for youngsters who are leading efforts to combat the world’s most pressing issues.

Singhal has been named to the 2020 Class of 17 Young Leaders for the Sustainable Development Goals (SDGs). He is the founder of Glass2Sand, a zero-waste ecosystem that addresses the growing menace of glass waste in Delhi.

Q8. Who has been awarded 2020 Dayton Literary Peace Prize’s lifetime achievement award?

किसे 2020 डेटन लिटरेरी पीस प्राइज़ के लिए जीवन भर की उपलब्धि पुरस्कार से सम्मानित किया गया है?

(a) David Attenborough / डेविड एटनबरो

(b) Margaret Atwood / मार्गरेट एटवुड

(c) Marieke Lucas Rijneveld / मैरीके लुकास रिजनेवेल्ड

(d) Greta Thunberg / ग्रेटा थनबर्ग

(e) Kate Winslet / केट विंसलेट

Answer & Explanation
Ans.8(b)

Exp. Margaret Atwood has won the 2020 Dayton Literary Peace Prize’s lifetime achievement award. The award celebrates literature’s power to foster peace, social justice and global understanding.Margaret Atwood is a prolific writer of poetry, fiction, nonfiction, essays and comic books.

The Richard C. Holbrooke Distinguished Achievement Award is named for the late U.S. diplomat who brokered the 1995 Bosnian peace accords reached in the Ohio city.

Q9. Babu Sivan has passed away recently. He was a/an ________________.

बाबू सिवान का हाल ही में निधन हो गया है। वह एक ________ थे

(a) Director / निर्देशक

(b) Choreographer / कोरियोग्राफर

(c) Politician / राजनीतिज्ञ

(d) Poet / कवि

(e) Musician / संगीतकार

Answer & Explanation
Ans.9(a)

Exp. Tamil director Babu Sivan passed away on 17th September at Rajiv Gandhi Government General Hospital in Chennai, following multiple organ failure.

He was 54. Babu Sivan began his career by assisting director Dharani, who helmed films like Ghilli and Kurvi with Vijay.

Attempt on APP

Click to Subscribe Our Youtube Channel for Free Complete Banking & Insurance Course

RRB PO mock

Click here to Buy RRB PO Mains 2020-21 Test Series

Recommended for RBI Assistant & SBI Clerk Mains

2020 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF

Get PDF here

The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF

Get PDF here

Computer Awareness Capsule 2.O

Get PDF here

AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020

Get PDF here

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here

Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book

Get PDF here

Online Mock Test Available on App as well as Web:

How to Access on App:-

Ambitious baba app on play store

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

 

3

Leave a Reply