Daily Current Affairs : 24th & 25th October 2020 | Daily GK update Quiz

Daily Current Affairs 24th & 25th October 2020 Quiz:

Daily Current Affairs quiz, Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC, Railway and Other Government Competitive Examinations. here you can find Current Affairs Quiz for IBPS PO Mains , Current Affairs Quiz for IBPS RRB PO Mains , Current Affairs Quiz for IBPS RRB Clerk Mains , Current Affairs Quiz for RBI Assistant Mains , Current Affairs Quiz for RBI Grade B , Current Affairs Quiz for SSC , Current Affairs Quiz for RRB NTPC , Current Affairs Quiz for IBPS Clerk and Other exams. 

Q1. In which state PM has launched the “Kisan Suryoday Yojana”?

पीएम ने किस राज्य में “किसान सूर्योदय योजना” शुरू की है?

(a) Maharashtra / महाराष्ट्र

(b) Gujarat / गुजरात

(c) Assam / असम

(d) Haryana / हरियाणा

(e) West Bengal / पश्चिम बंगाल

Answer & Explanation
Ans.(b)

Exp. Prime Minister Narendra Modi launched the Kisan Suryoday Yojana in Gujarat on October 24, 2020. The primary aim of the scheme is to provide day time power supply for irrigation in the region.

The farmers will be provided with power supply between 5 AM and 9 PM, under the scheme. State Government of Gujarat has allocated Rs 3,500 crores for implementing the scheme. The funds will be utilised to install around 234 transmission lines of length 3490 kms by 2023. Each transmission line will carry power supply of 66 KW.

Q2. Union Minister Jitendra Singh has addressed first Ministerial Meeting of G-20 Anti-Corruption Working Group. Which country became the first country to host this first ever meeting?

केंद्रीय मंत्री जितेंद्र सिंह ने जी -20 एंटी करप्शन वर्किंग ग्रुप की पहली मंत्रिस्तरीय बैठक को संबोधित किया। यह पहली बैठक आयोजित करने वाला पहला देश कौन सा देश बना?

(a) Saudi Arabia / सऊदी अरबिया

(b) Japan / जापान

(c) Israel / इज़राइल

(d) USA / यू.एस.ए.

(e) UK / ब्रिटेन

Answer & Explanation
Ans.(a)

Exp. Union Minister Jitendra Singh addressed the first ministerial meeting of G-20 anti-corruption working group on October 22, 2020. Saudi Arabia became the first country to host the first ever meeting.

The G-20 countries had agreed on the Anti-Corruption plan for 2019-2021 at Buenos Aires in 2018. The G-20 members planned to look forward to develop targeted actions in promoting the international efforts to combat the corruption.

Q3. Saad al-Hariri has been named as which country’s new prime minister?

साद अल-हरीरी को किस देश के नए प्रधानमंत्री के रूप में नामित किया गया है?

(a) Iran / ईरान

(b) Iraq / इराक़

(c) Lebanon / लेबनान

(d) Israel / इजराइल

(e) Turkey / तुर्की

Answer & Explanation
Ans.(c)

Exp. Lebanon’s President Michel Aoun designated Sunni Muslim politician Saad al-Hariri as prime minister on 23rd October to form a new government to tackle the worst crisis since the country’s 1975-1990 civil war.

Saad al-Hariri won the backing of a majority of parliamentarians in consultations with Aoun. He faces major challenges to navigate Lebanon’s power-sharing politics and agree a cabinet, which must then address a mounting list of woes: a banking crisis, currency crash, rising poverty and crippling state debts.

Q4. Which country has got Chairmanship of ILO (International Labour Organisation) Governing body recently after a gap of 35 years?

हाल ही में 35 वर्ष के अंतराल के बाद किस देश को ILO (अंतर्राष्ट्रीय श्रम संगठन) शासी निकाय की अध्यक्षता मिली है?

(a) Brazil / ब्राज़ील

(b) Russia / रूस

(c) India / भारत

(d) China / चीन

(e) South Africa / दक्षिण अफ्रीका

Answer & Explanation
Ans.(c)

Exp. “After 35 years, India assumed the Chairmanship of the Governing Body of ILO (International Labour Organisation). Labour Secretary Apurva Chandra has been elected as the Chairperson of the Governing Body of the ILO for the period October 2020-June 2021.

The Governing Body (GB) is the apex executive body of the ILO, which decides policies, programmes, agenda, budget, and elects the Director-General. At present, the ILO has 187 members.

Q5. Which of the following has become the International Monetary Fund (IMF)’s 190th Member?

निम्नलिखित में से कौन अंतर्राष्ट्रीय मुद्रा कोष (IMF) का 190वां सदस्य बन गया है?

(a) Nauru / नाउरू

(b) Tuvalu / तुवालु

(c) Timor-Leste (East Timor) / तिमोर-लेस्ते (पूर्वी तिमोर)

(d) Federated States of Micronesia / माइक्रोनेशिया के संघीय राज्य

(e) Principality of Andorra / अंडोरा की रियासत

Answer & Explanation
Ans.(e)

Exp. The Principality of Andorra joined the International Monetary Fund (IMF) On 16th October when Ambassador Elisenda Vives Balmaña signed the IMF’s Articles of Agreement at a ceremony in Washington D.C. Andorra had applied for membership to the IMF in January 2020.

Andorra’s initial quota1 in the IMF is SDR 82.5million (about US$ 116.4 million). Following the signing ceremony, IMF Managing Director Kristalina Georgieva met with Ambassador Vives at IMF headquarters.

Q6. Which country has become the third Arab State to normalise relations with Israel?

कौन सा देश इजरायल के साथ संबंधों को सामान्य करने वाला तीसरा अरब राज्य बन गया है?

(a) Nigeria / नाइजीरिया

(b) Mali / माली

(c) Eritrea / इरिट्रिया

(d) Sudan / सूडान

(e) Yemen / यमन

Answer & Explanation
Ans.(d)

Exp. Sudan recognized the Israel on October 23, 2020. It has became the third country to recognize Israel after UAE and Bahrain. Background The United States (US) recently made Israel, UAE and Bahrain to sign as agreement. Under the US-led agreement, UAE and Bahrain agreed to recognise Israel as an independent state.

Egypt was the first country to recognise Israel. After Egypt, Jordan recognised Israel by establishing peace deal with Israel. UAE signed a peace deal with Israel recently after 26 years becoming the third country to do so. Bahrain became the fourth country to sign a peace deal with Israel.

Q7. On which date United Nations Day is observed every year?

प्रति वर्ष संयुक्त राष्ट्र दिवस किस दिन मनाया जाता है?

(a) 21 October / 21 अक्टूबर

(b) 22 October / 22 अक्टूबर

(c) 23 October / 23 अक्टूबर

(d) 24 October / 24 अक्टूबर

(e) 25 October / 25 अक्टूबर

Answer & Explanation
Ans.(d)

Exp. October 24 is observed as United Nations Day since 1948. Since it was established in 1945, therefore, this year marks the 75th anniversary of UN Day.

The United Nations was founded immediately after the end of World War II. It succeeded in the failed League of Nations with the aim of preventing further wars. It is an intergovernmental organisation whose primary role is to maintain world peace and security.

Theme 2020: ‘The Future We Want, the UN We Need: Reaffirming our Collective Commitment to Multilateralism’.

Q8. World Polio Day is celebrated annually on __________________.

विश्व पोलियो दिवस प्रतिवर्ष _________________ को मनाया जाता है।

(a) 24 October / 24 अक्टूबर

(b) 25 October / 25 अक्टूबर

(c) 26 October / 26 अक्टूबर

(d) 27 October / 27 अक्टूबर

(e) 28 October / 28 अक्टूबर

Answer & Explanation
Ans.(a)

Exp. The World Polio Day is celebrated annually on October 24, to raise awareness for polio vaccination and eradication of polio. World Polio Day provides an opportunity to highlight global efforts toward a polio-free world and honour the tireless contributions of those on the frontlines in the fight to eradicate polio from every corner of the globe.

The Day was established by Rotary International to commemorate the birth of Jonas Salk, who led the first team to develop a vaccine against poliomyelitis. Theme 2020: “A win against polio is a win for global health.”

Q9. World Development Information Day is held on ____________ every year.

विश्व विकास सूचना दिवस प्रत्येक वर्ष ____________ को आयोजित किया जाता है।

(a) 24 October / 24 अक्टूबर

(b) 25 September / 25 सितम्बर

(c) 26 October / 26 अक्टूबर

(d) 27 September / 27 सितम्बर

(e) 28 October / 28 अक्टूबर

Answer & Explanation
Ans.(a)

Exp. The United Nations’ World Development Information Day is held on October 24 every year.

The day aims to draw the attention of world public opinion to development problems and the need to strengthen international cooperation to solve them for overall growth and development.

Q10. EU Environmental Ministers made Net Zero Emissions Target legally binding on the states. EU has aimed at becoming climate-neutral by bringing the net greenhouse gas emission to zero by which year?

यूरोपीय संघ के पर्यावरण मंत्रियों ने नेट शून्य मिशन को राज्यों पर कानूनी रूप से बाध्यकारी बना दिया। यूरोपीय संघ ने किस वर्ष तक शुद्ध ग्रीनहाउस गैस उत्सर्जन को शून्य पर लाकर जलवायु-तटस्थ बनने का लक्ष्य रखा है?

(a) 2025

(b) 2030

(c) 2035

(d) 2045

(e) 2050

Answer & Explanation
Ans.(e)

Exp. European Union (EU) Environment Ministers signed a deal in Luxembourg on October 23, 2020. The deal has made EU’s 2050 net-zero emissions target legally binding on the states.

The EU has aimed at becoming climate-neutral by 2050 by bringing the net greenhouse gas emission to zero. This objective of the EU is the central portion of the European Green Deal. The aim also comply with the EU’s commitment to global climate action under the Paris Agreement.

Attempt on APP

Click to Subscribe Our Youtube Channel for Free Complete Banking & Insurance Course

RRB PO mock

Click here to Buy RRB PO Mains 2020-21 Test Series

Recommended for RBI Assistant & SBI Clerk Mains

2020 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF

Get PDF here

The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF

Get PDF here

Computer Awareness Capsule 2.O

Get PDF here

AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020

Get PDF here

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here

Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book

Get PDF here

Online Mock Test Available on App as well as Web:

How to Access on App:-

Ambitious baba app on play store

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

 

Leave a Reply