Data sufficiency Quiz for RRB PO & RRB CLERK : Quiz – 10

Data sufficiency Quiz for RRB PO & RRB CLERK : Quiz – 10

In logical reasoning, data sufficiency question features a few statements, and students must choose which of the statements will assist them in finding an answer or solution to the question.
These data sufficiency questions are frequently used to assess a candidate’s logical and analytic abilities.
In the reasoning ability part, students are usually given 4-5 data sufficiency questions to answer.
The section Reasoning Ability has 10 data sufficiency questions on this page.
Candidates can use our Data sufficiency quiz to help them prepare for forthcoming competitive exams such as IBPS clerk, IBPS PO, IBPS RRB PO, IBPS RRB clerk, SBI PO, SBI clerk, and others.

Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the questions asked:
The questions given below contain two statements giving some information. You have to decide whether the data given in the statements are sufficient for answering the questions?

1. Among P, K, D and R, who is the son of M?
I. P and K are sisters of R.
II. D is the mother of K and wife of M.
(a) If statement I is sufficient but II alone is not sufficient.
(b) If statement II is sufficient but I alone is not sufficient.
(c) If either statement I or II alone is sufficient.
(d) If both statements I and II together are not sufficient.
(e) If both statements I and II are sufficient but neither statement alone is sufficient.

Answer & Explanation
Ans. d
Exp. From both statements, Gender of R is not known.

2. On which day in june did the school reopen?
I. Manoj correctly remembers that the school reopened after 12th June but before 16th June.
II. Ashok correctly remembers that the school reopened after 14th June but before 18th June.
(a) If statement I is sufficient but II alone is not sufficient.
(b) If statement II is sufficient but I alone is not sufficient.
(c) If either statement I or II alone is sufficient.
(d) If both statements I and II together are not sufficient.
(e) If both statements I and II are sufficient but neither statement alone is sufficient.

Answer & Explanation
Ans. e
Exp. School will open on 15th june.

3. How is ‘call’ written in a code language?
I. ‘call me back’ is written as ‘5 3 1’ in that code language.
II. ‘you can call me any time’ is written as ‘9 4 1 6 3’ in that code language
(a) If statement I is sufficient but II alone is not sufficient.
(b) If statement II is sufficient but I alone is not sufficient.
(c) If either statement I or II alone is sufficient.
(d) If both statements I and II together are not sufficient.
(e) If both statements I and II are sufficient but neither statement alone is sufficient.

Answer & Explanation
Ans. d
Exp. Code of “call” may be 1 or 3.

4. If ‘over and above’ is written as ‘ja na ta’ , what is the code for adam?
I. ‘adam over and’ is written as ‘ja na ka’.
II. ‘and above adam’ is written as ‘ta na ka’.
(a) If statement I is sufficient but II alone is not sufficient.
(b) If statement II is sufficient but I alone is not sufficient.
(c) If either statement I or II alone is sufficient.
(d) If both statements I and II together are not sufficient.
(e) If both statements I and II are sufficient but neither statement alone is sufficient.

Answer & Explanation
Ans. c
Exp. From either statement we can find that code for “adam” is ka

5. Who among N, F, P, J and D is the youngest?
I. P and J are younger than N and D.
II. F is younger than N, D and P but older than J.
(a) If statement I is sufficient but II alone is not sufficient.
(b) If statement II is sufficient but I alone is not sufficient.
(c) If either statement I or II alone is sufficient.
(d) If both statements I and II together are not sufficient.
(e) If both statements I and II are sufficient but neither statement alone is sufficient.

Answer & Explanation
Ans. b
Exp. From 2nd statement it is clear that J is youngest.

Directions (6-10): Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question.
6. What is Sonali’s position from the left end of a row. All are facing in north direction?
I. There are 4 students between Gauri and Sonali. Bhavna is 6th to the right of Gauri.
II. Gini is 6th to the left of Sonali and is 2nd from the left end.
(a) If statements I alone is sufficient to answer the question, but statement II alone is not sufficient to answer the question.
(b) If statement II alone is sufficient to answer the question, but statement I alone is not sufficient to answer the question.
(c) If statement either I or II is sufficient to answer the question.
(d) If both the statements I and II taken together are not sufficient to answer the questions.
(e) If both the statements I and II taken together are sufficient to answer the questions.

Answer & Explanation
Ans. b
Exp. If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
From I: it is given that Gauri is 5th to Sonali but not given left or right
From II: Gini is 2nd from left end, and then Sonali is 6th to right of Gini, so Sonali is 8th from left end.

7. How many children are sitting between P and Q. All are facing in north direction?
I. P is 5th to the right of R and 6th to the left of S. Q is 6th to the right of R.
II. In a row of 25 students, P is 5th from left end and Q is 20th from the right end.
(a) If statements I alone is sufficient to answer the question, but statement II alone is not sufficient to answer the question.
(b) If statement II alone is sufficient to answer the question, but statement I alone is not sufficient to answer the question.
(c) If statement either I or II is sufficient to answer the question.
(d) If both the statements I and II taken together are not sufficient to answer the questions.
(e) If both the statements I and II taken together are sufficient to answer the questions.

Answer & Explanation
Ans. c
Exp. If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
From either statement, it says that there is no one between P and Q, or 0 students between P and Q.

8. Among G, H, I, J and K who got the marks in middle position?
I. G got 1 mark less than H and got greater marks than K.
II. I and J got greater marks than G.
(a) If statements I alone is sufficient to answer the question, but statement II alone is not sufficient to answer the question.
(b) If statement II alone is sufficient to answer the question, but statement I alone is not sufficient to answer the question.
(c) If statement either I or II is sufficient to answer the question.
(d) If both the statements I and II taken together are not sufficient to answer the questions.
(e) If both the statements I and II taken together are sufficient to answer the questions.

Answer & Explanation
Ans. d
Exp. If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
From both:
H got 1 marks greater than G, and I and J marks greater than G, it can be possible that either of I or J have 0.5 marks greater than G. middle position can’t be determined.

9. How is N related to Q?
I. C is daughter of Q and also mother of D.
II. B is brother of C and N is the wife of D.
(a) If statements I alone is sufficient to answer the question, but statement II alone is not sufficient to answer the question.
(b) If statement II alone is sufficient to answer the question, but statement I alone is not sufficient to answer the question.
(c) If statement either I or II is sufficient to answer the question.
(d) If both the statements I and II taken together are not sufficient to answer the questions.
(e) If both the statements I and II taken together are sufficient to answer the questions.

Answer & Explanation
Ans. e
Exp. If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.
From both N is grand daughter-in-law of Q.

10. Who has got highest marks among A, B, C, D and E?
I. D got greater marks than A and less than C. Also B got greater marks than A and less than E.
II. E got less marks than C and greater than B and D. A got the lowest marks.
(a) If statements I alone is sufficient to answer the question, but statement II alone is not sufficient to answer the question.
(b) If statement II alone is sufficient to answer the question, but statement I alone is not sufficient to answer the question.
(c) If statement either I or II is sufficient to answer the question.
(d) If both the statements I and II taken together are not sufficient to answer the questions.
(e) If both the statements I and II taken together are sufficient to answer the questions.

Answer & Explanation
Ans. b
Exp. If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
From I C>D>A, E>B>A
From II C>E>B/D>B/D>A

Aatma Nirbhar Reasoning Topic Wise Online Test Series

Recommended PDF’s for:

Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Reasoning Topic-Wise PDF Get PDF Here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here
3

Leave a Reply