Data sufficiency Quiz for RRB PO & RRB CLERK : Quiz – 9

Data sufficiency Quiz for RRB PO & RRB CLERK : Quiz – 9

Data sufficiency problems in logical reasoning involve a few assertions, and students must pick which of the statements will help them find an answer or solution to the question.
These questions on data sufficiency are commonly used to test a candidate’s logical and analytic ability.
Students are generally given 4-5 data sufficiency questions to solve in the reasoning ability section.

This page has ten data sufficiency questions from the section Reasoning Ability.
Candidates may prepare for upcoming competitive exams like IBPS clerk, IBPS PO, IBPS RRB PO, IBPS RRB clerk, SBI PO, SBI clerk etc. by practising Data sufficiency with the assistance of our Data sufficiency quiz.

Directions (1-3): Each of the questions below consists of a question and two statements labeled I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give your answer accordingly:

1. How many students in standard V of our school do not play chess?
I. No girl has interest in chess.
II. In standard V, there are 40 boys.
(a) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
(b) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
(c) If the data in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
(d) If the data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.
(e) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question

Answer & Explanation
Ans. d
Sol. From both the statements we do not know how many boys do not play chess. And number of girls is also not known. Hence, the question can’t be answered.

2. How old is Tomar?
I. Tomar could not appear for the final exams because he was short by two months for the stipulated 18 years of age in January this year.
II. He will become eligible for casting his vote, where minimum age limit is 18, in March this year.
(a) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
(b) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
(c) If the data in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
(d) If the data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.
(e) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question

Answer & Explanation
Ans. a
Sol. Data in Statement I is sufficient to know the age of Tomar.

3. Jai ranks 10th in the class. How many students are there in the class?
I. His class-friend got 58th rank which is the last.
II. Jai’s rank from the last(other end) is 49th.
(a) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
(b) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
(c) If the data in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
(d) If the data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.
(e) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question

Answer & Explanation
Ans. c
Sol. Data either in Statement I or in Statement II alone are sufficient to know the total number of students in the class which is = 58.

Directions (4-6): Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and answer–

4. What is R’s Rank from the top in a class of 15 students?
Statements : I. Rank of R is four rank below P, who ranks 9th from the bottom.
II. Rank of R is five rank above Q, who ranks 7th from the bottom.
(a) If the data in statements I alone is sufficient to answer the question while the data in statement II are not sufficient to answer the question.
(b) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question while the data in statement I are not sufficient to answer the question.
(c) If the data in either statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
(d) If the data even in both statement I and statement II together are not sufficient to answer the question.
(e) If the data in both statement I and statement II together are necessarily to answer the question.

Answer & Explanation
Ans. c
Sol. I. P is 9th from the bottom and R is 5th from the bottom and R is 11th rank from the top.
II. Q is 7th rank from bottom and R is 5 rank above Q so that R is 4th rank from top.

5. Among P, Q, R, S, T and U, each is having different heights. Who is the tallest?
Statements: I. S is taller than only two persons while P is shorter than only one person. T is taller than R and U but not tallest.
II. S is taller than only three persons. Q is shorter than only three persons. P is shorter than R and R is shorter than S. T is not tallest.
(a) If the data in statements I alone is sufficient to answer the question while the data in statement II are not sufficient to answer the question.
(b) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question while the data in statement I are not sufficient to answer the question.
(c) If the data in either statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
(d) If the data even in both statement I and statement II together are not sufficient to answer the question.
(e) If the data in both statement I and statement II together are necessarily to answer the question.

Answer & Explanation
Ans. c
Sol. I. Q>P>T>S>R/U>U/R (Q is tallest)
II. U>T>S>Q>R>P (U is tallest)

6. Six persons A, B, C, D, E and F are sitting around a circular table facing to the centre of the table. Who sits immediate left of B?
Statements : I. There is only one person between B and D. A is second to the left of E, who is not near to B. C is not near to E.
II. D is second to the left of A, who is not near to F. E is seated third to the right of C.
(a) If the data in statements I alone is sufficient to answer the question while the data in statement II are not sufficient to answer the question.
(b) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question while the data in statement I are not sufficient to answer the question.
(c) If the data in either statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
(d) If the data even in both statement I and statement II together are not sufficient to answer the question.
(e) If the data in both statement I and statement II together are necessarily to answer the question.

Answer & Explanation

 

Directions (7-11): Each of the questions below consists a question and three statements numbered I, II and III. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read all the three statements and Give answer
7. Amongst 8 students A, B, C, D, E, F, G and H, is the position of G in the top three students in a class test?
Statement: I. Marks of D are more than the marks of three students. Marks of H are more than at least 5 students. Position of F is 4th in the class.
II. Marks of B are more than the marks of A, while E is not in top 4 students.
III. Marks of E are more than the marks of C but less than the marks of B, whose marks are more than the marks of D. A’s marks are less than the marks of F.
(a) If the data in statement I and II are sufficient to answer the question, while the data in statement III are not required to answer the question.
(b) If the data in statement I and III are sufficient to answer the question, while the data in statement II are not required to answer the question.
(c) If the data in statement II and III are sufficient to answer the question, while the data in statement I are not required to answer the question.
(d) If the data in either statement I alone or statement II alone or statement III alone are sufficient to answer the question.
(e) If the data in all the statements I, II and III together are necessary to answer the question.

Answer & Explanation
Ans. e
Sol. All statements are required to answer the questions.

8. If a row of 7 persons A, B, C, D, E, F and G, who are facing to the same direction. Are B and E adjacent to each other?
Statement : I. There are only two students between A and G. D is fourth to the right of C.
II. B is second to the left of F, who is at one of the extreme end of the row. G is third to the right of C, who is not near to A.
III. E is fourth to the left of D, who is third to the right of A.
(a) If the data in statement I and II are sufficient to answer the question, while the data in statement III are not required to answer the question.
(b) If the data in statement I and III are sufficient to answer the question, while the data in statement II are not required to answer the question.
(c) If the data in statement II and III are sufficient to answer the question, while the data in statement I are not required to answer the question.
(d) If the data in either statement I alone or statement II alone or statement III alone are sufficient to answer the question.
(e) If the data in all the statements I, II and III together are necessary to answer the question.

Answer & Explanation
Ans. c
Sol. Statement II and III are sufficient to answer the question.

9. How is Lalit related to Pulkit?
Statement : I. Jatin is grandfather of Sundar, who is son of Roshni (a female).
II. Lalit is son of Roshni, who is grandmother of Nidhi, who is sister of Tushar.
III. Jatin is father-in-law of Pulkit, who is mother of Madhu. Tushar is son of Laxman.
(a) If the data in statement I and II are sufficient to answer the question, while the data in statement III are not required to answer the question.
(b) If the data in statement I and III are sufficient to answer the question, while the data in statement II are not required to answer the question.
(c) If the data in statement II and III are sufficient to answer the question, while the data in statement I are not required to answer the question.
(d) If the data in either statement I alone or statement II alone or statement III alone are sufficient to answer the question.
(e) If the data in all the statements I, II and III together are necessary to answer the question.

Answer & Explanation
Ans. e
Sol. All statements are required to answer the questions.

10. Amongst eight persons P, Q, R, S, T, U, V and W, who are sitting around a circle facing to the centre. How many persons sit between U and S?
Statement : I. P is third to the left of R, who is immediate left of U. S is second to the left of Q but not near to U.
II. T is second to the right of V, who is third to the right of S. P is second to the left of U but nor near to V.
III. W is second to the left of R and third to the right of U. P is not near to R but immediate left of S.
(a) If the data in statement I and II are sufficient to answer the question, while the data in statement III are not required to answer the question.
(b) If the data in statement I and III are sufficient to answer the question, while the data in statement II are not required to answer the question.
(c) If the data in statement II and III are sufficient to answer the question, while the data in statement I are not required to answer the question.
(d) If the data in either statement I alone or statement II alone or statement III alone are sufficient to answer the question.
(e) If the data in all the statements I, II and III together are necessary to answer the question.

Answer & Explanation
Ans. d
Sol. Either statement I or II or III are required to answer the question.

11. There are seven letters N, U, B, M, S, E and R. Is the word ‘NUMBERS’ formed after performing the following operations using these seven letters only?
Statement : I. B is placed in the middle of the word, while U is fourth to the left of R.
II. M is immediate next to (either left or right) U, while the word does not start or end with R. B is placed third to the left of S.
III. E is placed third to the right of U, which is not the first letter of the word. N is placed second to the left of M.
(a) If the data in statement I and II are sufficient to answer the question, while the data in statement III are not required to answer the question.
(b) If the data in statement I and III are sufficient to answer the question, while the data in statement II are not required to answer the question.
(c) If the data in statement II and III are sufficient to answer the question, while the data in statement I are not required to answer the question.
(d) If the data in either statement I alone or statement II alone or statement III alone are sufficient to answer the question.
(e) If the data in all the statements I, II and III together are necessary to answer the question.

Answer & Explanation
Ans. b
Sol. Statement I and III are sufficient to answer the question.

Aatma Nirbhar Reasoning Topic Wise Online Test Series

Recommended PDF’s for:

Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Reasoning Topic-Wise PDF Get PDF Here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here
3

Leave a Reply