Direction Sense Based for RRB PO & RRB CELRK : Quiz 7

Direction Sense Based for RRB PO & RRB CELRK : Quiz 7

Direction Sense Based plays a significant role in Reasoning Ability Section of banking exams such as IBPS, SBI and RBI PO and Clerk. You will get at least 3 to 5 questions from Direction Based in one of IBPS, SBI and RBI PO & clerk prelims and Mains exam. So, aspirants should focus on Direction Sense Based questions in detail. Here, we are providing you with the Direction Sense Based questions quiz with the detailed solution so that you can easily prepare for Direction Based questions. We are providing here all-important latest pattern-based questions and Previous Year Questions of Direction Based of various Government Exam like IBPS, SBI, and RBI PO and Clerk exam. This Direction Sense Based quiz we are providing is free. Attempt this Direction Based quiz to practice important questions with answers and solutions. And score better in IBPS, SBI and RBI PO and Clerk exam.

Direction Sense Based Quiz to improve your Reasoning Ability for SBI Po & SBI clerk exam IBPS PO Reasoning, IBPS Clerk Reasoning, IBPS RRB Reasoning, LIC AAO, LIC Assistant and another competitive exam.

Directions (1-4): Read the following information carefully and answer the questions given below.
Akash starts walking in south direction from point A and walks for 8m to reach point B then he turns to his right and walk for 10m and reaches at point C. Then again he takes a right turn and after walking 10m he reaches to point D which is in the west of point Z. Akash continue walking in the same direction and covers 10m more to reach point E, from point E he takes a right turn and walks until he reaches to point F which is in north direction of point Z. Akash continue walking in the same direction and reaches at point G. Vinod who starts his walking from point Z in north direction and after walking 4m he reaches point Y then from point Y Vinod takes a right turn and walk for 10m. after reaching at point W vinod takes a left turn and after walking some distance he meets with Aakash.
1. Find the distance between the initial positions from where Akash and Vinod start walking?
(a) 4m
(b) 6m
(c) 2m
(d) 10m
(e) 1m

Answer & Explanation
Ans. c

2. Find out in which direction and at what distance point A is with respect to point F?
(a) South 12m
(b) South 8m
(c) North, 8m
(d) North, 12m
(e) South 6m

Answer & Explanation
Ans. a

3. Find out total distance between point E and point G?
(a) 12m
(b) 16m
(c) 10m
(d) 20m
(e) 25m

Answer & Explanation
Ans. d

4. How much distance is covered by Vinod from point W to meet with Akash?
(a) 12m
(b) 8m
(c) 10m
(d) 4m
(e) 6m

Answer & Explanation
Ans. e

5. Mohan starts walking in the west direction and walks for 8 km, then he takes a right turn and walks for 5 km again he takes a right turn and walks for 2.5 km and at last he takes a right turn walks for 5 km, then in which direction and at what distance is Mohan from his initial position?
(a) 5 km west
(b) 5.5 km East
(c) 5 Km East
(d) None of these
(e) 5.5 km west

Answer & Explanation
Ans. e

Directions (6-8): Study the following information and answer the questions given below:
There are AB axis in such a way that A is in north and B is in south direction. There is XY axis in such a way that X is in west direction and Y is in east direction. AB axis and XY axis intersect at a point Q in such a way that AQ is 15m, QB is 17m, QX is 12m, QY is 24 m.
Mr. Z starts walking along the QX line towards Q from X and after walking 4m he takes a left turn and walks for 6m to reach point S. Mr. L starts walking in the south direction from Y and walks 4m to stop at point K. Mr. D walks towards Q from A and walks for 8m and takes a left turn and walks for 3m to reach point I. Mr. M starts walking in the north direction from point B and walks for 13m and then takes a right turn and walks for 3m to reach point N.
6.What is the shortest distance between point S and point N?


Answer & Explanation
Ans. b

7. How far and in which direction is point K with respect to point N?
(a) 21m west
(b) 24m west
(c) 22m west
(d) 21m east
(e) 22m east

Answer & Explanation
Ans. d

8. In which direction is point S with respect to Mr. M’s final position?
(a) Southeast
(b) North
(c) Northeast
(d) Southwest
(e) Northwest

Answer & Explanation
Ans. e

Directions (9-10): Following questions are based on the information given below.
Ajay start driving from his friend Jeet’s house. He starts driving in the west direction from his house by a car. After going 15m he takes a right turn from point N and continue driving for 20m and reaches the point P. From point P he takes a right turn and after driving 30m, reaches the point Q. from point Q he takes a left turn and continue moving 20 m to reach Jeet’s house. In the way Ajay stop a Shop at point O which is exactly between P and Q.
9. Find the shortest distance between jeet’s house and point O?


Answer & Explanation
Ans. b

10. Jeet’s house is in which direction from Ajay’s house?
(a) North
(b) North East
(c) North West
(d) South West
(e) South

Answer & Explanation
Ans. c

Aatma Nirbhar Reasoning Topic Wise Online Test Series

Recommended PDF’s for 2021:

2021 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here
3

Leave a Reply