English Quiz 6 based on Reading comprehension for Banks and SSC exam

English Quiz 6 based on Reading comprehension for Banks and SSC Exam

Reading comprehension t Quiz is an important component of English section in banking and other government examinations . Reading comprehension becomes very scoring if attempted in a right way. Our website provides better approach for Reading comprehension. We provide Reading comprehension for IBPS PO, SBI PO, RRB PO, SBI clerk, IBPS PO, SSC exam. Reading comprehension is designed from beginner to advance level. Reading comprehension involves all the types of Reading comprehension for prelims and mains level. Our Reading comprehension quiz will help many students in having a good grip on reading comprehension . Reading comprehension will increase their overall score. Reading comprehension is a must have tool to the marks.

Directions (1-10): Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words/phrases are printed in bold to help you to locate them while answering some of the questions.

Governments looking for easy popularity have frequently been tempted into announcing give-a-ways of all sorts; free electricity, virtually free water, subsidized food, cloth at half price, and so on. The subsidy culture has gone to extremes. The richest farmers in the country get subsidized fertilizers. University education, typically accessed by the wealthier sections, is charged at a fraction of cost. Postal services are subsidized, and so are railway services. Bus fares cannot be raised to economical levels because there will be violent protest, so bus travel is subsidized too. In the past, price control on a variety of items, from steel to cement, meant that industrial consumer of these items got them at less than actual cost, while the losses of the public sector companies that produced them were borne by the taxpayer! A study done a few years ago, came to the conclusion that subsidies in the Indian economy total as much as 14.5 per cent of gross domestic product. At today’s level, that would work out to about Rs. 1,50,000crore.

And who pay the bill? The theory-and the political fiction on the basis of which it is sold to unsuspecting voters-is that subsidies go the poor, and are paid for by the rich. The fact is that most subsidies go the ‘rich’ (defined in the Indian context as those who are above the poverty line), and much of the tab goes indirectly to the poor. Because the hefty subsidy bill results in fiscal deficits, which in turn push up rates of inflation-which, as everyone knows, hits the poor the hardest of all. That is why taxmen call inflation the most regressive form of taxation.

The entire subsidy system is built on the thesis that people cannot help themselves, therefore governments must do so. That people cannot afford to pay for variety of goods and services, and therefore the government must step in. This thesis has been applied not just in the poor countries but in the rich ones as well; hence the birth of the welfare state in the west, and an almost Utopian social security system; free medical care, food aid, old age security, et.al. But with the passage of time, most of the wealthy nations have discovered that their economies cannot sustain this social safety net, which in fact reduces the desire among people to pay their own way, and takes away some of the incentive to work, in short, the bill was unaffordable, and their societies were simply not willing to pay. To the regret of many, but because of the laws of economies are harsh, most Western societies have been busy pruning the welfare bill.

In India, the lessons of this experience over several decades, and in many countries-do not seem to have been learnt. Or they are simply ignored in the pursuit of immediate votes. People who are promised cheap food or clothing do not in most cases look beyond the gift horses-to the question of who picks up the tab. The uproar over higher petrol, diesel and cooking gas prices ignored this basic question; if the user of cooking gas does not want to pay for its cost, who should pay? Diesel in the country is subsidised, and if the user of cooking gas does not want to pay for its full cost, who does he or she think should pay the balance of the cost? It is a simple question, nevertheless if remains unasked.

The Deva Gowda government has shown some courage in biting the bullet when it comes to the price of petroleum products. But it has been bitten by much bigger subsidy bug. It wants to offer food at half its cost to everyone below the poverty line, supposedly estimated at some 380 million people. What will be the cost? And of course, who will pick up the tab? The Andhara Pradesh Government has been bankrupted by selling rice as Rs. 2 per Kg. Should the Central Government be bankrupted too, before facing up to the question of what is affordable and what is not? Already, India is perennially short of power because the subsidy on electricity has bankrupted most electricity boards, and made private investment wary unless it gets all manner of state guarantees. Delhi’s subsidised bus fares have bankrupted the Delhi Transport Corporation, whose buses have slowly disappeared from the capital’s streets. It is easy to be soft and sentimental, by looking at programmes that will be popular. After all, who does’ not like a free lunch? But the evidence is surely mounting that the lunch isn’t free at all. Somebody is paying the bill. And if you want to know who, take at the country’s poor economic performance over the years.

 

Q1. Which of the following is not true in the context of the passage?

(a) Where subsidies are concerned, the poor ultimately pay the tab

(b) Inflation is caused by too much subsidies

(c) Experts call subsidies the most regressive form of taxation

(d) Fiscal deficits are caused due to heavy subsidy bills

(e) None of these.

Answer & Explanation
Ans.1.(c),

Exp.The line from paragraph 2, “That is why taxmen call inflation the most regressive form of taxation” explains that experts call subsidies the most regressive form of taxation. Hence, option (c) is the right choice.

 

Q2.  A suitable title to the passage would be:

(a) There’s no Such Thing as a Free Lunch

(b) The Economic Overview

(c) DeveGowda’s Government and its Follies

(d) It takes two to Tango

(e) India’s subsidy culture.

Answer & Explanation
Ans.2.(a),

Exp.Keeping in mind that the author seems to suggest us that the subsidies are not good, Option (a) is the best answer choice.

 

Q3.  It can be inferred from the passage that the author:

(a) Believes that people can help themselves and do not need the government

(b) Believes that the theory of helping with subsidy is destructive

(c) Believes in democracy and free speech

(d) Is not a successful politician

(e) Inflation is the most progressive form of taxation.

Answer & Explanation
Ans.3.(b),

Exp.According to the author, the subsidies rather than helping an individual, it has more of the destructive force. Hence, option (b) is the right choice.

 

Q4. Why do you think that the author calls the Western social security system Utopian?

(a) The countries’ belief in the efficacy of the system was bound to turn out to be false

(b) The system followed by these countries is the best available in the present context

(c) Everything under this system was supposed to be free but people were charging money for them.

(d) The theory of system followed by these countries was devised by Dr. Utopia

(e) None of these.

Answer & Explanation
Ans.4.(a),

Exp.According to the passage, the countries’ belief in the efficacy of the system was bound to turn out to be false as Utopia was just an imagery perfect world created by the author himself. Option (a) is thus the right choice

 

Q5. What according to the author, is a saving grace of the DeveGowdaGovernment ?

(i) It has realised that is has to raise the price of petroleum products

(ii) It has already been bitten by a bigger subsidy bug

(iii) It’s contribution to Utopian social security system; free medical care, food aid, old age security, et.al.

(a) Only (i)

(b) Both (i) and (ii)

(c) Both (ii) and (iii)

(d) Both (i) and (iii)

(e) All of these

Answer & Explanation
Ans.5.(a),

Exp.According to the author, the DeveGowda Government realised that it had to increase the price of petroleum products. Option (a) is thus the right choice

 

Directions (6-7): Choose the word/group of words which is MOST SIMILAR in meaning to the word/ group of words printed in bold as used in the passage.

Q6. Unsuspecting

(a) wary

(b)vigilant

(c) unconscious

(d)cagey

(e)dubious

Answer & Explanation
Ans.6.(c),

Exp. Unsuspecting–  not aware of the presence of danger; feeling no suspicion; unconscious– not awake and aware of and responding to one’s environment.

 

Q7. Uproar

(a) tumult

(b) acquiescence

(c) tolerate

(d) obedience

(e) sanction

Answer & Explanation
Ans.7.(a),

 Exp.Uproar – a loud and impassioned noise or disturbance; tumult– a loud, confused noise, especially one caused by a large mass of people.

 

Directions (8-10): Choose the word/group of words which is MOST OPPOSITE in meaning to the word/ group of words printed in bold as used in the passage.

Q8. Regressive

(a)abaft

(b)astern

(c)rearward

(d)aback

(e)precocious

Answer & Explanation
Ans.8.(e),

Exp.Regressive– returning to a former or less developed state; characterized by regression; precocious– having developed certain abilities or inclinations at an earlier age than is usual or expected.

 

Q9. Perennially

(a)chronic

(b)eternal

(c)perpetual

(d)ephemeral

(e)abiding

Answer & Explanation
Ans.9.(d),

Exp.Perennially– lasting or existing for a long or apparently infinite time; enduring or continually recurring;  ephemeral-lasting for a very short time

 

Q10. Borne

(a)carried

(b)bore

(c)flotsam

(d)abided

(e)asinine

Answer & Explanation
Ans.10.(c),

Exp.Borne– carried or transported by the thing specified; flotsam-people or things that have been rejected or discarded as worthless.

Recommended PDF’s for:

Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here

 

3

Leave a Reply