English Quiz 8 based on Reading comprehension for Banks and SSC exam

English Quiz 8 based on Reading comprehension for Banks and SSC Exam

Reading Comprehension is a topic that appears frequently in the English language or verbal ability sections of all major competitive exams. Reading comprehension is a tricky topic because it takes time and can go wrong if the aspirants do not understand the paragraph. Candidates should devote a substantial amount of time to answering Reading Comprehension Questions. Generally, 5-10 questions are asked from Reading Comprehension in competitive exams. In this article, we have come up with the Reading Comprehension Quiz with a detailed explanation. All types of Reading Comprehension Questions for prelims and mains are included in this Reading Comprehension Quiz. This Reading Comprehension Quiz is completely FREE. Candidates should thoroughly go through this Reading Comprehension Quiz in order to enhance their preparation for upcoming exams.

Directions (1-10): Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words are given in bold to help you locate them while answering some of the questions.

India was host to all 10 leaders from the Association of Southeast Asian Nations (Asean) this January, to celebrate 25 years of a growing relationship through a commemorative summit with the grouping. Ever since India transformed its “Look East” policy to “Act East”, there have been continuous efforts to make this relationship result oriented and practical. In the absence of political differences, trade and investments should be the main drivers of the relationship, but India and Asean are struggling to push bilateral trade to the agreed target of $100 billion. This could, inter alia, be helped by improving connectivity—through land, sea and air—which will cut down costs of movement of goods and services.

Among the connectivity projects already envisaged is a four-lane trilateral highway linking India (Moreh in Manipur) with Mae Sot (Thailand) via Myanmar which will be expanded to Laos, Cambodia and Vietnam. This highway can only be sustained through movement of goods and economic activity along the route through Myanmar and, hence, the growing importance of our North-East. For this, it is essential to focus on development and connectivity in India’s North-East itself, with new road and rail links, opening up multi modal transport, including river navigation, and setting up industrial corridors and economic activities like haats or local markets, with emphasis on agriculture, horticulture, handlooms, handicrafts and processed food.

This will allow India to export its produce through this link rather than become a net importer of cheap Chinese goods. Sea connectivity from India to Asean will be helped by the Kaladan multi-modal transport project, which will link Kolkata to Sittwe port in Myanmar, as also Mizoram by the river and land route.

The North-East, home to 3.8% of the national population, occupies about 8% of India’s total geographical area, and is strategically important with over 5,300km of international borders. A narrow chicken’s neck corridor connects it with the rest of India, and infrastructure connectivity with the mainland as well as the bordering countries needs upgradation, for which large investments are needed.

Some recent decisions to enhance connectivity of the North-East include a 4,000-km long ring road connecting the states; expediting railway projects connecting all state capitals by 2020, and extending to 15 new destinations; border last-mile rail connectivity with Myanmar and restoring rail connectivity with Bangladesh. Twenty port townships are to be developed along the Brahmaputra and Barak river systems to enhance intra-regional connectivity.

Prime Minister Narendra Modi has also proposed the augmentation of air connectivity to and from the region, which will help business ties with the Asean. At least 50 economic integration and development nodes are to be developed across the region, in tandem with transport corridors to boost manufacturing. Connectivity is also being upgraded in the border areas for strategic purposes, with highways and development plans approved for Arunachal Pradesh, Nagaland and Manipur, including a four-lane highway between Dimapur and Kohima. This will also aid in improving law and order in the region and boost the underutilized tourism potential. A recent Research Information System study notes that the Kaladan project, and trilateral highway are both going to have a positive impact in the region.

Towards this end, the “Japan India Act East Forum” has been set up, which will seek synergies between India’s Act East policy and Japan’s Partnership for Quality Infrastructure located in the Asian Development Bank (ADB) and link with Japan’s “Free and Open Indo-Pacific Strategy”.

India has sought and received assistance from Japan in areas such as road connectivity, power, water supply and sewage, skill development, food processing and tourism.

  1. The “Look East” policy has transformed with the objective of

(a) improving connectivity among the nations

(b) building strong bilateral trade.

(c) making the relationship result oriented and practical.
(d) Both (b) and (c)
(e) All are correct

Answer & Explanation
Ans. e

Exp.   Refer the first paragraph of the passage in which it is mentioned building result oriented and practical relationship among the nations through “Act East” policy. Hence option (e) is the correct choice.

 

  1. North East India need to be developed for

(a) the movement of goods and economic activity
(b) setting up of local markets
(c) for raising the standard of people residing there.
(d) Both (a) and (b)
(e) All

Answer & Explanation
Ans. d

Exp.  Refer the second paragraph of the passage “it is essential to focus on development and connectivity in India’s North-East itself, with new road and rail links, opening up multi modal transport, including river navigation, and setting up industrial corridors and economic activities like haats or local markets”. Hence option (d) is the correct choice.

  1. Which of the following is an appropriate title of the passage?
    (a) From “Look East” policy to “Act East”.
    (b) Building connectivity among ASEAN countries.
    (c) The North East is key for India’s ties with Asean
    (d) 25 years of relationship of ASEAN countries

(e) Japan and India partnership

Answer & Explanation
Ans. c

Exp.  “The North East is key for India’s ties with Asean” is an appropriate title of the passage.

The passage revolves around focusing on development in North East India, as being surrounded by four ASEAN countries, it can provide a way for the movement of goods and economic activity among the countries

  1. Japan has emerged as a major partner for the development of the North-East and connectivity to Asean. How is it correct to say that?

(I) Japan has supported the government in planning the strategy of the policy.
(II) Japan played a major role towards Infrastructure development.
(III) Japan has provided various means for the improvement of the policy.
(a) Only (I)
(b) Only (II)
(c) Both (II) and (III)
(d) Both (I) and (III)

(e) All are correct

Answer & Explanation
Ans. c

Exp.  Refer the last paragraph of the passage.

 

  1. What are the efforts made by India to obtain intra- regional connectivity?

(I) India has signed the agreement regarding loans for the upliftment of North East India.
(II) Facilitation of railway projects.
(III) India has been allocating funds for developing the borders.
(a) Only (I)
(b) Only (II)
(c) Both (II) and (III)
(d) Both (I) and (III)

(e) All are correct

Answer & Explanation
Ans. c

Exp.  Refer the third paragraph of the passage.

  1. Which of the following sentences is not true in the context of the passage?

(a) A four-lane highway plan between Dimapur and Kohima has been approved by the government.
(b) Japan has assisted India in developing the connectivity among the nations.
(c) The Government has proposed a plan to increase the air connectivity.
(d) India has hosted the ASEAN summit 2018.
(e) All are true.

Answer & Explanation
Ans. e

Exp.  All of the given sentences are correct in the context to the passage.

Direction (7-8): Which of the following alternatives among the five options provides the most similar meaning(s) of the word given in BOLD as used in the passage?

  1. Commemorative

(A) dedication
(B) request
(C) acknowledge
(D) honour

(a) Only (A)
(b) Only (C)
(c) Only (A) and (B)
(d) Only (C) and (D)
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

Exp.  Commemorative means in honor of something. Hence, in the context of the passage, it has the same meaning as acknowledge and honour.

  1. Envisaged

(A) appreciated
(B) anticipated
(C) expected
(D) envisioned

(a) Only (A)
(b) Only (C)
(c) Only (B) and (D)
(d) Only (B), (C) and (D)
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

Exp.  Envisaged means contemplate or conceive of as a possibility or a desirable future event. Hence, in the context of the passage, it has the similar meaning as anticipated, expected and envisioned.

Direction (9- 10): Which of the following alternatives among the five options provides the most opposite meaning(s) of the word given in BOLD as used in the passage?

  1. Augmentation

(A) commence
(B) stagnation
(C) enlargement
(D) attribute

(a) Only (A)
(b) Only (B)
(c) Only (A) and (B)
(d) Only (B), (C) and (D)
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

Exp.  Augmentation means the action or process of making or becoming greater in size or amount. Hence, in the context of the passage, it has the opposite meaning to stagnation.

  1. Expediting

(A) stimulating
(B) ameliorating
(C) impelling
(D) precipitating

(a) Only (A)
(b) Only (B)
(c) Only (A) and (B)
(d) Only (B), (C) and (D)
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. e

Exp.  Expediting means make (an action or process) happen sooner or be accomplished more quickly. Hence, in the context of the passage, none of the given options is antonym of it.

Recommended PDF’s for:

Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here

 

3

Leave a Reply