English Quiz for IBPS CLERK MAINS| 16th January English Quiz

English Quiz for IBPS CLERK MAINS

Improve your English with English quiz. English Quiz to help you improve your score for exams like Bank, SSC, Railway, UPSC, UPSSSC, CDS, UPTET, KVS, DSSSB and other Government exams.

Direction (1-7): Select the phrase/connector (STARTERS) from the given three options which can be used to form a single sentence from the two sentences given below, implying the same meaning as expressed in the statement sentences.

Q1. (I) It’s a case where there are significant adverse effects and an offender who continually ignores the council’s requests.

(II) This has been a difficult and significant case that the council has been working on for a number of years

(i) However, it’s a case where…

(ii) since an offender who…

(iii) Whereas this has been difficult…

(a) only (i)

(b) only (ii)

(c) both (i) and (iii)

(d) both (ii) and (iii)

(e) none of these

Answer & Explanation
Ans.1.(e)

Exp. Both the given sentences are individual coherent sentences, independent of each other. Hence, none of the given starters can be used to form a single coherent sentence without altering the meaning of the sentence. Therefore, option (e) is the most suitable answer choice.

Q2. (I) Most of the players of Eagles received their rings during a ceremony on Wednesday.

(II) The Eagles made sure Dorenbos was remembered and gave him a ring on Thursday.

(i) Even though most of…

(ii) As the Eagles made sure…

(iii) While most of the player…

(a) only (i)

(b) only (ii)

(c) both (i) and (iii)

(d) both (ii) and (iii)

(e) none of these

Answer & Explanation
Ans.2.(a)

Exp. Among the three starters, only (I) can give a meaningful sentence without altering the intended meaning of the given two statements. The other two options will give an inappropriate meaning to the sentence. Hence option (a) is the correct choice.

(i) Even though most of the players received their rings during a ceremony on Wednesday, the Eagles made sure Dorenbos was remembered and gave him a ring on Thursday.

Q3. (I) There has been a legacy of stock market scams through the 1990s.

(II) Capital markets regulator Securities and Exchange Board of India’s (Sebi’s) impulse has been to protect retail investors at all cost.

(i) Owing to a legacy…

(ii) Taking into account a legacy…

(iii) Considering a legacy of…

(a) Only (III)

(b) Only (I)

(c) Both (II) and (III)

(d) All (I), (II) and (III)

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.3.(d)

Exp. All the three starters can be used to frame a meaningful sentence without altering the intended meaning of the given sentences. Hence option (d) is the correct choice.

(i) “Owing to a legacy of stock market scams through the 1990s, capital markets regulator Securities and Exchange Board of India’s (Sebi’s) impulse has been to protect retail investors at all cost.”

(ii) “Taking into account a legacy of stock market scams through the 1990s, capital markets regulator Securities and Exchange Board of India’s (Sebi’s) impulse has been to protect retail investors at all cost.”

(iii) “Considering a legacy of stock market scams through the 1990s, capital markets regulator Securities and Exchange Board of India’s (Sebi’s) impulse has been to protect retail investors at all cost.”

Q4. (I) Companies were providing more innovative benefits to attract employees.

(II) Employees fell back on bouquets or fruit baskets when they went through a hard time.

(i)Even though companies were…

(ii) Despite the fact that companies…

(iii) Regardless of employees felling back on…

(a) Only (III)

(b) Only (I)

(c) Both (I) and (II)

(d) All (I), (II) and (III)

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.4.(c)

Exp. Both the starters (i) and (ii) can be used to frame a meaningful sentence without altering the exact meaning of the given sentences. However, it is not possible to construct a contextual sentence using the third starter as it would alter the intended meaning. Hence option (c) is the correct choice.

(i) “Even though companies were providing more innovative benefits to attract employees, they still fell back on bouquets or fruit baskets when workers went through a hard time”.

(ii) “Despite the fact that companies were providing more innovative benefits to attract employees, they still fell back on bouquets or fruit baskets when workers went through a hard time”.

Q5. (I) You may prefer any kind of coffee to drink, including the likes of decaf or instant coffee, coffee-drinkers.

(II) Coffee drinkers who seem addicted to drinking several cups of coffee a day fare better health-wise in the long run.

(i) Regardless of the kind of coffee you prefer…

(ii) Even though coffee drinkers who seem…

(iii) Irrespective of the kind of…

(a) Both (I) and (III)

(b) Only (III)

(c) Both (I) and (II)

(d) All (I), (II) and (III)

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.5.(a)

Exp. Both the starters (i) and (iii) can be used to frame a meaningful sentence without altering the exact meaning of the given sentences. However, it is not possible to construct a contextual sentence using the second starter as it would alter the intended meaning. Hence option (a) is the correct choice.

(i)” Regardless of the kind of coffee you prefer to drink, including the likes of decaf or instant coffee, coffee-drinkers who seem to be addicted to drinking several cups a day fare better health-wise in the long run.”

(iii) Irrespective of the kind of coffee you prefer to drink, including the likes of decaf or instant coffee, coffee-drinkers who seem to be addicted to drinking several cups a day fare better health-wise in the long run.”

Q6. (I) Make in India exposed weak links in what passed off as manufacturing.

(II) The technology shift from 3G to 4G caught the Indian manufacturers unprepared.

(i) As long as the technology shift…

(ii) While Make in India…

(iii) Although Make in India exposed…

(a) Both (I) and (III)

(b) Only (III)

(c) Both (II) and (III)

(d) All (I), (II) and (III)

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.6.(c)

Exp. Both the starters (ii) and (iii) can be used to frame a meaningful sentence without altering the exact meaning of the given sentences. However, it is not possible to construct a contextual sentence using the first starter as it would alter the intended meaning. Hence option (c) is the correct choice.

(ii) While Make in India exposed weak links in what passed off as manufacturing, the technology shift from 3G to 4G caught the Indian manufacturers unprepared.

(iii) Although Make in India exposed weak links in what passed off as manufacturing, the technology shift from 3G to 4G caught the Indian manufacturers unprepared.

Q7. (I) The Insolvency and Bankruptcy Code (IBC) strengthens creditors’ rights, which can go a long way in resolving the current bad loans crisis in banking.

(II) It lends transparency and predictability to the resolution process itself.

(i) The Insolvency and Bankruptcy Code (IBC) not only…

(ii) Lending transparency and predictability…

(iii) Along with strengthening creditors’ rights…

(a) Both (I) and (III)

(b) Only (III)

(c) Both (II) and (III)

(d) All (I), (II) and (III)

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.7.(c)

Exp. Both the starters (i) and (iii) can be used to frame a meaningful sentence without altering the exact meaning of the given sentences. However, it is not possible to construct a contextual sentence using the second starter as it would alter the intended meaning. Hence option (a) is the correct choice.

(i) “The Insolvency and Bankruptcy Code (IBC) not only strengthens creditors’ rights, which can go a long way in resolving the current bad loans crisis in banking, but also lends transparency and predictability to the resolution process itself”.

(iii) “Along with strengthening creditors’ rights which can go a long way in resolving the current bad loans crisis in banking, the Insolvency and Bankruptcy Code also lends transparency and predictability to the resolution process itself”.

Directions (8-10): Which of the phrases (a), (b), (c) and (d) given below each statement should replace the phrase printed in bold in the sentence to make it grammatically correct? If the sentence is correct as it is given and ‘No correction is required’, mark (e) as the answer.

Q8. Even when the deck is stacked beyond all odds, the strength in numbers that unions provide lifting entire communities.

(a) lifts up

(b) to lift up

(c) lifting up

(d) is lifting

(e) No correction required

Answer & Explanation
Ans.8.(a)

Exp. The given phrase in bold fails to make the sentence grammatically correct. Therefore, the phrase that shall replace the bold phrase is “lifts up”. “to lift up” means to fill with high spirits; fill with optimism. However, only option (a) along with contextual meaning satisfies the grammatical syntax of the sentence. Thus, it becomes the most viable answer choice.

Q9. Every one of us is going to going through some tough times in our life, caused by family issues, finances, sickness or many other factors.

(a) gone through

(b) give through

(c) get through

(d) go through

(e) No correction required

Answer & Explanation
Ans.9.(d)

Exp. Option (d) is the correct choice as it provides the sentence a complete coherent meaning. “to go through” is a phrasal verb which means to undergo through a difficult period, situation or experience. All the other given options fail to fit into the context of the sentence.

Q10. I get over my old roommate at the college reunion.

(a) look into

(b) ran across

(c) get through

(d) get rid of

(e) No correction required

Answer & Explanation
Ans.10.(b)

Exp. Option (b) is the correct choice. Usage of “get over” phrasal verb is incorrect here as it means to overcome (a difficulty). However, “Ran across” means to find something or to meet someone by chance. Thus, it gives the most meaningful and logical context to the sentence.

Get through means to pass or assist someone in passing (a difficult or testing experience or period).

Get rid of means to take action so as to be free of (a troublesome or unwanted person or thing).

For More English quizzes click here 

Online Mock Test Available on App as well as Web:

Ambitious baba app on play store

You can also Read this:

 

SBI PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

 

 

Leave a Reply