English Quiz for IBPS Clerk Pre | 30th November English Quiz

English Quiz for IBPS Clerk Pre :

Improve your English with English quiz. English Quiz to help you improve your score for exams like Bank, SSC, Railway, UPSC, UPSSSC, CDS, UPTET, KVS, DSSSB and other Government exams.

Direction (61-65): Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words are given in bold to help you locate them while answering some of the questions.

Paragraph 1: The draft personal data protection Bill 2018, submitted by the Justice B.N. Srikrishna-headed expert panel has proposed that critical personal data of Indian citizens be processed in centers located within the country. The draft law, which comes after a year-long consultation process, however, has left it to the Central government to notify categories of personal data that will be considered as critical. India is one step closer to having its own data protection law after the Srikrishna Committee submitted its initial assessment and recommendations on data privacy and management last week in a 176-page report, as well a draft of the legislation on data protection titled Personal Data Protection Bill, 2018. Even as the recommendations continue to stir debate, technology companies, startups and industry bodies are united in their stance for a law that should safeguard customers and help accelerate India’s fast growing digital economy.

Paragraph 2: Headed by retired Supreme Court judge B.N. Srikrishna, the committee made several recommendations, which include jurisdiction of processing personal data, setting up an independent regulatory body for enforcing the data protection law and heavy penalties for violating this law, among other clauses. Moreover, this draft bill is expected to apply to data collected by private and government entities in India. While it remains to be seen if the data protection bill finds its way to the upcoming monsoon session of the Indian Parliament for further discussion, the report’s recommendations suggest far-reaching ramifications for India’s rapidly growing technology industry. In a billion-strong nation, there are nearly 500 million active internet users and India’s online market is second to China. Even as technology majors anticipate the next move, India’s primary IT industry bodies such as NASSCOM and Data Security Council of India (DSCI) have been advocating for stringent data privacy and protection for years now, especially since India is making rapid inroads into the global digital market.

Paragraph 3: Rama Vedashree, CEO of DSCI and member of the ten-membered Srikrishna Committee, says, “The digital economy should aim to benefit citizens. With proliferation of information and digital technologies, the technology sector should strengthen citizen safety and security in the digital environment. Moreover, user awareness towards their privacy has been on the rise. We will see consumers making more privacy-conscious decisions and associating certain brands that provide greater privacy controls as better options.” In order to help companies stay ahead of the curve, DSCI has already developed the Privacy Frameworks and Credentials program and is now developing a Privacy Assurance Framework.

Paragraph 4: Ever since the Indian Supreme Court ruled in favor of the right to privacy being deemed a fundamental right, India’s tech industry is more inclined than ever to respect and monitor data usage and storage. Microsoft India recently launched free online courses that will allow students, businesses, and legal professionals to understand data compliance, basics of GDPR and other best practices in security. Indian banks and insurance companies are among the early movers in building blockchain infrastructure, which can safeguard customer data. And digital financial lenders are not too far behind either, especially since the majority of their customers are online. For greater accountability, companies processing large amounts of data might have to register themselves as significant data fiduciaries to the Data Protection Authority–a key recommendation made by the Srikrishna Committee. Even though there is little clarity on how this will be implemented, it will increase compliance costs that include periodic company audits and the need for data protection specialists among others.

Paragraph 5: Until now, the accepted legal framework for the Indian technology sector is the Information Technology Act, 2000. While it provides for norms for data collection and its usage, it doesn’t elaborate guidelines for data storage techniques, user consent as well as norms for data processing. Hopefully, a new data security law in India can change that. After thorough analysis, legal experts believe the draft bill has its share of positives but is also ambiguous in certain parts. They have also concluded that the bill borrows significantly from the recently implemented General Data Protection Regulation (GDPR) in Europe. With major government-driven initiatives such as Make in India and Digital India, the ramifications of a data security law can be far-reaching for the Indian technology sector. Now it is up to the Indian government to provide India its first data security law, which can revolutionize the Indian technology industry.

Q1. “The data protection bill,2018 is expected to be applied both for private and government entities”. What recommendations were made by the Srikrishna committee in the proposed bill?

(a) heavy penalty for violating data protection law.

(b) sovereignty of processing personal data

(c) creation of an independent regulatory body for enforcing the data protection law

(d) only (a) and (c)

(e) all of these

Answer & Explanation
Ans.1.(e)

Exp. All of the given options mentioned above are true. We can refer to paragraph 2 where it is mentioned that the committee headed by Supreme Court judge B.N. Srikrishna made several recommendations which included jurisdiction of processing personal data, setting up an independent regulatory body for enforcing the data protection law and heavy penalties for violating this law, among other clauses.

Q2. How are India Tech and Finance industries preparing for compliance?

(a) by developing a Privacy Assurance Framework.

(b) by launching various schemes of government driven initiatives.

(c) as most of the financial customers are online, tech industries are making customers learn about the best practices of security through online courses.

(d) by setting up more technology companies and startups that could prove beneficial both for financial and technology sector.

(e) none of these.

Answer & Explanation
Ans.2.(c)

Exp. Option (c) is the most suitable choice here among all the options given. The answer can be inferred from paragraph 4 where it is mentioned that Microsoft India launched free online courses for best security practices and digital financial lenders are not too far behind as most of their customers are available online. Also, Indian banks and insurance companies are among the early movers in building block chain infrastructure, which can safeguard customer data.

Q3. How are the company audits and regulatory infringements to be increased if data protection policy is implemented?

(a) since India’s tech industry will be more inclined than ever to respect and monitor data usage and storage.

(b) as user awareness towards their privacy will be on the rise.

(c) as the taxpayer’s return and other transactions will likely decrease.

(d) companies handling large amount of data will be registered under Data Protection Authority as significant fiduciaries.

(e) all of these.

Answer & Explanation
Ans.3.(d)

Exp. The appropriate choice is option (d).The answer can be deduced from paragraph 4.The author has mentioned that companies processing large amount of data will have to register themselves as significant fiduciaries to Data protection Authority which is a key recommendation made by Srikrishna Committee. And whenever it gets implemented, “it will increase compliance costs that include periodic company audits and the need for data protection specialists among others.”

Q4. Until the Data Protection Bill 2018 which is not yet passed, the previous Act which provided norms for data collection and storage techniques was:

(a)GDPR

(b)IT Amendment Act, 2008

(c)ICT (Information and Communications Technology) Law

(d)ITA, 2000

(e) none of these

Answer & Explanation
Ans.4.(d)

Exp. Option (d) is the appropriate answer. This can be referred from the first line of the paragraph 5. The text is quoted as ,“Until now, the accepted legal framework for the Indian technology sector is the Information Technology Act, 2000.”It provides for norms for data collection and its usage.

Q5. In a brief postscript, which statement best holds as a closure to the passage?

(a) With major government-driven initiatives such as Make in India and Digital India, the ramifications of a data security law are 100 % positive.

(b) The ITA, 2000 provides norms for data processing and data storage techniques.

(c)The draft bill for data protection has both shares of its own positives as well as is enigmatic.

(d)India finally having a data privacy framework will not impact much its billion dollar tech industry.

(e)all of these.

Answer & Explanation
Ans.5.(c)

Exp. Option (c) is the answer. The answer can be referred from paragraph 5 where it is mentioned that after thorough analysis legal experts believe that draft bill has its share of positives but is also ambiguous in certain parts. Option (a) is partly correct but the 100% surety of being positive it claims is not correct. Option (d) is wrong as whole of the passage is based upon how India finally a data privacy framework having will be impacted much by its billion dollar tech industry.

Directions (66-70): In the questions given below few sentences are given which are grammatically correct and meaningful. Connect them by the word given above the statements in the best possible way without changing the intended meaning. Choose your answer accordingly from the options to form a correct, coherent sentence.

Q6. BUT

(A) You may not learn to speak as well as a native speaker.

(B) The designated emphasis in the indigenous language revitalization has been developed by the Native American studies program.

(C) A native speaker is someone who learns to speak a language as part of his or her childhood development.

(D) You should be able to speak well enough that native speakers will understand what you have to say.

(a) Only (A) – (C)

(b) Both (B) – (C) and (A) – (D)

(c) Only (A) – (D)

(d) Both (A) – (B) and (C) – (D)

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.6.(c)

Exp. Statements (A) – (D) can be joined together using the conjunction ‘but’ to form a coherent sentence. ‘But’ means ‘used to introduce a phrase or clause contrasting with what has already been mentioned’. Therefore, the meaningful sentence thus formed is “You may not learn to speak as well as a native speaker, but you should be able to speak well enough that native speakers will understand what you have to say.” Hence, option (c) is the most viable answer choice.

Q7. BECAUSE

(A) According to two new studies, female educators earn less than their male counterparts

(B) The education field would have a smaller gender pay gap than in other professions

(C) men move into higher level roles at significantly higher rates than women.

(D) Education is a female-dominated profession and one where salary schedules typically rely on education and experience levels.

(a) Only (B) – (D)

(b) Both (B) – (C) and (A) – (D)

(c) Only (A) – (D)

(d) Both (A) – (B) and (C) – (D)

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.7.(a)

Exp. Statements (B) – (D) can be joined together using the conjunction ‘because’ to form a coherent sentence. ‘Because’ is used to refer ‘for the reason that; since’. Therefore, the meaningful sentence thus formed is “The education field would have a smaller gender pay gap than in other professions because it is female-dominated and one where salary schedules typically rely on education and experience levels”. All the other combinations fail to form a grammatically correct and contextually meaningful sentence. Hence, option (a) becomes the most feasible answer choice.

Q8. AS

(A) The FDA worries that e-cigarettes might addict a new generation of young people to nicotine.

(B) Overall, the U.S. e-cigarette unit sales generally increased as product prices decreased.

(C) The Sales of e-cigarettes and similar vaping products are soaring over the past five years.

(D) The federal health researchers reported on Thursday that prices of e-cigarettes have fallen.

(a) Only (B) – (D)

(b) Both (B) – (C) and (A) – (D)

(c) Only (A) – (D)

(d) Both (A) – (C) and (C) – (D)

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.8.(d)

Exp. Combinations (A) – (C) and (C) – (D) can form grammatically correct and contextually meaningful sentences using the connector “As”. ‘As’ is used to indicate that something happens during the time when something else is taking place. Therefore, the meaningful sentences thus formed using the combination of statements (A) – (C) and (C) – (D) are “The FDA worries that e-cigarettes might addict a new generation of young people to nicotine as the sales of e-cigarettes and similar vaping products are soaring over the past five years.” and “Sales of e-cigarettes and similar vaping products are soaring over the past five years as prices for them have fallen, federal health researchers reported Thursday.” All the other combinations do not form grammatically correct and meaningful sentences thus, option (d) is the most feasible answer choice.

Q9. ALTHOUGH

(A) There is absolutely no transparency in pricing today.

(B) Cab-hailing apps like Ola and Uber are manna to harried commuters.

(C) Demand for drivers and cab services is increasing and 40 new registrations are received for drivers and cab services every day.

(D) the rise in cab fares over the last few weeks has induced the commuters to explore alternatives such as on-demand, driver-hire services.

(a) Only (B) – (D)

(b) Only (B) – (C)

(c) Only (A) – (D)

(d) Both (A) – (C) and (C) – (D)

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.9.(a)

Exp. Statements (B) – (D) can be joined together using the conjunction ‘although’ to form a coherent sentence. ‘Although’ is used to refer ‘in spite of the fact that; even though’. Therefore, the meaningful sentence thus formed is “Although cab-hailing apps like Ola and Uber are manna to harried commuters, the rise in cab fares over the last few weeks has induced them to explore alternatives such as on-demand, driver-hire services”. All the other combinations fail to form a grammatically correct and contextually meaningful sentence. Hence, option (a) becomes the most feasible answer choice.

Q10. SO THAT

(A) Scientists continue to discover new medicines, so there is always hope for people who are in comas.

(B) Scientists and religious scholars argue about how long mankind has existed and when people appeared on earth.

(C) Philanthropy is almost the only virtue which is sufficiently appreciated by mankind.

(D) The searchers could hear faint calls coming from deep within the cave.

(a) Only (B) – (D)

(b) Only (B) – (C)

(c) Only (A) – (D)

(d) Both (A) – (C) and (C) – (D)

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.10.(e)

Exp. None of the given combinations can successfully form a coherent sentence using the connector “so that”. “So that” is used as a subordinate clause to show purpose or to give an explanation. It is used to show an action producing an intended result or a cause producing an effect. As, none of the statements can be interlinked with each other therefore, option (e) is the most feasible answer choice.

Read on APP in Real Time

Attempt CA QUIZ

Click to Subscribe Our Youtube Channel for Free Complete Banking & Insurance Course

RRB PO mock

Click here to Buy RRB PO Mains 2020-21 Test Series

Recommended for RBI Assistant & SBI Clerk Mains

2020 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here

Leave a Reply