English Quiz for IBPS Clerk Pre | 3rd December English Quiz

English Quiz for IBPS Clerk Pre :

Improve your English with English quiz. English Quiz to help you improve your score for exams like Bank, SSC, Railway, UPSC, UPSSSC, CDS, UPTET, KVS, DSSSB and other Government exams.

Directions (1-5): Answer the following questions after rearranging the following sentences into a coherent paragraph and identify the sentence that doesn’t fit into the context of the paragraph.
(A)Companies are increasingly viewing India as an attractive sourcing destination for world markets.
(B) Global executives, when commenting on India, usually add the word ‘market’—referring to the vast number of consumers, the growing size of the middle-class and the volume potential.
(C)However, a new dimension is being added to this narrative.
(D)There is a clear direction that the government has laid out for achieving this and we must ensure that India’s status is elevated from mere consumer to consumer-plus-exporter of manufactured branded products.
(E)It is no surprise that these factors along with many others make India a very attractive destination for the world’s leading corporates.
Q1. Which one of the followings should be the FOURTH sentence after rearranging these sentences into a coherent paragraph?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

Answer & Explanation
Ans.1.(a)
Exp. The logical sequence of the sentences to form a coherent paragraph is BECAD. Therefore, option (a) is the most suitable answer choice.

Q2. Which one of the followings should be the SECOND sentence after rearranging these sentences into a coherent paragraph?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

Answer & Explanation
Ans.2.(e)
Exp. The logical sequence of the sentences to form a coherent paragraph is BECAD. Therefore, option (e) is the most suitable answer choice.

Q3. Which one of the followings should be the FIRST sentence after rearranging these sentences into a coherent paragraph?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

Answer & Explanation
Ans.3.(b)
Exp. The logical sequence of the sentences to form a coherent paragraph is BECAD. Therefore, option (b) is the most suitable answer choice.

Q4. Which one of the followings should be the THIRD sentence after rearranging these sentences into a coherent paragraph?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

Answer & Explanation
Ans.4.(c)
Exp. The logical sequence of the sentences to form a coherent paragraph is BECAD. Therefore, option (c) is the most suitable answer choice.

Q5. Which one of the followings should be the FIFTH sentence after rearranging these sentences into a coherent paragraph?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

Answer & Explanation
Ans.5.(d)
Exp. The logical sequence of the sentences to form a coherent paragraph is BECAD. Therefore, option (d) is the most suitable answer choice.

Directions (6-10): In the following questions a sentence is given, some parts of the sentence are given in bold which may have grammatical or spelling error or they may be contextually incorrect. Two columns (A) and (B) are given, column (A) consists of bold parts of the sentence and column (B) consists of the appropriate replacement for the bold parts. Match the correct replacements. If the sentence is correct mark no error as your answer.
Q6. The NCLT is the right body to resolve corporate insolvency and the court did the right thing to acquire of a resolution process that it had took the account for of the homebuyers’ interest, now that Parliament has amended the law to incorporate homebuyers as financial creditors.
COLUMN A COLUMN B
(A) to resolve corporate insolvency (I) resolving the corporate insolvency
(B) to acquire (II) to let go
(C) took the account for (III) taken up on account
(D) has amended the law (IV) has been amended the law
(a) D-IV and B-II
(b) B-II and C-III
(c) A-I and B-II
(d) None of the given options are correct
(e) no error

Answer & Explanation
Ans.6.(b)
Exp. The sentence can be corrected by replacing phrases (B) and (C) by phrases (II) and (III) respectively. Phrase (B) creates a contextual error in the sentence, since it is describing about the shift of authority to resolve corporate insolvency from the court to the NCLT. Therefore, “to acquire” should be replaced by the idiom “to let go” which means to allow someone or something to escape or go free. Moreover, phrase (C) should be replaced phrase (III) as phrase (C) does not fit in the appropriate grammatical syntax. All the other highlighted phrases are correct. Hence, option (b) is the most suitable answer choice.

Q7. A slow and gradual weakness of the rupees is not particularly worrisome for India, as they are overvalued significantly in real terms and the Reserve Bank of India (RBI) has sufficient reserves to smoothen volatility in the currency market. The RBI has done well by pre-emptively hiking rates to anchor inflationary expectations, which will also help reduce volatility in the currency market.
COLUMN A COLUMN B
(A) weakness of the rupees (I) weakening of the rupee
(B) as they are overvalued significantly (II) as it is significantly overvalued
(C) has sufficient reserves (III) had sufficient reserves
(D) which will also help (IV) who would also help
(a) D-IV and B-II
(b) B-II and C-III
(c) A-I and B-II
(d) None of the given options are correct
(e) no error

Answer & Explanation
Ans.7.(c)
Exp. Phrases (A) and (B) are either grammatically incorrect or contextually meaningless. Phrase (A) means that rupees have some weakness while the appropriate phrase should be phrase (I) which means that there is a devaluation of rupee. Moreover, phrase (II) fits in the appropriate grammatical syntax since the pronoun “it” should represent “rupee” instead of “they”. All the other highlighted phrases are correct. Hence, option (c) is the most suitable answer choice.

Q8. Some of a recent structural reform, such as the implementation of the goods and services tax (GST) and Insolvency and Bankruptcy Code (IBC), within the liberalization of foreign direct investment and improvement in the ease of doing business, will help improve economic activity.
COLUMN A COLUMN B
(A) a recent structural reform (I) the recent structural reforms
(B) within the liberalization (II) along with liberalization
(C) in the ease of doing business (III) in the easy business doing
(D) improve economic activity (IV) to be improved economic activity
(a) D-IV and B-II
(b) B-II and C-III
(c) A-I and B-II
(d) None of the given options are correct
(e) no error

Answer & Explanation
Ans.8.(c)
Exp. Phrases (A) and (B) are either grammatically incorrect or contextually meaningless. Therefore, they should be replaced by the phrases (I) and (II) respectively. It is to be noted that the sentence is beginning with “some of…” which implies that the noun associated with it [structural reforms] should be in its plural form. Moreover, phrase (B) creates a contextual error, hence it should be replaced by phrase (II). All the other highlighted phrases are correct. Hence, option (c) is the most viable answer choice.

Q9. India has succeeded to an extent of the US and Japan, but a lackadaisical attitude has prevailed on both sides when it comes to an India-Australia relationship.
COLUMN A COLUMN B
(A) India has succeeded (I) India has been succeeded
(B) of the US (II) with the US
(C) but a lackadaisical attitude has (III) besides lackadaisical attitude has
(D) when it comes to an (IV) when they come to an
(a) D-IV and B-II
(b) B-II and C-III
(c) A-I and B-II
(d) None of the given options are correct
(e) no error

Answer & Explanation
Ans.9.(d)
Exp. Phrase (B) contains a grammatical error as “of” should be replaced by “with” to make the sentence grammatically and contextually correct. Since, all the other phrases are grammatically correct, option (d) becomes the most viable answer choice.

Q10. Considering that indexation benefits are not provided in the current tax regime in the computation of capital gains from sale of equity shares, it would be appropriate for the I-T department to consider the FMV of shares and the actual cost of acquisition, whichever is higher, in all circumstances.
COLUMN A COLUMN B
(A) Considering that indexation benefits (II) Considered indexation benefits
(B) in the current tax regime (II) inside the current tax regime
(C) it would be appropriate (III) it is appropriated
(D) and the actual cost of acquisition (IV) or the actual cost of acquisition
(a) D-IV and B-II
(b) B-II and C-III
(c) A-I and B-II
(d) None of the given options are correct
(e) no error

Answer & Explanation
Ans.10.(d)
Exp. Phrase (D) contains a grammatical error as “and” should be replaced by “or” to make the sentence grammatically and contextually correct. The hint for the same can be drawn from the latter part of the sentence stating, “whichever is higher”. This indicates a choice between the two objects. Thus, “or the actual cost of acquisition” is the suitable phrase to fit in the sentence. Since, all the other phrases are grammatically correct, option (d) becomes the most viable answer choice.

Read on APP in Real Time

Attempt CA QUIZ

Click to Subscribe Our Youtube Channel for Free Complete Banking & Insurance Course

RRB PO mock

Click here to Buy RRB PO Mains 2020-21 Test Series

Recommended for RBI Assistant & SBI Clerk Mains

2020 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here
3

Leave a Reply