English Quiz for IBPS Clerk Pre | 5th October English Quiz

English Quiz for IBPS Clerk Pre

Improve your English with English quiz. English Quiz to help you improve your score for exams like Bank, SSC, Railway, UPSC, UPSSSC, CDS, UPTET, KVS, DSSSB and other Government exams.

Directions (1-10): Which of the following phrases (I), (II), and (III) given below each sentence should replace the phrase printed in bold letters to make the sentence grammatically correct? Choose the best option among the five given alternatives that reflect the correct use of phrase in the context of the grammatically correct sentence. If the sentence is correct as it is, mark (e) i.e., “No correction required” as the answer.

 

Q1. The Reserve Bank expects India’s economic growth rate may rise by to 7.4 per cent in the current fiscal, from 6.6 per cent in 2017-18, on account of revival in investment activity.

(I)expects India’s economic growth rate to strengthen

(II)is expecting an increment in India’s economic growth rate

(III)is expecting India’s economic growth rate to escalate

 

(a)Only (I)

(b)Only (II)

(c)Both (I) and (III)

(d)All (I), (II) and (III)

(e)No correction required

Answer & Explanation
Ans.1. (c)

Exp. Read the expression given in the sentence carefully; the expression ends with “may rise by”. Thus, the use of the preposition “by” at the end makes it grammatically incorrect as the two prepositions cannot be used simultaneously [“by” and “to”]. Among the given alternatives, the (I) and (III) expressions can be used as a replacement to the highlighted expression. It is to be noted that the two expressions give the similar meaning to the sentence without altering its contextual and grammatical structure. Hence option (c) is the correct choice.

Q2. The Economic Survey tabled in Parliament on January 29, have been estimating that India will be re-establishing itself as the world’s fastest growing major economy with GDP expanding by 7-7.5 per cent in 2018-19.

(I)had estimated that India would re-establish

(II)have estimated that India might establish

(III)has estimated that India may be establishing

 

(a)Only (I)

(b)Only (II)

(c)Both (I) and (II)

(d)Both (II) and (III)

(e)No correction required

Answer & Explanation
Ans. 2.(a)

Exp. Read the complete sentence carefully; the subject i.e., “The Economic Survey” is in singular and thus the use of the plural verb “have” is incorrect. Moreover, it is to be noted that the sentence mentions specifically that the survey was tabled on January 29 and thus the use of the present form of verb will make the sentence grammatically incorrect. Among the given alternatives, only the first expression provides the exact replacement to the highlighted expression. It does follow the correct structure to make the sentence grammatically and contextually correct. Hence option (a) is the correct choice.

Q3. India can surely become the world’s skill capital but not with what they are trying to do now.

(I)it has been doing for last one year

(II)it is doing right now

(III)they have done in recent past

 

(a)Only (I)

(b)Only (III)

(c)Both (I) and (II)

(d)Both (II) and (III)

(e)No correction required

Answer & Explanation
Ans.3. (c)

Exp. Read the sentence carefully; the subject is singular [India] and thus we cannot use the plural determiner for the same [they].  Among the given options, both the first and the second expressions can replace the highlighted phrase to form a meaningful sentence respectively. The sentences so formed will be both grammatically correct and contextually meaningful. Hence option (c) is the correct choice.

Q4. The India-Japan economic relationship remains underwhelming both in relation to its potential, and to the ties that each nation shares with China.

(I)being share with

(II)each have been sharing with

(III)that the two nations are sharing

 

(a)Only (I)

(b)Only (II)

(c)Only (III)

(d)Both (I) and (II)

(e)No correction required

Answer & Explanation
Ans.4. (e)

Exp. The highlighted expression used in the sentence is grammatically correct and at the same time gives a meaningful sense to the sentence. Hence option (e) is the correct choice.

Q5. The latest and most trending change of the ever-evolving world in fashion is the introduction of pastels – subtle yet elegant, minimal yet stylish.

(I)to this ever-changing world with fashion

(II)in the ever-evolving world of fashion

(III)in the world of fashion to evolve

 

(a)Only (I)

(b)Only (II)

(c)Both (II) and (III)

(d)Both (I) and (III)

(e)No correction required

Answer & Explanation
Ans.5. (b)

Exp. There is a prepositional error in the highlighted expression. The most correct expression that can replace the existing one is option (b) i.e., “in the ever-evolving world of fashion”. This makes the sentence both grammatically and contextually correct. Hence option (b) is the correct choice.

Q6. According to a new study, the frequency and volume of physical activities undertaken has been used as to boost your level of happiness.

(I)are quite helpful in boosting our level of happiness

(II)may boost your level of happiness

(III) can be helpful in boosting your level of happiness

 

(a)Only (II)

(b)Both (I) and (III)

(c)Both (II) and (III)

(d)All (I), (II) and (III)

(e)No correction required

Answer & Explanation
Ans.6. (d)

Exp. The highlighted expression given in the sentence is grammatically incorrect. The singular verb “has” cannot be used as the subject it is referring is plural [the frequency and volume]. Among the given alternatives, all the three expressions can be used in the given sentence. All three expressions are in similar context and grammatically sound. Hence option (d) is the correct choice.

Q7. A brief review of the healthcare services is a must before we accept the concept of passive euthanasia as interpreted by the Court.

(I)Review the healthcare services

(II)The healthcare services should be reviewed and

(III)In an attempt to review the healthcare services briefly

 

(a)Only (I)

(b)Only (II)

(c)Only (III)

(d)All (I), (II) and (III)

(e)No correction required

Answer & Explanation
Ans.7. (e)

Exp. The highlighted phrase expressed in the given sentence is already correct and meaningful. The sentence gives a contextual meaning and thus it doesn’t require any replacement. Hence option (e) is the correct choice.

Q8. Carpooling is a system that is often looked on a sustainable and eco-friendly way of travelling.

(I)is often looked upon as

(II)is looked over to

(III)is generally considered as

 

(a)Only (I)

(b)Both (I) and (II)

(c)Both (I) and (III)

(d)All (I), (II) and (III)

(e)No correction required

Answer & Explanation
Ans. 8.(c)

Exp. There is an error on phrasal verb in the given expression. The phrasal verb “look on” means “watch something like a crime without helping”, which doesn’t suit to the meaning of the sentence. Among the given alternatives, both the expressions (I) and (III) provide the similar meaning which can make the sentence both contextually and grammatically correct. The phrase “look upon as” means “regard or consider”. The phrase “look over” means “inspect”. Hence option (c) is the correct choice.

Q9. The high content of water in cucumber acts as a system cleanser and sweeps waste products out of the system.

(I)is useful in pulling out the waste products

(II)can be used to sweep out the wastes

(III)sweep wastes out of

 

(a)Only (I)

(b)Only (III)

(c)Both (I) and (II)

(d)Both (I) and (III)

(e)No correction required

Answer & Explanation
Ans. 9.(e)

Exp. The highlighted expressed in the given sentence is already correct and meaningful. The sentence gives a contextual meaning and thus it doesn’t require any replacement. Hence option (e) is the correct choice.

Q10. We must swallow around 100 tiny plastic particles with every meal, according to a study which found that polymers from soft furnishings and synthetic fabrics get into household dust and settle on our plates.

(I) We are swallowing over

(II)We could be swallowing over

(III)The unexpected swallowing of around

 

(a)Only (I)

(b)Both (I) and (II)

(c)Both (II) and (III)

(d)All (I), (II) and (III)

(e)No correction required

Answer & Explanation
Ans. 10.(b)

Exp. The given expression makes the sentence contextually incorrect as it doesn’t follow the meaning of latter half of the sentence. Among the given alternatives, both the expressions (I) and (II) can be used as an appropriate replacement respectively to the highlighted expression. Both these expressions give the sentence a meaningful sense. Hence option (b) is the correct choice.

Recommended PDF’s for 2021:

2021 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here
3

Leave a Reply