English Quiz for IBPS Clerk Pre | 8th December English Quiz

English Quiz for IBPS Clerk Pre :

Improve your English with English quiz. English Quiz to help you improve your score for exams like Bank, SSC, Railway, UPSC, UPSSSC, CDS, UPTET, KVS, DSSSB and other Government exams.

Directions (1-8): Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The alphabet corresponding to that part is your answer. If there is ‘No error’, the answer is (e). (Ignore errors of punctuation, if any.)

Q1. With the final date for publication (A)/of the National Register of Citizens (B)/drawing near, the dividing (C)/ lines have becoming sharp (D)/No error
(a) D
(b) A
(c) B
(d) C
(e) No error.

Answer & Explanation
Ans.1.(a)
Exp. The error lies in part (D) of the given sentence. The use of ‘have’ here is incorrect because it is not in accordance with any tense structure. This could be either ‘have become’ as in present perfect tense or ‘is becoming’ as in present continuous tense. Hence, the correct answer choice would be option (a)

Q2. We found that children not from (A)/the armed forces background (B)/has no clue about transfers and deployments, (C)/ and making new friends (D)/No error
(a) D
(b) A
(c) B
(d) C
(e) No error.

Answer & Explanation
Ans.2.(d)
Exp. The error lies in part (C) of the given sentence. The use of ‘has’ here is incorrect because as per the subject-verb agreement it should be ‘have’ as the subject here is ‘children’ which is plural. Hence, the correct answer choice would be option (d)

Q3. Being home to very enormous mineral (A)/ reserves and tourism sites, Ladakh could (B)/easily find itself getting exploited by (C)/ commercial interests even more once its economy is opened (D)/No error
(a) D
(b) A
(c) B
(d) C
(e) No error.

Answer & Explanation
Ans.3.(b)
Exp. Here, error lies in part (A). The use of ‘very’ before enormous is superfluous as Enormous itself means ‘very large in size, quantity, or extent’. Hence, the correct answer choice would be option (b)

Q4. There would be (A)/ lakh of poor people (B)/without the means to (C)/ seek judicial redress. (D)/No error
(a) D
(b) A
(c) B
(d) C
(e) No error.

Answer & Explanation
Ans.4.(c)
Exp. There is grammatical error in part (B) of the given sentence. The use of ‘Lakh’ here is incorrect it should be ‘lakhs’ which will make the given sentence grammatically correct. Hence, the correct answer choice would be option (c).

Q5. Citizen Science is slowly (A)/becoming one (B)/of largest communities in (C)/the world for conservation. (D)/No error
(a) D
(b) A
(c) B
(d) C
(e) No error.

Answer & Explanation
Ans.5.(d)
Exp. The error lies in part (C) of the given sentence. In this article ‘largest’ should be preceded by ‘the’ because ‘the’ is used before superlative degree. Hence, the correct answer choice would be option (d)

Q6. Cochin State was one of (A)/the first to sign a Standstill Agreement (B)/ with the Indian Union in (C)/the build-up to Independence. (D)/No error
(a) D
(b) A
(c) B
(d) C
(e) No error.

Answer & Explanation
Ans.6.(e)
Exp. All the parts of the given sentence are grammatically as well as contextually correct. Sine it do not require any corrections, option (e) i.e. no error becomes the most viable answer choice.

Q7. The idea of holding (A)/lakhs of people in detention (B)/centres are bound to be (C)/a self-defeating and disastrous one (D)/No error
(a) D
(b) A
(c) B
(d) C
(e) No error.

Answer & Explanation
Ans.7.(d)
Exp. Here, error lies in part (C) of the sentence. The use of ‘are’ here is incorrect instead it should be ‘is’ as per the subject verb agreement and the subject of the given sentence is ‘The idea’. Hence, the correct answer choice would be option (d)

Q8. India’s automobile industry (A)/is experiencing a snowballing crisis (B)/of demand that shows no (C)/signs of abating, leave alone reversal. (D)/ No error
(a) D
(b) A
(c) B
(d) C
(e) No error.

Answer & Explanation
Ans.8.(a)
Exp. Here, error lies in part (D). The use of ‘reversal’ here is incorrect instead it should be ‘reversing’ as per the principle of parallelism. Hence, the correct answer choice would be option (a)

3

Leave a Reply