English Quiz for IBPS PO MAINS | 9th October English Quiz

English Quiz for IBPS PO MAINS

Improve your English with English quiz. English Quiz to help you improve your score for exams like Bank, SSC, Railway, UPSC, UPSSSC, CDS, UPTET, KVS, DSSSB and other Government exams.

Directions (1-5) For each question, a sentence with three blanks is given. Choose the option which provides the correct sequence of words which would fill the blanks.

 

Q1. The decision is a major blow to the President Mr. Sirisena, whose sudden decision on October 26 — dismissing the ____________________ Prime Minister RanilWickremesinghe— ____________________, arguably, the country’s biggest political ____________________since the civil war ended nearly a decade ago.

(a) misrepresentation, maintained, corruption

(b) betrayal, blamed, war

(c) incumbent, sparked, crisis

(d) quality, resulted, doubt

(e) power, foreseen, support

Answer & Explanation
Ans.1. (c)

Exp. Incumbent [noun] means ‘the holder of an office or post’;

Spark [verb] means ‘ignite; provide the stimulus for (an event or process)’;

Crisis [noun] means ‘a time of intense difficulty or danger’;

The context of the sentence suggests that the President dismissed the sitting Prime Minister, and his decision ignited the country’s biggest political crisis.

Hence, option (c) is the correct answer.

Q2. Mr. Patel’s, who was the governor of the Reserve Bank of India, resignation is a serious ____________________ to the NDA government, which has ____________________ to make statements expressing ____________________ at his action and praising him for his work.

(a) aberration, intimated, torpor

(b) aesthetic, mitigated, embarrassment

(c) torpor, qualified, perfidy

(d) embarrassment, scrambled, surprise

(e) aberration, scrambled, torpor

Answer & Explanation
Ans.2. (d)

Exp. If the governor of the Reserve Bank of India would resign, then it should bring embarrassment to the government. Now the government which was embarrassed would find it difficult to make statements, and it is understandable if the government would express surprise praising him for his work. Among the given alternatives, the word ‘scrambled’ provides the correct contextual sense to the second blank, and the word ‘surprise’ provides the correct contextual sense to the third blank.

Hence, option (d) is the correct answer.

Aberration [noun] means ‘a deviation from what is normal or expected’;

Torpor [noun] means ‘inactivity resulting from lethargy and lack of vigor or energy’;

Perfidy [noun] means ‘an act of deliberate betrayal’;

Aesthetic [noun] means ‘a set of principle underlying and guiding the work of a particular artist or artistic movement’;

Intimated [intimate, verb] means ‘to suggest something subtly’;

Mitigated [mitigate, verb] means ‘make less severe or harsh; lessen the severity of an offense’;

Qualified [qualify, verb] means ‘to make less severe; to limit (a statement)’;

Embarrassment [noun] means ‘a feeling of self-consciousness, shame, or awkwardness’;

Scrambled [scramble, verb] means ‘perform (an action) or achieve (a result) hurriedly, clumsily, or with difficulty’;

Surprise [noun] means ‘an unexpected or astonishing event, fact, etc.’;

Q3. British Prime Minister Theresa May has ____________________a trust vote on her Conservative party stewardship. But there is little ____________________that the bitter infighting within the ruling party will ____________________.

(a) decided, inactivity, mitigate

(b) survived, sign, abate

(c) culminated, result, rise

(d) defeated, decision, acknowledge

(e) reprimanded, remark, feel

Answer & Explanation
Ans.3. (b)

Exp. stewardship [noun] means ‘the job of supervising or taking care of something, such as an organization or property’.

Sign [noun] means ‘something regarded as an indication of what is happening or going to happen’;

Abate [verb] means ‘(of something unpleasant or severe) become less intense or widespread’;

Culminate [verb] means ‘reach a climax or point of highest development’;

Reprimand [verb] means ‘a formal expression of disapproval’;

The context of sentence suggests that the British Prime Minister has, although, survived a trust vote, but there is little sign that the bitter infighting within the ruling party will decrease.

Hence, among the given alternatives, the word ‘survivedcorrectly fits into the context of the first blank, the word ‘sign’ correctly fits into the context of the second blank, and the word ‘abate’ correctly into the context of the third blank.

Hence, option (b) is the correct answer.

Q4. The Supreme Court on Thursday asked Maharashtra Chief Minister DevendraFadnavis to ____________________to a petition for the ____________________of his 2014 election to the Assembly for non-disclosure in his affidavit of two criminal cases ____________________against him.

(a) state, venality, complicated

(b) talk, injury, difficult

(c) suggest, principle, artistic

(d) surrender, likeness, sinister

(e) respond, annulment, pending

Answer & Explanation
Ans.4. (e)

Exp. respond [verb] means ‘say something in reply’; ‘say or sing the response in reply to a priest’;

Annulment [noun] means ‘the act of annulling something’;

Venality [noun] means ‘the condition of being susceptible to bribes or corruption’;

Pending [adjective] means ‘awaiting decision or settlement’;

The context of the sentence suggests that the Supreme Court asked Maharashtra Chief Minister to respond to a petition for the cancellation of his 2014 election to the Assembly for non-disclosure in his affidavit of two criminal cases pending against him.

So, the words ‘respond, annulment, pending’ are the correct words to fill the blanks.

Among the given options, option (e) is the correct answer.

Q5. The BharatiyaJanata Party ____________________the losing trend elsewhere in the country to ____________________a comfortable lead over the rival Congress in the Assam panchayat polls by the second day of the ____________________of results on Thursday.

(a) bucked, maintain, counting

(b) hated, incline, accepting

(c) controlled, sap, intimating

(d) drained, leave, undermining

(e) relieved, blame, disgusting

Answer & Explanation
 Ans.5.(a)

Exp. intimate [verb] means ‘to suggest something subtly’;

Sap [verb] means ‘gradually weaken or destroy’;

buck [verb] means ‘oppose or resist’. The context of the sentence suggests that the BharatiyaJanata Party has resisted or opposed the losing trend which it is experiencing elsewhere in the country and maintained a comfortable lead over the Congress in Assam Panchayat polls.

Among the given alternatives for the first blank, the word ‘bucked’ correctly fits the first blank.

Among the given alternatives for the second blank, the word ‘maintain’ correctly fits into the blank.

Among the given alternatives for the third blank, the word ‘counting’ correctly fits into the blank.

Hence, option (a) is the correct answer.

Directions (6-10): Answer the following questions after rearranging the following sentences into a coherent paragraph and identify the sentence that doesn’t fit into the context of the paragraph.

(A) And in the few cases where the teachers did come, the parents found the teachers to be hopelessly incompetent.

(B) This debate should have died after the 1991 liberalisation when poor parents woke up and became eager to send their children to English medium schools.

(C) The poor wanted schools, but couldn’t find any. Many primary schools that had supposedly been “built” by government in remote villages simply didn’t exist: that money had long evaporated through corruption.

(D) And so, where the government fails, private enterprise steps in to retrieve the situation and bring in a modicum of development.

(E) For a long time in policy circles it was argued that education should be made compulsory for the children of the poor. Apparently, the poor didn’t know the value of education and used their children as labour.

(F) That poor parents are choosing to pay twice for their children’s education tells that something is seriously wrong with the government system.

(G)  Where the poor did have a local primary school, it was dilapidated and its appointed teachers didn’t even come to the school.

Q6. Considering statement (C) “The poor wanted schools, but couldn’t find any. Many primary schools that had supposedly been “built” by government in remote villages simply didn’t exist: that money had long evaporated through corruption.” as the THIRD sentence of the rearranged paragraph, then which among the followings fails to become a part of the coherent paragraph?

(a) E

(b) G

(c) B

(d) A

(e) F

Answer & Explanation
Ans.6.(e)

Exp. Drawing a hint from the third sentence, the theme of the paragraph can be derived that it is describing about the issue of unscrupulous practices while providing education to the poor children. Sentence (E) perfectly introduces the theme of the paragraph as it has stated that a disagreement regarding the provision of compulsory education for the poor. Sentence (B) follows sentence (E) as the sentence begins with “This debate…”. Here the subject “this debate” refers to the argument mentioned in sentence (E). Sentence (G) should follow sentence (C) as it describes the poor functioning of the schools in the rural areas. Sentence (A) and sentence (G) forms a coherent pair as they both describes about the mismanagement of the schools in rural areas. Sentence (D) perfectly concludes the paragraph as it states the solution to overcome the failure of the government to provide compulsory education to the poor children. Sentence (F) is incoherent with the context of the paragraph and cannot fit logically in the sequence of the sentences. Thus the final sequence formed is EBCGAD. Hence, option (e) is the most suitable answer choice.

Q7. Among the following pairs which one of them is formed with two consecutive statements after the rearrangement (excluding the incoherent sentence)?

(a) C-A

(b) A-B

(c) E-G

(d) G-A

(e) F-B

Answer & Explanation
Ans.7. (d)

Exp. Sentence (A) and sentence (G) forms a coherent pair as they both describes about the mismanagement of the schools in rural areas. Sentence (D) perfectly concludes the paragraph as it states the solution to overcome the failure of the government to provide compulsory education to the poor children. Sentence (F) is incoherent with the context of the paragraph and cannot fit logically in the sequence of the sentences. Thus the final sequence formed is EBCGAD. Hence, option (d) is the most suitable answer choice.

Q8. Considering statement (C) “The poor wanted schools, but couldn’t find any. Many primary schools that had supposedly been “built” by government in remote villages simply didn’t exist: that money had long evaporated through corruption.” as the THIRD sentence of the rearranged paragraph, identify the correct sequence of the sentences to form a coherent paragraph (excluding the incoherent one).

(a) EBCGAD

(b) DACGBF

(c) EACFGB

(d) EBCGDA

(e) ADCFBE

Answer & Explanation
Ans.8. (a)

Exp. Drawing a hint from the third sentence, the theme of the paragraph can be derived that it is describing about the issue of unscrupulous practices while providing education to the poor children. Sentence (E) perfectly introduces the theme of the paragraph as it has stated that a disagreement regarding the provision of compulsory education for the poor. Sentence (B) follows sentence (E) as the sentence begins with “This debate…”. Here the subject “this debate” refers to the argument mentioned in sentence (E). Sentence (G) should follow sentence (C) as it describes the poor functioning of the schools in the rural areas. Sentence (A) and sentence (G) forms a coherent pair as they both describes about the mismanagement of the schools in rural areas. Sentence (D) perfectly concludes the paragraph as it states the solution to overcome the failure of the government to provide compulsory education to the poor children. Sentence (F) is incoherent with the context of the paragraph and cannot fit logically in the sequence of the sentences. Thus the final sequence formed is EBCGAD. Thus the final sequence formed is EBCGAD. Hence, option (a) is the most suitable answer choice.

Q9. Considering statement (C) “The poor wanted schools, but couldn’t find any. Many primary schools that had supposedly been “built” by government in remote villages simply didn’t exist: that money had long evaporated through corruption.” as the THIRD sentence of the rearranged paragraph, which of the following statements should be the FIFTH sentence after the rearrangement? (excluding the incoherent sentence)

(a) F

(b) D

(c) A

(d) C

(e) B

Answer & Explanation
Ans.9. (c)

Exp. The final sequence formed is EBCGAD. Hence, option (c) is the most suitable answer choice.

Q10. Considering statement (C) “The poor wanted schools, but couldn’t find any. Many primary schools that had supposedly been “built” by government in remote villages simply didn’t exist: that money had long evaporated through corruption” as the THIRD sentence of the rearranged paragraph, which of the following statements should be the LAST sentence after the rearrangement? (excluding the incoherent sentence)

(a) A

(b) G

(c) F

(d) D

(e) C

Answer & Explanation
Ans.10. (d)

Exp. The final sequence formed is EBCGAD. Hence, option (d) is the most suitable answer choice.

For More English quizzes click here 

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

yeearly

Online Mock Test Available on App as well as Web:

SBI Clerk 2020

Ambitious baba app on play store

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2020 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK Get PDF here

 

 

Leave a Reply