English Quiz for LIC AAO/SBI PO|11th April 2019

Improve your English with English quiz. English Quiz to help you improve your score for exams like Bank, SSC, Railway, UPSC, UPSSSC, CDS, UPTET, KVS, DSSSB and other Government exams.

Directions (1-5): Rearrange the following five sentences (A), (B), (C), (D) and (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below.

  1. In 1977, a 20,000-strong crowd landed up at Kolkata airport to welcome the Brazilian football legend
  2. But every four years, the World Cup envelops the city with a buzz that is almost impossible to contain.
  3. Everyone knows of Kolkata’s everyday obsession with football,
  4. In a mesmerising testimony to the Calcuttan’s love for the game.
  5. The city’s mania for the World Cup ostensibly began with the ‘magic of Pele’.

Q1. Which of the following will be the FIFTH sentence after the rearrangement?

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

(e) E

Answer & Explanation
Ans.1.(d)

Exp. The correct paragraph/arrangement of the given sentences is as follows –

Everyone knows of Kolkata’s everyday obsession with football, but every four years, the World Cup envelops the city with a buzz that is almost impossible to contain. The city’s mania for the World Cup ostensibly began with the ‘magic of Pele’. In 1977, a 20,000-strong crowd landed up at Kolkata airport to welcome the Brazilian football legend in a mesmerising testimony to the Calcuttan’s love for the game.

Therefore, the correct sequence would be, CBEAD. Hence the correct answer here is option (d).

Q2. Which of the following will be the SECOND sentence after the rearrangement?

(a) A

(b) C

(c) E

(d) D

(e) B

Answer & Explanation
Ans.2.(e)

Exp. The correct sequence would be, CBEAD. Hence the correct answer here is option (e).

Q3. Which of the following will be the FIRST sentence after the rearrangement?

(a) A

(b) C

(c) E

(d) D

(e) B

Answer & Explanation
Ans.3.(b)

Exp. The correct sequence would be, CBEAD. Hence the correct answer here is option (b).

Q4. Which of the following will be the FOURTH sentence after the rearrangement?

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

(e) E

Answer & Explanation
Ans.4.(a)

Exp. The correct sequence would be, CBEAD. Hence the correct answer here is option (a).

Q5. Which of the following will be the THIRD sentence after the rearrangement?

(a) A

(b) C

(c) E

(d) D

(e) B

Answer & Explanation
Ans.5.(c)

Exp. The correct sequence would be, CBEAD. Hence the correct answer here is option (c).

Directions (6-10): Rearrange the following five sentences (A), (B), (C), (D) and (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below.

  1. Leaders from both sides, including Prime Ministers Atal Bihari Vajpayee and Benazir Bhutto, had pushed for it.
  2. The announcement by India and Pakistan of plans to operationalise a visa-free corridor between
  3. situated on the site on the bank of the Ravi where the founder of Sikhism, Guru Nanak, spent his last 18 years.
  4. Dera Baba Nanak in Indian Punjab and Kartarpur Sahib in Pakistan’s Punjab heeds a longstanding plea of Sikh pilgrims.
  5. That demand had gathered pace in 1995, when Pakistan renovated the Kartarpur gurdwara,

Q6. Which of the following will be the FOURTH sentence after the rearrangement?

(a) A

(b) C

(c) E

(d) D

(e) B

Answer & Explanation
Ans.6.(b)

Exp. The correct paragraph/arrangement of the given sentences is as follows –

The announcement by India and Pakistan of plans to operationalise a visa-free corridor between Dera Baba Nanak in Indian Punjab and Kartarpur Sahib in Pakistan’s Punjab heeds a longstanding plea of Sikh pilgrims. That demand had gathered pace in 1995, when Pakistan renovated the Kartarpur gurdwara, situated on the site on the bank of the Ravi where the founder of Sikhism, Guru Nanak, spent his last 18 years. Leaders from both sides, including Prime Ministers Atal Bihari Vajpayee and Benazir Bhutto, had pushed for it.

Therefore, the correct sequence would be, BDECA. Hence the correct answer here is option (b).

Q7. Which of the following will be the SECOND sentence after the rearrangement?

(a) A

(b) C

(c) E

(d) D

(e) B

Answer & Explanation
Ans.7.(d)

Exp. The correct sequence would be, BDECA. Hence the correct answer here is option (d).

Q8. Which of the following will be the FIRST sentence after the rearrangement?

(a) E

(b) D

(c) C

(d) B

(e) A

Answer & Explanation
Ans.8.(d)

Exp. The correct sequence would be, BDECA. Hence the correct answer here is option (d).

Q9. Which of the following will be the FIFTH sentence after the rearrangement?

(a) A

(b) C

(c) E

(d) D

(e) B

Answer & Explanation
Ans.9.(a)

Exp. The correct sequence would be, BDECA. Hence the correct answer here is option (a).

Q10. Which of the following will be the THIRD sentence after the rearrangement?

(a) A

(b) C

(c) E

(d) D

(e) B

Answer & Explanation
Ans.10.(c)

Exp. The correct sequence would be, BDECA. Hence the correct answer here is option (c).

 

Leave a Reply