English Quiz for LIC AAO/SBI PO|15th April 2019

Improve your English with English quiz. English Quiz to help you improve your score for exams like Bank, SSC, Railway, UPSC, UPSSSC, CDS, UPTET, KVS, DSSSB and other Government exams.

Directions (1-10): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words/phrases are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word/phrase in each case.

Some cause of delay in coming economic decisions in our country seem to lie in the …(1)… realm. There is such a thing as the psychology of power which motivates people : power of control and patronage, power to delay an application, power to keep to hold up a file, power people …(2)… in an ante room, all of which are consciously or subconsciously treated as symbols of …(3)… and  hallmarks of importance.

A further psychological cause of …(4)… is a combination of mistrust, of unwillingness to take responsibility, of a fear of being criticized  and of possibly being subjected to enforcement investigation. A large number of …(5)… which ought to be taken by civil servants, and were so taken in the old days, now go up to the top to await the …(6)… of the Minister. The Minister, in turn, is …(7)… to take the responsibility for fear of criticism from parliament or from within his own party and seeks …(8)… in a Cabinet decision. The Cabinet, split on ideological grounds and under political and other pressures, is reluctant to reach a decision which is not …(9)… Thus, the various layers of economic decision-making in government-civil servants, Ministers and Cabinet as a whole-all exercise the happy …(10)… of postponing a decision.

Q1.

(a) scientific

(b) financial

(c) medical

(d) political 

(e) psychological

Answer & Explanation
Ans.1.(e)

Exp. psychological

Q2.

(a) wandering

(b) resisting

(c) gossiping

(d) waiting 

(e) lingering

Answer & Explanation
Ans.2.(d)

Exp.[/su_spoiler]

Q3.

(a) prestige

(b) control

(c) aggression

(d) affection

(e) proud

Answer & Explanation
Ans.3.(a)

Exp. prestige

Q4.

(a) power  

(b) control 

(c) insecurity

(d) politicians

(e) delay

Answer & Explanation
Ans.4.(e)

Exp. The passage talks about cause of delay in coming to economic decisions in our country. So, it is clear from the first sentence.

Q5.

(a) decisions

(b) assignments

(c) undertaking

(d) projects

(e) justifications

Answer & Explanation
Ans.5.(a)

Exp. Decisions are taken whereas projects or assignments are undertaken.

Q6.

(a) meeting 

(b) opinion 

(c) stamp

(d) appreciation 

(e) approval

Answer & Explanation
Ans.6.(e)

Exp. approval

Q7.

(a) unfortunate 

(b) uneasy 

(c) proposed

(d) reluctant 

(e) pushed

Answer & Explanation
Ans.7.(d)

Exp. ‘Reluctant’ means ‘unwilling to do something’ hence suits the context best.

Q8.

(a) assistance

(b) safety 

(c) monopoly

(d) autonomy 

(e) place

Answer & Explanation
Ans.8.(b)

 Exp.safety

Q9.

(a) comprehensive 

(b) beneficial 

(c) unanimous

(d) profitable 

(e) successful

Answer & Explanation
Ans.9.(c)

 Exp. ‘unanimous’ is something which is agreed upon by all.

Q10.

(a) facility  

(b) situation 

(c) trick

(d) sanction 

(e) prerogative

Answer & Explanation
Ans.10.(e)

Exp. ‘prerogative’ is the right enjoyed by a person or a group of persons because of their importance or social status.

For More English quizzes click here

 

 

 

 

Leave a Reply