English Quiz for LIC AAO/SBI PO|17th April 2019

Improve your English with English quiz. English Quiz to help you improve your score for exams like Bank, SSC, Railway, UPSC, UPSSSC, CDS, UPTET, KVS, DSSSB and other Government exams.

Directions (1-10): Read each sentence to find out whether there is any grammatical error or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of part is the answer. If there is no error, the answer is (e). (Ignore errors of punctuation, if any)

Q1. Rekha was trying for admission (a)/ in the Engineering College (b)/ even though her parents wanted (c)/ her to take up medicine. (d)/ No error (e)

Answer & Explanation
Ans.1.(e)

Exp. No error.

Q2. He fixed a metal ladder (a)/ for the wall below his window (b)/ so as to be able to (c)/ escape if there was a fire. (d)/ No error (e)

Answer & Explanation
Ans. 2.(b)

Exp. A ladder is fixed ‘to’ the wall, not ‘for’ it. If instead of ‘fixed’, the word used is ‘placed’, the preposition would be ‘against’.

Q3. He grow up the way (a)/ many young children grow up-(b)/ pampered, adored (c)/ and inwardly tortured. (d)/ No error (e)

Answer & Explanation
Ans. 3.(a)

Exp. A past tense should be used in the first part of the sentence to maintain the correct tense form. Use ‘grew’ in place of ‘grow’

Q4. He pulled his lips together, (a)/ close his eyes (b)/ and I watched the first teardrop (c)/ fall down the side of his cheek. (d)/ No error (e)

Answer & Explanation
Ans. 4.(b)

Exp.Use ‘closed’, not ‘close’. The past tense verb should be used throughout.

Q5. If the monsoon is delayed (a)/ or is insufficient, there is (b)/ inevitable failure of the (c)/ crops, causing a famine. (d)/ No error (e)

Answer & Explanation
Ans.5. (b)

Exp. ‘There will be’, that is, future tense, should be used as we are talking of something that may happen in future.

Q6. The main difficulty was (a)/ the barriers which were standing (b)/ at the centre (c)/ of the crossroads. (d)/ No error (e)

Answer & Explanation
Ans. 6.(e)

Exp. No error.

Q7. Despite of a good monsoon this year (a)/ the production of food grains (b)/ in the country (c)/ did not go up. (d)/ No error (e)

Answer & Explanation
Ans. 7.(a)

Exp. ‘Despite’ itself means ‘in spite of’. ‘Despite’ is not followed by ‘of’.

Q8. The children were (a)/ playing with a ball (b)/ and run around when (c)/the incident occurred (d)/ No error (e).

Answer & Explanation
Ans.8.(c)

Exp.  Use ‘running’ in place of ‘run’.

 Q9. Whenever they go out (a)/for shopping they (b)/ take their (c)/ pet dog with them (d)/ No error. (e)

Answer & Explanation
Ans.9.(e)

Exp. No error

Q10. To acquire mastery (a)/ over computer operations (b)/ one must had patience (c)/ and readiness to work hard (d)/ No error (e)

Answer & Explanation
Ans.10.(c)

Exp.Use ‘have’ in place of ‘had’ because must, should , would etc are Modal Auxiliary Verb after which [ V1] is used.

For More English quizzes click here

 

 

 

 

Leave a Reply