English Quiz for RBI Assistant Mains |10th August English Quiz

English Quiz for RBI Assistant Main:10th August

Improve your English with English quiz. English Quiz to help you improve your score for exams like Bank, SSC, Railway, UPSC, UPSSSC, CDS, UPTET, KVS, DSSSB and other Government exams.

Directions (1-8): In the following question a part of the sentence is given in bold, it is then followed by three sentences which try to explain the meaning of the phrase given in bold. Choose the best set of alternatives from the five options given below each question which explains the meaning of the phrase correctly without altering the meaning of the sentence given in the question.

Q1. I was read the riot act by my boss last week for messing up the accounting software.

(i) I was supported by my boss last week for messing up the accounting software.

(ii) I was scolded by my boss last week for messing up the accounting software.

(iii) I was reprimanded by my boss last week for messing up the accounting software.

(a) Only (i)

(b) Both (i) and (iii)

(c) Only (iii)

(d) Both (iii) and (ii)

(e) All of (i), (ii) and (iii)

Answer & Explanation
Ans. 1.(d)

Exp. Read someone the Riot Act:
To scold, reprimand, or reprove one severely for an error or mistake.

Hence, option (d) is the right answer choice.

Q2. The Soviet Union had imploded, the Berlin Wall had come tumbling down, and Africans were not indifferent to these winds of change.

(i) The Soviet Union had imploded, the Berlin Wall had come tumbling down, and Africans were not indifferent to these powerful socio economic changes.

(ii)The Soviet Union had imploded, the Berlin Wall had come tumbling down, and Africans were not indifferent to these influential series of events.

(iii)The Soviet Union had imploded, the Berlin Wall had come tumbling down, and Africans were not indifferent to these bizarre conditions.

(a) Both (i) and (iii)

(b) Both (ii) and (iii)

(c) Only (i)

(d) Only (iii)

(e) Only (ii)

Answer & Explanation
Ans.2. (e)

Exp. Winds of changes: An event or series of events that signals or precipitates large and important changes.

Hence, option (e) is the right answer choice.

Q3. It’s hard to take Jeff at face value when he’s been caught lying in the past.

(i)It’s hard to investigate Jeff when he’s been caught lying in the past.

(ii) It’s hard to trust Jeff when he’s been caught lying in the past.

(iii) It’s hard to believe Jeff when he’s been caught lying in the past.

(a) Only (i)

(b) Both (i) and (ii)

(c) Both (ii) and (iii)

(d) Only (iii)

(e) Only (ii)

Answer & Explanation
Ans.3. (c)

Exp. Take someone at face value: To accept or trust someone or something based only on an initial or superficial presentation, without taking further proof, verification, or investigation into account.

Hence, option (c) is the right answer choice.

Q4. The U.S. is actually keeping up its end of the bargain quite well, and assuming the yoke of economic leadership.

(i) The U.S. is actually doing what it promised quite well, and assuming the yoke of economic leadership.

(ii)The U.S. is actually trying to keep its international position quite well, and assuming the yoke of economic leadership.

(iii) The U.S. is actually strong holding its reputation quite well, and assuming the yoke of economic leadership.

(a) Only (i)

(b) Both (i) and (iii)

(c) Options (i), (ii) and (iii)

(d) Only (ii)

(e) Both (i) and (ii)

Answer & Explanation
Ans.4. (a)

Exp. Keep one’s end of the bargain: To do as was promised in an agreement or bargain; to carry through with what one agreed to do.

Hence, option (a) is the right answer choice.

Q5. Though we’d all been close on the school trip, we parted company with one another once we were back home.

(i) Though we’d all been close on the school trip, we separated with one another once we were back home.

(ii) Though we’d all been close on the school trip, we stopped associating with one another once we were back home.

(iii) Though we’d all been close on the school trip, we didn’t want to be with one another once we were back home.

(a) Only (ii)

(b) Both (i) and (ii)

(c) Both (ii) and (iii)

(d) Only (iii)

(e) Only (i)

Answer & Explanation
Ans.5. (b)

Exp. Part Company: To separate or depart (from one); to stop associating (with one).

Hence, option (b) is the right answer choice.

Q6.None of the editors liked the new policies so they all jumped ship as soon as other jobs opened up.

(i) None of the editors liked the new policies so they all resigned as soon as other jobs opened up.

(ii) None of the editors liked the new policies so they all quit as soon as other jobs opened up.

(iii) None of the editors liked the new policies so they all left as soon as other jobs opened up.

(a) Only (i)

(b) Both (i) and (iii)

(c) Only (iii)

(d) Both (i) and (ii)

(e) All of (i), (ii) and (iii)

Answer & Explanation
Ans.6. (e)

Exp. Jump Ship: to leave any post or position; to quit or resign, especially when there is difficulty

Hence, option (e) is the right answer choice.

Q7. The U.S. and Iran are on a collision course, one that ends very badly for everyone involved.

(i)The U.S. and Iran are in a conflict with each other, one that ends very badly for everyone involved.

(ii) The U.S. and Iran are continuously defeating each other, one that ends very badly for everyone involved.

(iii)The U.S. and Iran are in a dispute, one that ends very badly for everyone involved.

(a) Both (i) and (iii)

(b) Both (ii) and (iii)

(c) Only (i)

(d) Only (iii)

(e) Only (ii)

Answer & Explanation
Ans.7. (a)

Exp. On a collision course: If two persons/things are on a collision course or path, they end up colliding or coming into conflict with each other. Hence, option (a) is the right answer choice.

Q8. I should have the report ready for you by this afternoon, I just need to come to terms with this new software update first.

(i) I should have the report ready for you by this afternoon, I just need bring about necessary changes in this new software update first.

(ii) I should have the report ready for you by this afternoon, I just understand this new software update first.

(iii) I should have the report ready for you by this afternoon, I just need get well-versed with this new software update first.

(a) Only (i)

(b) Both (i) and (ii)

(c) Both (ii) and (iii)

(d) Only (iii)

(e) Only (ii)

Answer & Explanation
Ans. 8.(c)

Exp. Come to terms with:To begin to or make an effort to understand, accept, and deal with a difficult or problematic person, thing, or situation.

Hence, option (c) is the right answer choice.

 

Directions (9-10): In the questions below a statement is given with two blanks in it.

For each blank three alternatives are provided in the columns. Choose the

alternative from the corresponding column that would fit the given blanks to make

the given sentence grammatically correct and contextually meaningful.

Q9.The overall level of the immune response __________ by the virus would determine the __________ level of antibodies in the body.

 

Column (I) Column (II)
(A) Competent (D) Aspersion
(B)Elicited (E) Competence
(C) Defamed (F)Sustenance

 

(a) C-F

(b) B-D

(c) A-D

(d) B-F

(e) C-D

Answer & Explanation
Ans. 9.(d)

Exp. B-F will fit the given blanks to make the given sentence grammatically correct and contextually meaningful. Hence, option (d) is the right answer choice.

Q10. Intense political and public pressure to __________ a vaccine before the science is ready could have __________ negative consequences.

Column (I) Column (II)
(A) Virtuous (D)Devastating
(B) Desist (E) Liberating
(C)Release (F) Terminating

 

(a) B-E

(b) C-D

(c) A-F

(d) C-F

(e) A-E

Answer & Explanation
Ans.10. (b)

Exp. C-D will fit the given blanks to make the given sentence grammatically correct and contextually meaningful. Hence, option (b) is the right answer choice.

For More English quizzes click here 

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

yeearly

Online Mock Test Available on App as well as Web:

Ambitious baba app on play store

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2020 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK Get PDF here

 

 

3

Leave a Reply