English Quiz for RBI ASSISTANT MAINS |13th April English Quiz

English Quiz for RBI ASSISTANT MAINS

Improve your English with English quiz. English Quiz to help you improve your score for exams like Bank, SSC, Railway, UPSC, UPSSSC, CDS, UPTET, KVS, DSSSB and other Government exams.

 Directions (1-5): In each of the following questions a short passage is given with one of the lines in the passage missing and represented by a blank. Select the best out of the five answer choices given, to make the passage complete and coherent (coherent means logically complete and sound).

Q1. Building cycle tracks must be a part of new town planning. The national highways, like in Colombia and several cities of Europe, could also have separate cycle lanes. Cycling culture, which existed in the 1970s and 1980s in India, before the arrival of cars in big numbers, can be revived. This revival will not mean that we do away with motorised transport.  (_________________________________________)

(a) We must keep in mind the weather in various Indian cities.

(b)  We should look forward to a combination, where some journeys will be by public transport, others by car, others still by bicycle.

(c) If there is safety in cycling, many will use it as their prime mode of transport.

(d)This will require the involvement of the city administration as it needs some management of routes and traffic.

(e)These bicycle Sundays can become vehicles to encourage people’s participation in government programmes such as Swachh Bharat or SarvaShikshaAbhiyan.

Answer & Explanation
Ans.1. (b)

Exp. The paragraph here talks about building cycle tracks and reviving of the cycle culture. After going through all the sentences, we find that sentence (c) completes the paragraph as this sentence is talking about the combination of the transport systems while the previous sentence forms the base as it talks about why cycling doesn’t mean the end of motorized transport.

 

Q2. A high percentage (78.8 per cent in 2013-14) of land in UP is irrigated but erratic power supply, especially in Eastern UP, hampers efficient utilisation of groundwater. UP’s road density (1,724 km/1,000 sq km) and proportion of surfaced roads (86 per cent) is also higher than MP’s. [_______________________________].The right incentives — beginning with wheat and paddy cultivation — including setting up a strong procurement system and ensuring timely payment of MSPs could result in UP farmers getting 10-25 per cent higher prices for their produce. Encouraging private investments in UP’s agro-processing can help promote agricultural diversification. Solar-powered cold storages for potatoes could prevent price-crashes and also save energy costs.

(a)The proportion of surfaced roads increased dramatically from 50 per cent to 81 per cent.

(b)Horticultural production increased spectacularly, indicating agricultural diversification.

(c)Wheat procurement in MP sky-rocketed increasing the state’s share in the all-India pool to over 25 per cent in 2014-15.

(d)But inadequate procurement systems have set the state back.

(e)A digital app called e-Uparjan was developed to systematically manage procurement operations and payments. 

Answer & Explanation
Ans.2. (d)

Exp. The paragraph is about comparison between UP and MP’s agricultural diversification. The sentence before blank tells us that UP has high percentage of land and high density than MP but still erratic power supply hampers efficient utilization. The sentence after blank tells us about encouraging private investments in UP. Hence the blank must be filled by the reason why UP is lagging behind besides having large proportion of land. Therefore sentence (d) is most appropriate.

 

Q3. Demonetisation did not distinguish between those who receive cash by choice (say, businessmen seeking to stay below the tax radar) and circumstance (a financially excluded daily-wage labourer); those who do not have bank accounts voluntarily and those out of circumstances beyond their control. A policy made behind the Rawlsian “veil of ignorance”, keeping in mind the difference principle would definitely not victimise the worst-off in this way. In being outwardly impartial, demonetisation was also blind to the structural injustices of caste and gender in its application. Women in India face marginalisation and powerlessness — evident in the fact that nearly 80 per cent do not have bank accounts.[__________________________________________________________]

(a)It is tempting to see demonetisation as a scheme for the least advantaged to be better-off.

(b)However, by being seemingly neutral, the policy did not take into account the justifiable differences between subjects — it hurt the very constituency it sought to help. 

(c)Demonetisation has, for instance, created an alternative market for the demonetised (old) notes at a premium as well as newer forms of corruption.

(d)Even advocates of demonetisation believe that corruption will continue under newer arrangements.

(e)For the more marginalised, demonetisation magnified their deprivation.

Answer & Explanation
Ans.3. (e)

Exp. The paragraph talks about Demonetisation and its effect on people. In its application, it is blind

to the structural injustices of caste and gender. People having no bank account have been affected by it largely. Hence sentence (e) connects with the paragraph that tells us that demonetization has largely affected marginalized section. All other sentences failed to connect with the paragraph and hence are irrelevant. Hence sentence (e) is the right choice.

Q4. In India, the pharmaceutical sector grew as the government encouraged private drug companies to undertake collaborative research through government-owned institutions. [_________________].These JVs, with international collaboration, became a preferred route for technology acquisition. In the 1980s, the Government of India set up MarutiUdyog Ltd, a JV with Japanese car maker Suzuki having 74 per cent equity. The company achieved 65 per cent indigenisation of car components by 1991. Over four decades, the initial joint venture led the automobile revolution in the country.

(a) JVs in manufacturing require substantial support from both government and industry associations to facilitate business-to-business interaction between Japanese and Indian industry.

(b)The capabilities of Indian industry will have to be assessed in terms of their willingness to partner Japanese counterparts and upgrading their processes to suit Japanese manufacturing companies.

(c) Many successful joint ventures (JVs) were also formed in the Indian automobile sector. 

(d)Growth was also supported by the close interaction of industry and government research or academic institutions.

(e)The aircraft industry in Brazil and the automotive industry in South Africa grew with substantial government support. 

Answer & Explanation
Ans.4.(c)

Exp. The paragraph is about the revolution in the country due to joint venture. The sentence before the blank tells us about collaborative research in pharmaceutical sector and the sentences after blank tells us about joint ventures in automobile sector. Therefore the blank must be filled with in connection to these sentences. After going through all the sentences, we find that sentence (c) fits to the paragraph most appropriately.

 

Q5.The present-day world needs a philosophy and practice to herald non-exploitative social and economic structures based on compassion, equality, liberty, fraternity and equal opportunity. In terms of both philosophy and practice, Marxism combines in its scope both the dimensions and thereby, provides a comprehensive approach for dealing with complex social and economic issues of our time.[______________________________________]. This is all the more striking in the context of Europe, where every 20 years, a new philosophy emerges and influences human action and consciousness.

(a)The salience of Marxism for the countries of Asia, Africa and Latin America is a proven fact.

(b) Marxism, founded in the 19th century, continues to be equally valid and pertinent for society and economy in the 21st century.

(c)The national liberation movements in those countries were taken forward by the liberating doctrine of Marxism. 

(d)Never has the liberating and emancipatory philosophy of Karl Marx, whose bicentennial birth anniversary falls on May 5, been of more relevance.

(e)Marx was prophetic about the destructive nature of capitalism and offered scientific socialism as the alternative.

Answer & Explanation
Ans.5.(b)

Exp. The paragraph talks about Marxism philosophy for dealing with complex social and economic issues of our time. After reading all the above sentences, we find that sentence (b) connects with paragraph as it deals with the Marxism philosophy and impact on society which is valid and pertinent. All the other sentences are irrelevant. Hence option (b) is the right choice.

Directions (6-8): In each of the following questions, five options are given and you have to choose the one which has some or any grammatical error in it. In the questions where the fifth option is “all are correct” and all the given four options are correct choose option (e) as your choice.

 

Q6. (a) I believe that next time when you will be coming to Bombay, you will bring my book.

(b) I do not believe in denying its force, or running away in an opposite direction.

(c) We are all supposed to believe in the same thing in different ways.

(d) Lisa, I believe, did nothing; and Curll did what was expected.

(e) All are correct.

Answer & Explanation
Ans.6.(a)

Exp. Replace ‘will be coming’ by ‘come’ as the clause starting with “when, if, before, after, in case, as long as, as soon as” for future action takes Simple Present Tense.

e.g. When he comes, he will give me some money.If you work hard, you will succeed.

 

Q7. (a) When he returned he never seemed to remember exactly where he had been.

(b) They watched it for some time, and then returned to their tent.

(c) She returned to her home town after she had finished her degree in Marketing Management.

(d) I then returned and picked up the pouch as if to look into it.

(e) During his absence she thus repented, but no longer when he returned.

Answer & Explanation
Ans.7.(c)

Exp. Replace ‘finished’ by ‘taken’ as ‘degree’ is received, not finished. However, the syntax is correct in the given sentence, “Simple Past + after + Past Perfect”.

e.g. He has taken his degree in Hotel Management.

Q8. (a) I was pleased to think he had held on to the money I had given him.

(b) Why he wishes the god to be pleased with him, we shall have to enquire hereafter.

(c) This so pleased Noel that he advanced my wages to a dollar and a half a week.

(d) Thank you for your invitation for lunch which I am very pleased to accept.

(e) All are correct.

Answer & Explanation
Ans.8.(d)

Exp. Replace ‘invitation for’ by ‘invitation to’ as Preposition ‘to’ is used after ‘invite’ or ‘invitation’.

Directions (9-10): There are three sentences given in each question. Find the sentence(s) which is/are grammatically correct and mark your answer choosing the best possible alternative among the five options given below each question. If all the sentences are correct, choose (e) as your answer.

 

Q9. (i) Had I realized that it was such a long way I would take a taxi.

(ii) As people keep more and more animals as pets, more and more animal related law suits reaching the courts.

(iii) This is the only one of his poems that is worth-reading.

 

(a)Only (i) is correct

(b)Only (iii) is correct

(c)Both (i) and (ii) are correct

(d)Both (ii) and (iii) are correct

(e)All are correct

Answer & Explanation
Ans.9. (b)

Exp. (i) Replace ‘I would take’ by ‘I would have taken’ as to describe the unreal situation of Past, the correct syntax is “If + S + had + V3 (or, Had + S + V3), S + would/could/might/should + have + V3”.

e.g. Had you contacted me, I would have helped you.  

(ii) Replace ‘reaching’ by ‘reach’ as ‘people keep’ shows that the sentence is in Simple Present Tense.  Hence ‘law suits reach’ will also be in Simple Present Tense.

(iii) The given sentence is grammatically correct.

 

Q10. (i) You have absolutely no right to interfere in my affairs.

(ii)I appealed to her to look after my children during my absence.

(iii)I had almost made up my mind to dismiss my servant but my son was sympathetic to him.

(a)Only (i) is correct

(b)Only (ii) is correct

(c)Both (i) and (iii) are correct

(d)Both (ii) and (iii) are correct

(e)All are correct

Answer & Explanation
Ans.10. (e)

Exp. All the given sentences are grammatically correct.

For More English quizzes click here 

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

yeearly

Online Mock Test Available on App as well as Web:

 

Ambitious baba app on play store

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2020 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK Get PDF here

 

 

3

Leave a Reply