English Quiz for RBI ASSISTANT MAINS |14 August English Quiz

English Quiz for RBI ASSISTANT MAINS

Improve your English with English quiz. English Quiz to help you improve your score for exams like Bank, SSC, Railway, UPSC, UPSSSC, CDS, UPTET, KVS, DSSSB and other Government exams.

Directions (1 – 5): Each question below has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for each that best fits the meaning of the sentence as a whole.

 

Q1. The organization ……… to popularize Indian classical music among the youth which has lost ……. with its cultural roots.

(a) endeavours, touch

(b) wishes, interest

(c) efforts, experience

(d) exerts, intrigue

(e) need, relation

Answer & Explanation
Ans.1.(a)

Exp. The organization want to popularize Indian classic music so only endeavors fits correctly here which means try hard to do or achieve something. Also, “endeavors, touch” when used together makes correct sense.

Q2. One of the major critics of the examination system is that it ……….. to a spirit of ……. competition among the students.

(a) result, defective

(b) accompanies, adequate

(c) develops, intense

(d) takes, severe

(e) leads, unhealthy

Answer & Explanation
Ans.2.(e)

Exp. The unhealthy competition is the consequence of examination system thus, leads will be correct word. Unhealthy is used because sentence starts in a negative sense. Hence, ‘leads, unhealthy’ when used together makes correct sense.

Q3. Auroras are natural light displays in the sky, usually ……. at night, …….. in the Polar regions.

(a) watch, upward

(b) noticed, peculiar

(c) observed, only

(d) found, most

(e) follows, mainly

Answer & Explanation
Ans.3.(c)

Exp. ‘observed, only’ is the correct use where observed means to perceive (something) and register it as being significant.

Q4. After the board examinations, students are ……… up for the various entrance examinations ……… for next month.

(a) ready, timed

(b) gearing, scheduled

(c) prepared, programmed

(d) set, duration

(e) geared, kept

Answer & Explanation
Ans.4.(b)

Exp. ‘gearing, scheduled’ is the correct use because students start preparation after board examination for other entrance exams so, gearing up will be the correct word to use here.

Q5. The governmental …… spurred dramatic improvements in the way where management is …….. out in many hospitals.

(a) rule, thrown

(b) plans, conduct

(c) crusade, done

(d) efforts, carried

(e) venture, disposed

Answer & Explanation
Ans.5.(d)

Exp. ‘Only Efforts and plans’ leads to improvement but plans does not fit together with conduct. So, (d) is the correct answer.

 

Directions (6-7): In each of the following questions a short passage is given with one of the lines in the passage missing and represented by a blank. Select the best out of the five answer choices given, to make the passage complete and coherent.

 

Q6. The Indian constitution provides for demarcation of functional responsibilities and finances between the Centre and the States. The provision of public services has been largely entrusted to the States. These mainly relate to law and order, public health, sanitation, water supply and agriculture. The States have to concurrently take certain functions in areas such as education, infrastructure. Their share in combined expenditure (Centre and States) on social services is about 85 per cent, while in the case of economic services; it is about 60 percent. Thus, the States have the primary responsibility to undertake tasks pertaining to developing social and economic infrastructure. However, their ability to undertake such development functions is critically determined by their financial position. The growing importance of state finances in the macro-economy is evident from the fact……………… The size of over all development expenditures of the states has always been higher than that of the Centre and the difference has got widened rather significantly in the 1990s.

 

(a) That the States has overrun their planned expenditures and lacking freedom of further development

(b) That the States has reached at the peak of their finances and overtaken Centres in revenues

(c) That Centre borrow money from the states for its expenditures on educational and social welfare programmes

(d) That the total expenditures of State governments have even undertaken those of the Centre

(e) That the total expenditures of State and Center has widened unprecedently in 1990s.

Answer & Explanation
Ans.6.(d)

Exp. Passage is a comparison of Centre and State Government’s plans, finances and expenditures. In this particular portion of passage which have the blank part, it is mentioned that State finances are increasing at rapid rate and now they have more liberty for spending on expenditures mean while a comparison is also done with centre’s expenditures in part following the blank space so option (d) which encompasses this sense of part of passage is correct filler. Option(a) is opposite of what is being said in the passage. Option (b) and (c) discusses revenues and borrowing of centre’s which is not mentioned orintended in the passage so these are incorrect. Option(e) is repetition of what is given in statement after the blank space.

Q7. The International Monetary Fund (IMF), the World Bank and the International Trade Organization were conceived at the Breton woods Conference in July,1944 as institutions to strengthen international economic cooperation and to help create a more stable and prosperous global economy. While the IMF and the World Bank come into existence and started functioning from 1946, the International Trade Organization could not be set up. Instead, the General Agreement on Tariffs and Trade (GATT) was set up in 1947.Through successive round of negotiations, the GATT got transformed into what has come to be known as the World Trade Organization (WTO) that started functioning from January 1,1995. The various institutions have setup to govern international economic relations. While all the institutions work in close coordination with each other……………..

(a) Each of the institutions is independent

(b) Each of the these institutions works with different focus in different direction

(c) Each of these institutions has its own specific area of responsibilities

(d) Each of these institutions has major role to play in each other’s work

(e) Each of these institutions has imprint of its work on other’s performance

Answer & Explanation
Ans.7.(c)

Exp.  It has been already given that all the institutes work in coordination so option (d) and (e) is redundant and repeating same thing in different manner. Sentence indicates that though these institutions work in coordination these are having different responsibilities to shoulder. But again there are two options which are nearly saying same thing -option (b) and Option (c).But in option (b)’different direction’ is not right. If they are working in different direction then what is the need of coordinating. Option (a) is not correct for the context.

Directions (8-10): In each of the following questions four words are given of which two are most nearly the same or opposite in meaning. Find the two words which are most nearly the same or opposite in meaning and find the number of the correct letter combination.

Q8. (A) Intangible

(B) Erasable

(C) Insignificant

(D) Temporary

(a) A-C

(b) C-B

(c) A-B

(d) B-D

(e) C-D

Answer & Explanation
Ans.8.(c)

Exp. Intangible means unable to be touched; not having physical presence and Erasable means to rub or scrape out, as letters or characters written, engraved. Hence they are opposite.

Q9. (A) Intangible

(B) Restless

(C) Vast

(D) Meagre

(a) C-A

(b) C-D

(c) C-B

(d) B-A

(e) B-D

Answer & Explanation
Ans.9.(b)

Exp. Vast means of very great extent or quantity; immense and Meagre means (of something provided or available) lacking in quantity or quality. Hence they are opposite.

Q10. (A) Cutting

(B) Establishing

(C) Transferring

(D) Pruning

(a) A-B

(b) C-D

(c) B-C

(d) A-C

(e) A-D

Answer & Explanation
Ans.10.(e)

Exp. Cutting means a piece cut off from something, especially what remains when something is being trimmed or prepared and Pruning means trim (a tree, shrub, or bush) by cutting away dead or overgrown branches or stems, especially to encourage growth. Hence they are same.

For More English quizzes click here 

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

yeearly

Online Mock Test Available on App as well as Web:

SBI Clerk 2020

Ambitious baba app on play store

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2020 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK Get PDF here

 

 

3

Leave a Reply