English Quiz for RBI ASSISTANT MAINS |14th September English Quiz

English Quiz for RBI ASSISTANT MAINS

Improve your English with English quiz. English Quiz to help you improve your score for exams like Bank, SSC, Railway, UPSC, UPSSSC, CDS, UPTET, KVS, DSSSB and other Government exams.

Directions (1-5): In the sentences given below, four words have been highlighted and placed in a sentence. Identify the correct sequence of the words in the sentence. Also, one of the given words will need to be replaced. Identify the correct sequence and the correct replacement and mark that option as your answer.

Q1. The fact of the (A) bipartisan is that there is a rare (B) dangerous consensus in the U.S. that China is becoming an increasingly (C) developmental challenge to American global (D) matter.

(a) CADB; B- daggers

(b) DABC; C- denomination

(c) DABC; C- dominance

(d) CADB; D- mattress

(e) No interchange required

Answer & Explanation
Ans.1. (c)

Exp. Among the given words, the most suitable rearrangement of the highlighted words will be DABC. Also, ‘developmental’ will need to be replaced with ‘dominance’ to make the statement grammatically correct and contextually meaningful. Hence, option (c) is the most suitable answer choice.

Q2. The (A) breach bilateral trade (B) current between the U.S. and China is about $400 billion in 2018, a figure that was (C) initiation cited by President Trump to justify his (D) repeatedly of the trade war.

(a) BDAC; C- intimation

(b) BDAC; D- revered

(c) BADC; A- imbalance

(d) BADC; A- polarity

(e) No interchange required

Answer & Explanation
Ans2. (c)

Exp. Among the given words, the most suitable rearrangement of the highlighted words will be BADC. Also, ‘breach’ will need to be replaced with ‘imbalance’ to make the statement grammatically correct and contextually meaningful. Hence, option (c) is the most suitable answer choice.

Q3. The trade imbalance between the U.S. and China will (A) foreseeable, and will continue to (B) rivalry the (C) persist between the two countries for the (D) fuel future.

(a) CDBA; A- foreseen

(b) CDBA; B- revolutionary

(c) CDBA; all words are correct

(d) CDBA; B- fervently

(e) No interchange required

Answer & Explanation
Ans.3. (c)

Exp. Among the given words, the most suitable rearrangement of the highlighted words will be CDBA. Also, all the given words make the statement grammatically correct and contextually meaningful. Hence, option (c) is the most suitable answer choice.

Q4.Over the decades, it has been (A)premiumthat global FDI investors (B)establishing and are even willing to pay a (C) barrierfor policy stability and largely (D)prioritise-free access to local and international markets.

(a) BDAC; B- established

(b) DCBA; A- promotion

(c) BACD; all words are correct.

(d) CADB; D- priorities

(e) No interchange required

Answer & Explanation
Ans. 4.(a)

Exp. The correct rearrangement of the highlighted words will be BDAC.Also, ‘establishing’ must be replaced with ‘established’. Hence, option (a) is the most suitable answer choice.

Q5.Prime Minister Modi last week elaborately (A)investmentIndia as an (B) servedestination that could(C) hubas a manufacturing (D) pitchedat the heart of global supply chains.

(a) CADB; A- investors

(b) BADC; B- severed

(c) DABC; all words are correct.

(d) CDAB; C- hotspot

(e) No interchange required

Answer & Explanation
Ans.5. (c)

Exp. The correct rearrangement of the highlighted words will be DABC. Also, all the given words are correct in context of the given statement. Hence, option (c) is the most suitable answer choice.

Directions (6-10): A word has been given in each question and has been used in the sentences given below. Identify the statements where the word has been used in a contextually and grammatically correct manner. If the word has been used incorrectly in all the statements, mark “None of these”, as your answer.

Q6.SKEPTICAL

(i) College officials were said to be skeptical about her accusations.

(ii) Blake was skeptical, wondering if it were really an evil spirit.

(iii) In her more skepticalmoments the old lady would talk about her past.

(a) Only (ii)

(b) Only (i)

(c) Both (ii) & (i)

(d) All (i), (ii), (iii)

(e) None of these.

Answer & Explanation
Ans.6. (c)

Exp. The word has been used incorrectly in (iii) where it must be replaced with ‘lucid’.

Lucid (adj.): very clear and easy to understand.

Skeptical (adj.): not easily convinced/ having doubts or reservations.

Q7. PERVASIVE

(i) If you are going to be out late, book a taxi from a pervasivefirm.

(ii) An even more pervasive problem is that of consistency of performance across time.

(iii) You are well advised to buy your car through a pervasivedealer.

(a) Only (ii)

(b) Only (i)

(c) Both (ii) & (iii)

(d) All (i), (ii), (iii)

(e) None of these.

Answer & Explanation
Ans. 7.(a)

Exp. The word has been used correctly only in statement (ii). In other two statements, ‘pervasive’ will be replaced by ‘reputable’. Hence, option (a) is the most suitable answer choice.

Pervasive- spreading widely throughout an area or a group of people.

Reputable- having a good reputation.

Q8. Mutilated

(i) The bodies were mutilated beyond recognition.

(ii) The editor mutilated my text by removing whole paragraphs from it.

(iii) The invaders cut off their prisoners’ arms and legs and threw their mutilated bodies into the ditch.

(a) Only (ii)

(b) Only (i)

(c) Both (ii) & (iii)

(d) All (i), (ii), (iii)

(e) None of these.

Answer & Explanation
Ans.8. (d)

Exp. The word has been used correctly in all the statements. Hence, option (d) is the most suitable answer choice.

Mutilated- to damage something severely, especially by violently removing a part.

Q9. Subjugate

(i) Their costly and futile attempt to subjugate the Afghans lasted just 10 years.

(ii) The war, he said, had been launched to save the Union, not to subjugate the South.

(iii) Affirmative action was meant to subjugatethe balance for minorities.

(a) Only (ii)

(b) Only (i)

(c) Both (ii) & (i)

(d) All (i), (ii), (iii)

(e) None of these.

Answer & Explanation
Ans.9. (c)

Exp. The word has been used incorrectly in (iii) where it must be replaced with ‘Redress’.

Subjugate- to defeat people or a country and rule them in a way that allows them no freedom.

Redress- to put right a wrong or give payment for a wrong that has been done.

Q10. Inept

(i) The manner of his handling his departure from McLaren was, however, characteristically inept.

(ii) He staggered through the open doorway, into the painted freezer, feeling his knees giving out with each inept step.

(iii) We need to make ineptchanges to the way in which we treat our environment.

(a) Only (ii)

(b) Only (i)

(c) Both (ii) & (i)

(d) All (i), (ii), (iii)

(e) None of these.

Answer & Explanation
Ans.10. (c)

Exp. The word has been used incorrectly in (iii) where it must be replaced with ‘Fundamental’.

Inept- having or showing no skill/ clumsy.

Fundamental- forming a necessary base or core/ of central importance.

For More English quizzes click here 

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

yeearly

Online Mock Test Available on App as well as Web:

SBI Clerk 2020

Ambitious baba app on play store

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2020 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK Get PDF here

 

3

Leave a Reply