English Quiz for RBI ASSISTANT MAINS |18th September English Quiz

English Quiz for RBI ASSISTANT MAINS

Improve your English with English quiz. English Quiz to help you improve your score for exams like Bank, SSC, Railway, UPSC, UPSSSC, CDS, UPTET, KVS, DSSSB and other Government exams.

Direction (1-5): In each of the questions given below, a sentence is given which is then divided into five parts out of which last part is correct. There may or may not be errors in remaining part(s) of the sentence.You must choose the incorrect part(s) as your answer. If all the parts are correct along with the highlighted part, choose option (e) i.e., “all are correct” as your answer choice.

 

Q1.Hardly had she (A) / seen her aunt (B)/ whom she met(C)/ two years ago, than (D)/she stopped fighting.(E)

(a)Whom she met

(b)Hardly had she

(c)Seen her aunt

(d)Two years ago, than

(e)All are correct

 

Answer & Explanation
Ans.1. (d)

Exp. Error is in part (D) of the sentence. Instead of ‘than’ ,’when’ will be used. The rest of the sentence is correct. We use hardly/scarcely+had+subject+1st action+when+subject+2nd action.

 

 

Q2.You, he and I (A)/ are to be blamed (B)/for the accident that(C)/ happened last month in Manali (D)/ by the roadside.(E)

(a)You, he and I

(b)For the accident that

(c)Happened last month in Manali

(d)Are to be blamed

(e)All are correct

 

Answer & Explanation
Ans.2. (a)

Exp. The part which has an error is (A). The correct sentence should be: I, you and he are to be blamed for the accident. When three pronouns (different persons) are used in the same sentence and the sentence confesses a guilt, flaw or sin, then they are arranged in order Ist person, IInd person, IIIrd person.

 

 

Q3.Not only the(A)/ students but also (B)/ the principal were(C)/ laughing at the joke(D)/ he cracked.(E)

(a)Students but also

(b)Laughing at the joke

(c)Not only the

(d)The principal were

(e)All are correct

 

Answer & Explanation
Ans. 3. (d)

Exp. Replace ‘were’ with was’.

When two subjects are joined by ‘not only…but also’, the verb must agree with the second subject.

The correct sentence should be: “Not only the students but also the principal was laughing at the joke he cracked.

The same rule applies when two subjects are joined by ‘or’, the verb must agree with the second subject.

For e.g. Krish and his brothers were there. (Second subject is ‘plural’)

Mohan or Sohan is responsible for this. (Second subject is ‘singular’)

 

 

Q4. This is (A)/ the more difficult (B)/question I have (C)/ever solved(D)/ within ten minutes.(E)

(a)Ever solved

(b)Question I have

(c)This is

(d)The more difficult

(e)All are correct

 

Answer & Explanation
Ans.4. (d)

Exp. The error is in part (B) of the sentence. Replace ‘more’ with ‘most’.

The intention here is to convey that it is the most difficult one, of the questions he usually solves.

The correct sentence should be: This is the most difficult question I have ever solved within ten minutes.

 

 

Q5.After he had read(A)/ the two first chapters(B)/ of the novel, he felt(C)/ like reading the book (D)/at one sitting.(E)

(a)The two first chapters

(b)After he had

(c)Of the novel,he felt

(d)Like reading the book

(e)All are correct

 

Answer & Explanation
Ans.5. (a)

Exp. Part (B) has an error. When ordinal and cardinal adjective are to be used together, first ordinal is used and then cardinal. Instead of ‘the two first’, use ‘the first two’. For example,

 

The first five questions.

 

 

Ordinal       Cardinal

 

 

Directions (6-10): There are sentences with two blanks in each. Some words from the given options fit appropriately in both the blanks adding a proper and logical meaning to the sentences but one of the options does not match to the context. Select that option as your answer.

 

Q6.The survey found that since the use of Aadhaar made it _______________________for the beneficiary to be present in person, the disabled and old were _______________________

(a) obligatory, disturbed

(b) statutory, distressed

(c) compulsory, troubled

(d) voluntary, bothered

(e) mandatory, inconvenienced

 

Answer & Explanation
Ans.6. (d)

Exp. Here voluntary means intentionally .But according to the context of the sentence government made use of Adhaar mandatory  and it was not by choice due to which disabled were troubled and beset  Hence, option (d) does not fit.

Statutory means relating to rules or laws formally.

Obligatory means abiding by rules that is compulsory .Therefore only option (d) does not fit in the sentence.

 

 

Q7.“The team used tremendous _______________________to devise a new drilling technique and _______________________it on another planet,” said Steve Lee, Curiosity deputy project manager at JPL.

(a)ineptness, exempt

(b)ingenuity, implement

(c)imagination, execute

(d)skills, administer

(e)creativity, execute

 

Answer & Explanation
Ans.7. (a)

Sol. Ineptness means ineffectiveness.

Exempt means free from an obligation or liability imposed on others.

All the other pairs of words fit in the blanks.

 

Q8._______________________poaching of endangered species, excessive pollution, unplanned infrastructure and urban development are indicating a/an _______________________in biodiversity.

(a)Extensive,downturn

(b)Prevalent,slump

(c) Uncontrolled,decrease

(d)Unconstrained,decline

(e) Restrained,drop

Answer & Explanation
Ans.8. (e)

Exp. Restrained means limited .Here limited poaching and other factors would not lead to a drop which means make or become lower, weaker, or less. Extensive means large in amount or scale. Downturn means a decline in economic, business, or other activity. Slump means a fall.

 

Q9.For all of its cinematic _______________________its lack of a protagonist gave little for the audience to connect _______________________

(a) ability, individually

(b) amusement,coldly

(c) competence,emotionally

(d) expertise,personally

(e) dexterity,by oneself

 

Answer & Explanation
Ans.9. (b)

Exp. Amusement means hobby the provision or enjoyment of entertainment; however coldly does not fit in the sentence. Since in the line we are talking about the virtuosity that is the excellence of the cinema movie that failed to connect emotionally, we cannot use coldly since it is the opposite of emotionally. Competence means the ability to do something successfully or efficiently. Dexterity means skill in performing tasks, especially with the hands.

 

Q10.As a youth Socrates began a lifelong _______________________to answer the fundamental questions of life philosophically, through reason and _______________________

(a)probe, understanding

(b)research,perception

(c) analysis, knowledge

(d)petition,recognition

(e) quest, intelligence

Answer & Explanation
Ans.10. (d)

Exp.Petition means appeal and recognition means the action or process of recognizing or being recognized, in particular.But in the sentence the context is Socrates began a lifelong search to answer the questions of life through reason and observing things .Probe, research and quest means deep search.

For More English quizzes click here 

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

yeearly

Online Mock Test Available on App as well as Web:

SBI Clerk 2020

Ambitious baba app on play store

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2020 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK Get PDF here

 

 

3

Leave a Reply