English Quiz for RBI ASSISTANT MAINS |24th October English Quiz

English Quiz for RBI ASSISTANT MAINS

Improve your English with English quiz. English Quiz to help you improve your score for exams like Bank, SSC, Railway, UPSC, UPSSSC, CDS, UPTET, KVS, DSSSB and other Government exams.

Directions (1-5): In the following passage there are blanks each of which has been numbered, these numbers are printed below the passage and against each five words are suggested one of which tits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

 

In the decade since reforms were introduced, India has achieved substantial success in the sphere of macroeconomics. Overall growth rate has been (1) except for the last couple of years. It bears pointing out that we have now come to view a 6 per cent growth rate as a slowdown! This is a far cry from pre-reforms rate of growth of 3 per cent. The price level has by and large remained (2) both as measured by the WPI and CPI. India’s (3) of payments position has been comfortable. Exports, while exhibiting some sluggishness this fiscal, have been growing. Imports, in spite of substantial liberalization, have not gone out of hand. This is amply reflected in the comfortable current account deficits (CAD); the CAD-to-GDP ratio has remained way below the crisis (4) that it had achieved in 1991. The rupee has weathered external turbulence rather well even when East Asia was experiencing severe difficulties.

However, the one unambiguous Achilles’ heel of the reforms has been the vulnerable state of government finances. One of the two crises that India faced in 1990-91 was the unsustainable imbalance between government revenues and (5).

Q1.

(a) Pulsating

(b) shocked

(c) commendable

(d) promotable

(e) dipped

Answer & Explanation
Ans.1.(e)

Exp.dipped

Q2.

(a) Moderate

(b) crawling

(c) shaky

(d) considered

(e) obstinate

Answer & Explanation
Ans.2.(a)

Exp.Moderate

Q3.

(a) Ledger

(b) Balance

(c) equilibrium

(d) intention

(e) idea

Answer & Explanation
Ans.3.(b)

Exp.Balance

Q4.

(a) Rationalization

(b) Handling

(c) management

(d) proportions

(e) ration

Answer & Explanation
Ans.4.(d)

Exp. proportions

 

Q5.

(a) Surplus

(b) Measurement

(c) thinking

(d) incomes

(e) expenditure

Answer & Explanation
Ans5.(e)

Exp.expenditur

 

 

Directions (6-10): Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is ‘No error’, the answer is (5). (Ignore errors of punctuation, if any.)

 

Q6. (A) While a history book/(B) or autobiography is a work/(C) of non-fiction, a book like /(D)Harry Potter is fictional/ (E) No error

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

(e) E

Answer & Explanation
Ans.6.(d)

Exp. Replace ‘fictional’ with ‘fiction’

 

 

Q7. (A) We strongly believe in motivating the students / (B) and give them the opportunities / (C) to explore their potential / (D) and understand the importance of team work. / (E) No error

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

(e) E

Answer & Explanation
Ans.7.(b)

Exp. Replace ‘give’ with ‘giving’

 

Q8. (A) As I kept a strict watch/(B) with my way of living /(C) I could see that /(D) it was necessary to economize. / (E) No error.

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

(e) E

Answer & Explanation
Ans.8.(b)

Exp. Use ‘on’ or ‘over’ in place of ‘with’.

Q9. (A) The marketing programme focuses / (B) on the challenges any management faces / (C) in developing and implementing / (D) a successful marketing programme. / (E) No error

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

(e) E

Answer & Explanation
Ans.9.(e)

Exp. No correction required.

Q10. (A) Group Discussion and Personal Interviews / (B) will hold in all important centres / (C) across the country / (D) depending on the need. / (E) No error

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

(e) E

Ans.10.(b)

Exp. Replace ‘will hold’ with ‘will be held’[/su_spoiler]

For More English quizzes click here 

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

yeearly

Online Mock Test Available on App as well as Web:

SBI Clerk 2020

Ambitious baba app on play store

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2020 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK Get PDF here

 

 

 

 

3

Leave a Reply