English Quiz for RBI Assistant Mains |1st August English Quiz

English Quiz for RBI Assistant Main:

Improve your English with English quiz. English Quiz to help you improve your score for exams like Bank, SSC, Railway, UPSC, UPSSSC, CDS, UPTET, KVS, DSSSB and other Government exams.

Directions (1-5): Rearrange the following six sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below.

(A) The reasons for the nationalization of the industry are concerned mostly with the unethical practices adopted by some of the players against the interest of the insurance consumers.

(B) The Indian insurance Industry is as old as it is in any other part of the world.

(C) Along with these achievements there, however, also grew a feeling of insensitivity to the needs of the market which probably led to a feeling amongst the public that the insurance industry was not fully responsive to customer needs.

(D) The first insurance company in India was started in 1818 in Kolkata.

(E) Nationalisation has lent the industry solidity, growth and outreach, which is unparalleled.

(F) We had a number of foreign and Indian insurance companies operating in the Indian Market till the nationalization of the industry took place. 

Q1. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

(e) E

Answer & Explanation
Ans.1.(b)

Exp.The correct sequence to form meaningful paragraph is BDFAEC.

Q2. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?

(a) B

(b) C

(c) D

(d) E

(e) F

Answer & Explanation
Ans.2.(c)

 Exp.The correct sequence to form meaningful paragraph is BDFAEC.

Q3. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?

(a) C

(b) D

(c) E

(d) F

(e) A

Answer & Explanation
Ans.3.(d)

Exp. The correct sequence to form meaningful paragraph is BDFAEC.

Q4. Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement?

(a) D

(b) E

(c) F

(d) A

(e) B

Answer & Explanation
Ans.4.(d)

Exp. The correct sequence to form meaningful paragraph is BDFAEC.

Q5.Which of the following should be the LAST (SIXTH) sentence after rearrangement?

(a) E

(b) F

(c) A

(d) B

(e) C

Answer & Explanation
Ans.5.(e)

Exp.The correct sequence to form meaningful paragraph is BDFAEC.

Directions (6-10):In each of the following questions four words are given, of which two words are most nearly the same or opposite in meaning. Find the two words which are most nearly the same or opposite in meaning and indicate the number of the correct letter combination.

Q6. (A) Obligation

(B) Loyalty

(C) Agreement

(D) Legal

 

(a)A and B

(b)A and C

(c)C and D

(d)B and C

(e)B and D

Answer & Explanation
Ans.6. (b)

 Exp.Obligation – an act or course of action to which a person is morally or legally bound. Hence Obligation and agreement are similar in meanings.

Q7. (A) Arid

(B) Melt

(C) Weaken

(D) Parch

 

(a)B and C

(b)B and D

(c)A and D

(d)A and C

(e)C and D

Answer & Explanation
Ans. 7.(c)

Exp. Parch means make or become dry through intense heat. Hence arid and parch are similar in meanings.

Q8. (A) Skeptic

(B) Affable

(C) Lively

(D) Indolent

 

(a)C and D

(b)A and B

(c)B and C

(d)A and D

(e)None of these

Answer & Explanation
Ans. 8.(a)

Exp. Indolent means wanting to avoid activity or exertion; lazy. Hence lively and indolent are opposite in meanings.

Q9. (A) Perceptible

(B) Apparent

(C) Satirical

(D) Flaccid

 

(a)B and C

(b)C and D

(c)A and C

(d)A and B

(e)None of these

Answer & Explanation
Ans. 9.(d)

Exp.Apparent means clearly visible or understood; obvious. Hence perceptible and apparent are similar in meanings.

Q10. (A) Impulsive

(B) Normality

(C) Usurp

(D) Aberration

 

(a)A and B

(b)B and C

(c)B and D

(d)A and C

(e)C and D

Answer & Explanation
Ans. 10.(c)

Exp. Aberration means a departure from what is normal, usual, or expected, typically an unwelcome one. Hence normality and aberration are opposite in meanings.

For More English quizzes click here 

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

yeearly

Online Mock Test Available on App as well as Web:

Ambitious baba app on play store

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2020 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK Get PDF here

 

 

 

 

Leave a Reply