English Quiz for RBI ASSISTANT MAINS |3rd Nov October English Quiz

English Quiz for RBI ASSISTANT MAINS

Improve your English with English quiz. English Quiz to help you improve your score for exams like Bank, SSC, Railway, UPSC, UPSSSC, CDS, UPTET, KVS, DSSSB and other Government exams.

 

Directions (1-5): In each of the questions given below, a passage has been given which are either situational based or describes a scenario. Below each passage, a question has been given which is framed to make you infer something out of it. Mark out the correct inference as your answer.

Q1. In a heartening development for conservationists, a recent census has revealed that the population of the Nilgiri tahr (an endangered mountain goat) at the Mukurthi National Park has grown by an impressive 18% in the last two years, from 480 to 568.

What emotion is highlighted by the author?

(a) Melancholy

(b) Contentment

(c) Despair

(d) Exasperation

(e) Despondency

Answer & Explanation
Ans.1. (b)

Exp. The hint for the answer can be derived from the phrase ‘In a heartening development for conservationists’ and ‘population of the Nilgiri tahr at the Mukurthi National Park has grown by an impressive 18% in the last two years, from 480 to 568’

Heartening [adjective] means increasing cheerfulness or confidence; encouraging;
Melancholy [noun] means a feeling of pensive (engaged in, involving, or reflecting deep or serious thought), sadness, typically with no obvious cause;

Contentment [noun] means a state of happiness and satisfaction;

Despair [noun] means the complete loss or absence of hope;

Exasperation [noun] means a feeling of intense irritation or annoyance;

Despondency [noun] low spirits from loss of hope or courage; dejection;

From above, it can be deduced that the conservationists are happy, cheerful, and encouraged with the increase in the population of the Nilgiri tahr.

So, the emotion highlighted in the passage is ‘contentment’.

Q2. Congress president Rahul Gandhi on Thursday alleged that Prime Minister Narendra Modi deliberately “inflicted the wound of demonetisation on the country to help his 15-20 crony capitalist friends” and described it as a “scam.”

What is the attitude of Rahul Gandhi in the above sentences?

(a) Lauding

(b) Extoling

(c) Applauding

(d) Contending

(e) Praising

Answer & Explanation
Ans.2. (d)

Exp. The hint for the answer can be derived from the phrase ‘Congress president Rahul Gandhi on Thursday alleged that’.

Laud [verb] means ‘praise (a person or their achievements) highly;

Extol [verb] means ‘praise enthusiastically’;

Applaud [verb] (no object) means ‘show approval or praise by clapping’ or ‘show strong approval of (a person or action); praise;

Contend [verb] means ‘assert something as a position in an argument’;

Reading above, it can be deduced that Rahul Gandhi is asserting or alleging.

So, the attitude of Rahul Gandhi is ‘contending’.

Option (d) is the correct answer.

Q3. The National Investigation Agency on Thursday arrested Syed Ahmad Shakeel from Rambagh in Srinagar, eldest son of Hizb-ul Mujahideen head Syed Salahuddin, in a 2011 terror funding case.

The agency had earlier questioned Mr. Shakeel on a couple of occasions in the past year, but he didn’t show up for questioning after June 30, when he was served fresh summons.

What can be logically inferred from the above?

(a) Due process was followed to arrest Mr. Shakeel.

(b) The arrest of Mr. Shakeel was arbitrary.

(c) The arrest of Mr. Shakeel would allow his questioning for the first time.

(d) Option (a) and (c)

(e) Option (c) and (a)

Answer & Explanation
Ans.3. (a)

Exp. The first line of the paragraph informs that Mr. Shakeel was arrested in a 2011 terror funding case. The last line provides information about the attitude of Mr. Shakeel toward the summons sent to him. Mr. Shakeel did not show up for questioning after June 30, when he was served fresh summons. It can be inferred that ‘due process was followed by the NIA to arrest Mr. Shakeel’.

Q4. Today is August 31, 2018. The rupee hit a historic intraday low for the second straight session, falling to 70.86 against the dollar. Month-end dollar demand from importers and the recent rise in oil prices have spurred the trend. What can be inferred from the above information?

(a) More quantity of oil can be purchased from the amount of money.

(b) Value of Rupee has never ever touched the value of Rs. 71 against one dollar.

(c) Burden on foreign exchange reserve of India has decreased

(d) Options (b) and (c)

(e) None of the above

Answer & Explanation
Ans. 4.(b)

Exp. The answer of the question can be derived from the clauses: ‘Today is August 31, 2018’ and ‘The rupee hit a historic intraday low for the second straight session’. The phrase ‘historic intraday low’ suggests that It is the first time that the value of Rupee against the dollar is as low as Rs 70.86 against the dollar. This suggests that the value of Rupee was Never Rupees 71 against one dollar.

Hence, the correct answer is option (b).

Q5. Finance Minister Arun Jaitley on Thursday said demonetisation had led to formalisation of the economy and moved India from a tax non-compliant society to a compliant society.

What can be inferred from the above sentence, if Arun Jaitley is correct?

(a) Tax evasion in India after demonetization has reduced to zero.

(b) Tax evasion in India has stayed the same after demonetization.

(c) Tax collection per financial year has stayed the same after demonetization.

(d)Tax collection per financial year has increased after demonetization.

(e)None of the above.

Answer & Explanation
Ans.5.(e)

Exp. Kindly read the phrase ‘moved India from a tax non-compliant society to a compliant society’. This phrase suggests that the tax compliance has increased, tax evasion has decreased and tax collection per financial year has increased after demonetization. But it is incorrect to say that Tax evasion in India has reduced to zero after demonetization or stayed the same. It is also incorrect to say that the tax collection per financial year has stayed the same after demonetization. In fact, the tax collection per financial year, after the demonetization, has increased.

Hence, option (e) is the correct answer.

Direction (6-10): Select the phrase/connector (STARTERS) from the given three options which can be used to form a single sentence from the two sentences given below, implying the same meaning as expressed in the statement sentences.

Q6. (1) India is a vibrant democracy today.

(2) Politics in the battleground state is still influenced by the Hindu caste system, a social hierarchy with its origins in antiquity.

(i)Even though India today…

(ii)As India today is

(iii)Despite India being a vibrant…

(a)Only (i) is correct,

(b)Only (ii) is correct,

(c)Only (iii) is correct,

(d)Both (i) and (iii) are correct,

(e)Both (ii) and (iii) are correct

Answer & Explanation
Ans.6.(d)

Exp. (i) Even though India today is a vibrant democracy, politics in the battleground state is still influenced by the Hindu caste system, a social hierarchy with its origins in antiquity.

(iii) Despite India being a vibrant democracy today, politics in the battleground state is still influenced by the Hindu caste system, a social hierarchy with its origins in antiquity.

Q7. (1) Grid-connected large-scale installations have received maximum attention.

(2) There is slow progress on rooftop solar.

(i) While grid-connected …

(ii)Receiving maximum attention, the…….

(iii) Slow progress on rooftop solar.…

(a)Only (i) is correct,

(b)Only (ii) is correct,

(c)Only (iii) is correct,

(d)Both (i) and (ii) are correct,

(e)Both (ii) and (iii) are correct

Answer & Explanation
Ans.7.(a)

Exp. (i) While grid-connected large-scale installations have received maximum attention, there is slow progress on rooftop solar.

Q8. (1) I did not receive any packet from Sonaksi.

(2) I also did not receive any phone call from her.

(i) Neither did I receive…

(ii) Clearly l did not…

(iii) Either I did not…

(a)Only (i) is correct,

(b)Only (ii) is correct,

(c)Only (iii) is correct,

(d)Both (i) and (ii) are correct,

(e) Both (i) and (iii) are correct

Answer & Explanation
Ans.8.(a)

Exp. (i) Neither did I receive any packet from Sonaksi nor did I receive any phone call from her.

Q9. (1) All those who value human life and other forms of life have been getting nervous and restless whenever the threat of nuclear weapons appears as happened recently when the Korean crisis accentuated.

(2) It is due to all the possible dangers of nuclear or depleted uranium weapons.

(i)Owing to all the possible…

(ii)As all those who value…

(iii)Given all the possible…

(a)Only (i) is correct

(b)Only (ii) is correct

(c)Only (iii) is correct

(d)Both (i) and (iii) are correct

(e)All are correct

Answer & Explanation
Ans.9. (d)

Exp. (i) Owing to all the possible dangers of nuclear or depleted uranium weapons, all those who value human life and other forms of life have been getting nervous and restless whenever the threat of such weapons appears as happened recently when the Korean crisis accentuated.

(iii) Given all the possible dangers of nuclear or depleted uranium weapons, all those who value human life and other forms of life have been getting nervous and restless whenever the threat of such weapons appears as happened recently when the Korean crisis accentuated.

Q10. (1) Tighter immigration and visa requirements in the United States and the United Kingdom are set to come into force.

(2) Netherlands certainly has great potential in challenging these two countries as the preferred higher educational destination for Indian students.

(i)Considering that tighter…

(ii)As tighter immigration…

(iii)In view of the fact that tighter…

(a)Only (i) is correct

(b)Only (ii) is correct

(c)Both (i) and (ii) are correct

(d)Both (ii) and (iii) are correct

(e)All are correct

Answer & Explanation
Ans.10. (e)

Exp. (i) Considering that tighter immigration and visa requirements in the United States and the United Kingdom are set to come into force, Netherlands certainly has great potential in challenging these two countries as the preferred higher educational destination for Indian students.

(ii) As tighter immigration and visa requirements in the United States and the United Kingdom are set to come into force, Netherlands certainly has great potential in challenging these two countries as the preferred higher educational destination for Indian students.

(iii) In view of the fact that tighter immigration and visa requirements in the United States and the United Kingdom are set to come into force, Netherlands certainly has great potential in challenging these two countries as the preferred higher educational destination for Indian students.

For More English quizzes click here 

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

yeearly

Online Mock Test Available on App as well as Web:

SBI Clerk 2020

Ambitious baba app on play store

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2020 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK Get PDF here

 

3

Leave a Reply