English Quiz for RBI ASSISTANT MAINS |27th October English Quiz

English Quiz for RBI ASSISTANT MAINS

Improve your English with English quiz. English Quiz to help you improve your score for exams like Bank, SSC, Railway, UPSC, UPSSSC, CDS, UPTET, KVS, DSSSB and other Government exams.

Directions (1-5): In each of the following questions given below there are two blanks, each blank indicates that something has been omitted. Choose the set of words for each blank which best fits to the meaning of the sentence as a whole.

Q1. SEBI’s predominant concern, apart from ____________ the information available to investors, seems to be to ____________ rating agencies from resorting to collusion in reaching decisions.

(a) regulating, delaying
(b) overhauling, circumventing
(c) magnifying, deter
(d) improving, prevent
(e) retrogressing, retard

Answer & Explanation
Ans.1. (d)

Exp. “improving, prevent” is the correct set of words that makes the sentence meaningful.

Overhauling means take apart (a piece of machinery or equipment) in order to examine it and repair it if necessary.

Circumventing means avoid.

Retrogressing means go back to an earlier state.

Deter means go back to an earlier state.

Q2. Repeated failures have not ______________ the business of rating agencies, primarily due to the lack of alternative service providers who can _______________ out investors.

(a) concerned, serve
(b) assumed, gratify
(c) pretended, favour
(d) affected, help
(e) perturbed, pamper

Answer & Explanation
Ans.2. (d)

Exp. “affected, help” is the correct set of words that makes the sentence meaningful.

Perturbed means anxious.

Pamper means indulge with every attention, comfort, and kindness

Q3. The legislature of Spain’s north-eastern region last week passed a law to back the October 1 vote for ___________, consistent with the narrow electoral mandate it ____________ on a promise of self-determination.

(a) reject, disbursed
(b) secession, received
(c) repudiate, credited
(d) abrogation, appeared

(e) evasion, recognize

Answer & Explanation
Ans.3. (b)

Exp. “secession, received” is the correct set of words that makes the sentence meaningful.

Secession means the action of withdrawing formally from membership of a federation or body, especially a political state.

Repudiation means rejection of a proposal or idea.

Disbursed means pay out (money from a fund).

Q4. Global commodities have ___________ a bull run over the last 12 months, ____________hopes of the beginning of the next supercycle in commodity prices.

(a) insisted, provoking
(b) professed, agitating
(c) witnessed, reviving
(d) noticed, dissuading
(e) understood, rectifying

Answer & Explanation
Ans.4. (c)

Exp. “witnessed, reviving” is the correct set of words that makes the sentence meaningful.

Dissuading means persuade (someone) not to take a particular course of action.

Professed means of a quality, feeling, or belief) claimed openly but often falsely.

 

Q5. After 39 __________ successful launches, the Indian Space Research Organisation had almost made it ______________ that launching satellites was indeed child’s play when it used its workhorse rocket, the Polar Satellite Launch Vehicle.

(a) pertinent, perform
(b) infrequent, operate
(c) recurrent, exert
(d) coherent, conduct
(e) consecutive, appear

Answer & Explanation
Ans.5. (e)

Exp. “consecutive, appear” is the correct set of words that makes the sentence meaningful.

Pertinent means relevant or applicable to a particular matter, apposite.

Coherent means logical and consistent.

Directions (6-15): In the following passage, some of the words have been left out, each of which is indicated by a number. Find the suitable word from the options given against each number and fill up the blanks with appropriate words to make the paragraph meaningfully complete.

 

In the __(6)___ of stakeholders at the local body level, recoverable resources __(7)__ in discarded materials are lost due to dumping. Organic refuse, which __(8)__ about 50% of all garbage, readily lends itself to the ___(9)__ of compost or production of methane for household use or power generation. But it is a major opportunity __(10)___.

Q6. (a) sparsity
(b) desertion
(c) poverty
(d) absence
(e) paucity

Answer & Explanation
Ans.6. (d)

Exp. ‘absence’ is the correct word.

Desertion means abandonment, leaving.

Paucity means the presence of something in only small or insufficient quantities or amounts.

Sparsity means to scatter or spread.

Q7. (a) settled
(b) equip
(c) surroundings
(d) insert
(e) embedded

Answer & Explanation
Ans. 7.(e)

Exp. ‘embedded’ is the correct word to be filled in the blank.

According to the theme of the paragraph, ‘embedded’ is the correct word.

Q8. (a) supplies
(b) forms
(c) classifies
(d) demands
(e) extends

Answer & Explanation
Ans.8. (b)

Exp. ‘forms’ is the correct word.

Q9. (a) manufactures
(b) recognition
(c) generation
(d) foundation
(e) conception

Answer & Explanation
Ans. 9.(c)

Exp. ‘generation’ is the correct word.

As production is used in the sentence, hence we can get the idea that generation will be the answer.

Q10. (a) awed
(b) mislead
(c) lost
(d) absorbed
(e) rapt

Answer & Explanation
Ans.10. (c)

Exp. ‘lost’ is the correct word.

Awed means filled with awe or wonder.

Misled means cause (someone) to have a wrong idea or impression.

Rapt means completely fascinated or absorbed by what one is seeing or hearing.

As refuse is also used elsewhere in the paragraph, we can get a hint.

For More English quizzes click here 

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

yeearly

Online Mock Test Available on App as well as Web:

SBI Clerk 2020

Ambitious baba app on play store

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2020 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK Get PDF here

 

3

Leave a Reply