English Quiz for RBI ASSISTANT MAINS |7th September English Quiz

English Quiz for RBI ASSISTANT MAINS

Improve your English with English quiz. English Quiz to help you improve your score for exams like Bank, SSC, Railway, UPSC, UPSSSC, CDS, UPTET, KVS, DSSSB and other Government exams.

Directions (1-5): Which of the options given below each sentence should replace the part of the sentence given in bold letters to make the sentence grammatically correct? If the sentence is correct as it is, mark (e) i.e., “No correction required” as the answer.

Q1. We called around but we weren’t able to find the car part we needed.

(a) called on

(b) called out

(c) called in

(d) called for

(e) No correction required

Answer & Explanation
Ans. 1.(e)

 Exp. No correction required. “call around” means ‘to telephone a number of different people in succession about something’.

Q2 . The police has so far succeed in the recovery of only a small part of the stolen property.

(a) so far succeed to recover

(b) so far succeed in recovering

(c) as far as succeeded in recovery of

(d) thus far succeeded for recovery of

(e) No correction required

Answer & Explanation
Ans. 2. (b)

Exp.  ‘so far succeed in recovering’ is the correct use.

Q3. We advised them to going to a hill station during the summer vacation.

(a) that they go to

(b) for going to

(c) to go to

(d) that they should have to go to

(e) No correction required

Answer & Explanation
Ans. 3. (c)

Exp.  ‘to go to’ is the correct use.

Q4. It’s typical of a jingoistic country that the citizens look down at their geographical neighbors.

(a)look down to

(b)look down for

(c)look down about

(d)look down on

(e)No correction required

Answer & Explanation
Ans.4. (d)

 Exp. ‘look down on’ is the correct use. “look down on” means ‘to consider someone or something as not important or of value’.

Q5. It’s really bad to making fun of physically challenged people.

(a) making fun of

(b) to make fun about

(c) to make fun of

(d) making fun to

(e) No Correction Required

Answer & Explanation
Ans. 5.  (c)

Exp.  ‘to make fun of’ is the correct use. “to make fun of” means ‘to ridicule someone or something’.

Directions (6-15): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered and one word has been suggested alongside the blank. These numbers are printed below the passage and against each, five options are given. In four options, one word is suggested in each option. Find out the appropriate word which fits the blank appropriately. If the word written alongside the blank fits the passage, choose option ‘e’ (None of these) as the correct choice.

By launching the GSAT-9 ‘South Asia satellite’, India has reaffirmed the Indian Space Research Organisation’s scientific prowess, but the messaging is perhaps more geopolitical than geospatial. To begin with, the Centre has kept its promise of considering India’s “neighbourhood first”. Within a month of taking ___(6)___[over] as Prime Minister in 2014, Narendra Modi went to Sriharikota for the launch of PSLV C-23 and “challenged” ISRO scientists to build this satellite for the South Asian Association for Regional Cooperation. The decision was then announced at the SAARC summit in Kathmandu, and the government has kept its commitment of gifting its neighbours at least one transponder each on the GSAT-9, a project that cost about 450 crore INR. India has no doubt gained __(7)___[disinclination] across the subcontinent through the gesture, and the moment was __(8)___[sloppily] captured by the videoconference that followed the launch, showing all SAARC leaders (with the exception of Pakistan’s) together on one screen as they spoke __(9)___[over] the benefits they would receive in communication, telemedicine, meteorological forecasting and broadcasting. The message is equally strong to South Asia’s other benefactor, China, at a time when it is preparing to demonstrate its global __(10)___[frailty] at the Belt and Road Forum on May 14-15. The Belt and Road Initiative is an infrastructure network that every SAARC nation other than India has signed on __(11)___[to]. China has pledged billions of dollars in projects to each of the countries in the region; that, India is obviously not in a position to match.

    __(12)___[Here] India does excel is in its space programme, as it is the only country in South Asia that has independently launched satellites on indigenously developed launch vehicles. However, in recent years Pakistan and Sri Lanka have launched satellites with assistance from China, while Afghanistan, the Maldives and Nepal are also understood to have discussed satellite projects with China. Bangladesh, which will launch its first satellite Bangabandhu-1 this year, is working with a European agency. With the GSLV launch India is showing that where it is capable its commitment to the development of its neighbours is strong. Finally, by going ahead with the project despite Pakistan’s decision to pull out, the Modi government is __(13)___[trying] that it will continue with its plans for the neighbourhood — ‘SAARC minus one’ — if necessary. This vision was dealt a minor blow recently when Bhutan pulled out of the ‘mini-SAARC’ alternative plan of a motor vehicles agreement for BBIN (Bangladesh, Bhutan, India Nepal), but the government’s persistence indicates it will not be __(14)___[wrenched] by the obvious domestic constraints of the SAARC grouping. As Afghanistan President Ashraf Ghani, particularly __(15)___[blissful] by Pakistan’s refusal to grant transit rights for India-Afghanistan trade, said at the launch of the GSLV-F09: “If cooperation through land is not possible, we can be connected through space.”

Q6. (a) up

(b)in        

(c)for

(d)on             

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. 6. (e)

Exp. None of these

Q7. (a) acerbity              

(b) fame  

(c) goodwill

(d) brusqueness              

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.7. (c)

Exp. goodwill

Q8. (a) neatly       

(b) clearly    

(c) gauchely

(d) contemptibly         

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. 8. (a)

Exp. neatly

Q9. (a) about  

(b) of

(c) for

(d) on                  

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. 9. (b)

Exp. of

Q10. (a) demand                     

(b) presence    

(c) blight

(d) clout                    

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. 10. (d)

Exp. clout

Q11. (a) for          

(b) with       

(c) above

(d) into            

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. 11.  (e)

Exp. None of these

Q12. (a) whether               

(b) how           

(c) what

(d) where

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. 12.  (d)

Exp. where

Q13. (a) adding             

(b) providing   

(c) signaling

(d) depicting                

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. 13.  (c)

Exp. signaling

Q14. (a) ingratiated       

(b) persuade      

(c) deterred

(d) forced                   

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. 14.  (c)

Exp. deterred

Q15. (a) aggrieved

(b) elated       

(c) vivid

(d) ravish                

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. 15. (a)

Exp. aggrieved

For More English quizzes click here 

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

yeearly

Online Mock Test Available on App as well as Web:

SBI Clerk 2020

Ambitious baba app on play store

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2020 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK Get PDF here

 

 

 

 

 

3

Leave a Reply