English Quiz for SBI Clerk Mains|23rd July English Quiz

English Quiz for SBI Clerk /SBI PO 

Improve your English with English quiz. English Quiz to help you improve your score for exams like Bank, SSC, Railway, UPSC, UPSSSC, CDS, UPTET, KVS, DSSSB and other Government exams.

Directions(1-10):In each of the following sentence, there are two blank spaces. Below each sentence, there are five options and each blank is to be filled with the same word given below to make the sentence correct. Fill up the sentences with the correct word.

Q1. (I) Rumors continued to be rampant about his …….. culpability in Billy Langstrom’s death.

(II) When did they find these …….. bones?

(a) vindictive

(b) alleged

(c) vendetta

(d) supposed

(e) doubtful

Answer & Explanation
Ans.1.(b)

Exp. alleged- the one who is accused of crime

Q2. (I) Pluralism, nepotism, simony and all the other ancient abuses were more ………. than ever.

(II) The abuses of which he particularly complains are such as were found ……….. by Ezra and Nehemiah – marriage with foreign women

(a) rampant

(b) reviving

(c) spreading

(d) restrained

(e) inclined

Answer & Explanation
Ans.2.(a)

Exp. rampant- unrestrained or unchecked

Q3. (I) Thus the use of machinery became possible, and this ……… the entire industry.

(II) The single genius of Holberg ………. this system.

(a) encouraged

(b) regularized

(c) revolutionized

(d) returned

(e) rebuked

Answer & Explanation
Ans.3.(c)

Exp.revolutionized- to radically or significantly change, as in revolution

Q4. (I) In some areas, parents who ………. drinking remained a major problem.

(II) She denied that the government has essentially ……… human rights abuses.

(a) cancelled

(b) condemned

(c) allowed

(d) condoned

(e) regenerated

Answer & Explanation
Ans.4.(d)

Exp. condoned- overlooked

Q5. (I) No anger was felt; the ………. prior, the prophet and lawgiver of Florence, was made the popular scapegoat.

(II) He was a ……… Hanoverian, and a favourite with Queen Anne in spite of his Whiggism.

(a) revived

(b) dispassionate

(c) apathetic

(d) jealous

(e) zealous

Answer & Explanation
Ans.5.(e)

Exp. zealous- enthusiastic

Q6. (I) An …….. of greed had taken over the government.

(II) The …….. at work has been decidedly grim since the pay cuts were implemented.

(a) ethos

(b) norms

(c) principles

(d) situations

(e) conditions

Answer & Explanation
Ans.6.(a)

Exp. ethos- the character or fundamental values of a person, people, culture, or movement

Q7. (I) The ……… old piece of junk.

(II) Feeding and harnessing the ………. mules wasn’t exactly the highlight of her day.

(a) troublesome

(b) cantankerous

(c) pandemonium

(d) commotion

(e) barbarous

Answer & Explanation
Ans.7.(b)

Exp.cantankerous- ill-tempered

Q8. (I) She unwrapped the paper to …….. seven gold coins.

(II) His door flew open to …….. a huge, furry monster with fangs.

(a) reveal

(b) conceal

(c) hide

(d) disguise

(e) sham

Answer & Explanation
Ans.8.(a)

Exp. reveal- to uncover or to show or to disclose

Q9. (I) South of Khartum, in September 1883, under Hicks Pasha, a ……….. retired Indian Army officer, to vanquish the Mahdi.

(II) More than one unsuccessful attempt was made to relieve Sir Harry; but his ………. spirit was equal to the occasion.

(a) dashing

(b) coward

(c) audacious

(d) fearful

(e) dauntless

Answer & Explanation
Ans.9.(e)

Exp. dauntless- fearless

Q10. (I) This phenomenon is known as ……….. of the floral axis.

(II) The ovary and testes are heaped-up masses of red or yellow cells due to a ………. of the cells lining the coelom.

(a) pilferage

(b) penultimate

(c) proliferation

(d) punitive

(e) division

Answer & Explanation
Ans.10.(c)

Exp. proliferation- multiplication

For More English quizzes click here 

Online Mock Test Available on App as well as Web:

Ambitious baba app on play store

You can also Read this:

SBI PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

Leave a Reply