English Quiz for SBI Clerk Pre | 1st June English Quiz

English Quiz for SBI Clerk Pre

Improve your English with English quiz. English Quiz to help you improve your score for exams like Bank, SSC, Railway, UPSC, UPSSSC, CDS, UPTET, KVS, DSSSB and other Government exams.

Directions (1-7): Given below are eight sentences (A) (B) (C) (D) (E), (F),(G) and (H). Answer the following questions after rearranging the following sentences into a coherent paragraph.

(A) The recently legislated Citizenship (Amendment) Act, 2019, or CAA, 2019 pushed it over the edge.

(B) The frightening fall of a great nation has begun.

(C) But before we weigh the foreign policy implications, let us understand the CAA for what it really is.

(D)India’s global standing is ever more vulnerable today, and the chinks in India’s diplomatic armour have never been so evident.

(E) While the present government’s decisions on Jammu and Kashmir put the spotlight on New Delhi.

(F) More so, status quo powers, as opposed to revisionist ones, are far more favoured by the international order.

(G) Once a leading light of inclusiveness, democracy, and a major pole of stability in the comity of nations, despite occasional failings, India today is embarrassingly at the centre of attention for bad behaviour.

(H) Not only has the Act deeply divided a communally sensitive country, its effect is bound to have long-term implications for India’s foreign policy.

 

Q1. If sentence (A) ‘The recently legislated Citizenship (Amendment) Act, 2019, or CAA, 2019 pushed it over the edge.’ is the FOURTH sentence of the coherent paragraph, then which of the following sentences doesn’t fit into the paragraph, formed after rearranging other sentences?

(a) C

(b) F

(c) H

(d) E

(e) B

Answer & Explanation
Ans.1.(b)

Exp. The correct sequence after the rearrangement is BGEAHCD.

(B) The frightening fall of a great nation has begun.

(G) Once a leading light of inclusiveness, democracy, and a major pole of stability in the comity of nations, despite occasional failings, India today is embarrassingly at the centre of attention for bad behaviour.

(E) While the present government’s decisions on Jammu and Kashmir put the spotlight on New Delhi.

(A) The recently legislated Citizenship (Amendment) Act, 2019, or CAA, 2019 pushed it over the edge.

(H) Not only has the Act deeply divided a communally sensitive country, its effect is bound to have long-term implications for India’s foreign policy.

(C) But before we weigh the foreign policy implications, let us understand the CAA for what it really is.

(D)India’s global standing is ever more vulnerable today, and the chinks in India’s diplomatic armour have never been so evident.

Hence, option (b) is the right answer choice.

 

Q2. Which of the following pairs fall correctly as it is in the final coherent sequence of the sentences, formed after rearrangement?

(a) G-D

(b) C-B

(c) A-H

(d) C-A

(e) E-D

Answer & Explanation
Ans.2.(c)

Exp. The correct sequence after the rearrangement is BGEAHCD.

(B) The frightening fall of a great nation has begun.

(G) Once a leading light of inclusiveness, democracy, and a major pole of stability in the comity of nations, despite occasional failings, India today is embarrassingly at the centre of attention for bad behaviour.

(E) While the present government’s decisions on Jammu and Kashmir put the spotlight on New Delhi.

(A) The recently legislated Citizenship (Amendment) Act, 2019, or CAA, 2019 pushed it over the edge.

(H) Not only has the Act deeply divided a communally sensitive country, its effect is bound to have long-term implications for India’s foreign policy.

(C) But before we weigh the foreign policy implications, let us understand the CAA for what it really is.

(D)India’s global standing is ever more vulnerable today, and the chinks in India’s diplomatic armour have never been so evident.

Hence, option (c) is the right answer choice.

Q3. If sentence (A) ‘The recently legislated Citizenship (Amendment) Act, 2019, or CAA, 2019 pushed it over the edge.’ is the FOURTH sentence of the coherent paragraph, identify the correct sequence of the sentences to form a coherent paragraph (excluding the incoherent one)?

(a) BEGADHC

(b) BAGEHCD

(c) BEAGCDH

(d) BGEAHCD

(e) BEGADCH

Answer & Explanation
Ans.3.(d)

Exp. The correct sequence after the rearrangement is BGEAHCD.

(B) The frightening fall of a great nation has begun.

(G) Once a leading light of inclusiveness, democracy, and a major pole of stability in the comity of nations, despite occasional failings, India today is embarrassingly at the centre of attention for bad behaviour.

(E) While the present government’s decisions on Jammu and Kashmir put the spotlight on New Delhi.

(A) The recently legislated Citizenship (Amendment) Act, 2019, or CAA, 2019 pushed it over the edge.

(H) Not only has the Act deeply divided a communally sensitive country, its effect is bound to have long-term implications for India’s foreign policy.

(C) But before we weigh the foreign policy implications, let us understand the CAA for what it really is.

(D)India’s global standing is ever more vulnerable today, and the chinks in India’s diplomatic armour have never been so evident.

Hence, option (d) is the right answer choice.

Q4. If sentence (A) ‘The recently legislated Citizenship (Amendment) Act, 2019, or CAA, 2019 pushed it over the edge.’ is the FOURTH sentence of the coherent paragraph, which of the following statement should be the FIFTH sentence after the rearrangement (excluding the incoherent sentence)?

(a) B

(b) A

(c) H

(d) D

(e) C

Answer & Explanation
Ans.4.(c)

Exp. The correct sequence after the rearrangement is BGEAHCD.

(B) The frightening fall of a great nation has begun.

(G) Once a leading light of inclusiveness, democracy, and a major pole of stability in the comity of nations, despite occasional failings, India today is embarrassingly at the centre of attention for bad behaviour.

(E) While the present government’s decisions on Jammu and Kashmir put the spotlight on New Delhi.

(A) The recently legislated Citizenship (Amendment) Act, 2019, or CAA, 2019 pushed it over the edge.

(H) Not only has the Act deeply divided a communally sensitive country, its effect is bound to have long-term implications for India’s foreign policy.

(C) But before we weigh the foreign policy implications, let us understand the CAA for what it really is.

(D)India’s global standing is ever more vulnerable today, and the chinks in India’s diplomatic armour have never been so evident.

Hence, option (c) is the right answer choice.

Q5. If sentence (A) ‘The recently legislated Citizenship (Amendment) Act, 2019, or CAA, 2019 pushed it over the edge.’ is the FOURTH sentence of the coherent paragraph, which of the following statement should be the FIRST sentence after the rearrangement (excluding the incoherent sentence)?

(a) H

(b) G

(c) E

(d) C

(e) B

Answer & Explanation
Ans.5.(e)

Exp. The correct sequence after the rearrangement is BGEAHCD.

(B) The frightening fall of a great nation has begun.

(G) Once a leading light of inclusiveness, democracy, and a major pole of stability in the comity of nations, despite occasional failings, India today is embarrassingly at the centre of attention for bad behaviour.

(E) While the present government’s decisions on Jammu and Kashmir put the spotlight on New Delhi.

(A) The recently legislated Citizenship (Amendment) Act, 2019, or CAA, 2019 pushed it over the edge.

(H) Not only has the Act deeply divided a communally sensitive country, its effect is bound to have long-term implications for India’s foreign policy.

(C) But before we weigh the foreign policy implications, let us understand the CAA for what it really is.

(D)India’s global standing is ever more vulnerable today, and the chinks in India’s diplomatic armour have never been so evident.

Hence, option (e) is the right answer choice.

Q6. If sentence (A) ‘The recently legislated Citizenship (Amendment) Act, 2019, or CAA, 2019 pushed it over the edge.’ is the FOURTH sentence of the coherent paragraph, which of the following should be the PENULTIMATE sentence after the rearrangement (excluding the incoherent sentence)?

(a) D

(b) G

(c) E

(d) C

(e) B

Answer & Explanation
Ans.6.(d)

Exp. The correct sequence after the rearrangement is BGEAHCD.

(B) The frightening fall of a great nation has begun.

(G) Once a leading light of inclusiveness, democracy, and a major pole of stability in the comity of nations, despite occasional failings, India today is embarrassingly at the centre of attention for bad behaviour.

(E) While the present government’s decisions on Jammu and Kashmir put the spotlight on New Delhi.

(A) The recently legislated Citizenship (Amendment) Act, 2019, or CAA, 2019 pushed it over the edge.

(H) Not only has the Act deeply divided a communally sensitive country, its effect is bound to have long-term implications for India’s foreign policy.

(C) But before we weigh the foreign policy implications, let us understand the CAA for what it really is.

(D)India’s global standing is ever more vulnerable today, and the chinks in India’s diplomatic armour have never been so evident.

Hence, option (d) is the right answer choice.

 

Q7. If sentence (A) ‘The recently legislated Citizenship (Amendment) Act, 2019, or CAA, 2019 pushed it over the edge.’ is the FOURTH sentence of the coherent paragraph, which of the following should be the LAST sentence after the rearrangement (excluding the incoherent sentence)?

(a) H

(b) G

(c) D

(d) C

(e) B

Answer & Explanation
Ans.7.(c)

Exp. The correct sequence after the rearrangement is BGEAHCD.

(B) The frightening fall of a great nation has begun.

(G) Once a leading light of inclusiveness, democracy, and a major pole of stability in the comity of nations, despite occasional failings, India today is embarrassingly at the centre of attention for bad behaviour.

(E) While the present government’s decisions on Jammu and Kashmir put the spotlight on New Delhi.

(A) The recently legislated Citizenship (Amendment) Act, 2019, or CAA, 2019 pushed it over the edge.

(H) Not only has the Act deeply divided a communally sensitive country, its effect is bound to have long-term implications for India’s foreign policy.

(C) But before we weigh the foreign policy implications, let us understand the CAA for what it really is.

(D)India’s global standing is ever more vulnerable today, and the chinks in India’s diplomatic armour have never been so evident.

Hence, option (c) is the right answer choice.

Directions (8-15): In each of the following sentence, there are two blank spaces. Below the sentences, there are five options with a pair of words each. Fill up the sentences with the pair of words that make the sentence grammatically and contextually correct. If none of the options could fill in the given blanks, mark your answer, “None of these (e)”.

Q8.

(I) India is a major power with great power ambitions and may even be an _________________ power in some respects.

(II) ____________ demand for energy and surplus production mainly by the U.S. had lowered oil prices, which was good news for India, given its huge imports.

(a) Inherited, Sufficient

(b) Indispensable, Slack

(c) Key, Loose

(d) Important, Shield

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.8.(b)

Exp. ‘Indispensable, Slack’ is suitable to fit in the given the blanks consecutively. Hence, option (b) is the right answer choice.

Q9.

(I) Early ideas of how science and technology could aid the development of the new nation were _______________ at the coming together of scientists.

(II) No state can lower traffic _______________ below the level prescribed under the new Motor Vehicles Act.

(a) Reared, Lose

(b) Nurtured, Forfeit

(c) Grown, Punishments

(d) Incubated, Penalties

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.9.(d)

Exp. ‘Incubated, Penalties’ is suitable to fit in the given the blanks consecutively. Hence, option (d) is the right answer choice.

Q10.

(I) Bank of Maharashtra has reduced its _______________ cost of funds based lending rates (MCLR) by up to 45 basis points across various tenors

(II) If fuel prices keep rising due to the US-Iran conflict and if the rupee ________________ further, then the economy could be in for a fix.

(a) Marginal, Depreciates

(b) Peripheral, Demean

(c) Bordering, Belittle

(d) Closest, Depreciate

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.10.(a)

Exp. ‘Marginal, Depreciates’ is suitable to fit in the given the blanks consecutively. Hence, option (a) is the right answer choice.

Q11.

(I) AAP will be able to ________________ even the staunch supporters of the BJP and the Congress to vote for him in Delhi because “our work speaks for itself”.

(II) India needs to go beyond BPOs — things that the ______________ had done well in last two decades.

(a) Hearten, Empire

(b) Encourage, Kingdom

(c) Persuade, Country

(d) Motivate, Realm

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.11.(c)

Exp. ‘Persuade, Country’ is suitable to fit in the given the blanks consecutively. Hence, option (c) is the right answer choice.

Q12.

(I) Russia and China might __________________ object to American attacks, but they are no more likely to join the fight.

(II) ICICI Mutual Fund has advised investors to consider ____________ mutual fund schemes as it feels the current crisis is an individual case.

(a) Strenuously, Debt

(b) Actively, Liability

(c) Passively, Burden

(d) Unresponsively, Affliction

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.12.(a)

Exp. ‘Strenuously, Debt’ is suitable to fit in the given the blanks consecutively. Hence, option (a) is the right answer choice.

 

Q13.

(I) In addition to Airtel, the production house has _____________ up with online ticket booking app Bookmyshow and confectionery major Cadbury’s.

(II) For debt fund investors, safety must be __________________, followed by liquidity and then returns.

(a) Hard, Utmost

(b) Tied, Paramount

(c) Tangled, Chief

(d) Matted, Foremost

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.13.(b)

Exp. ‘Tied, Paramount’ is suitable to fit in the given the blanks consecutively. Hence, option (b) is the right answer choice.

Q14.

(I) We should now be focused on engaging with future with modern technology and modern ____________ and AI engagement.

(II) Our aim is to eventually bridge the gap on the learning and earning _________________ by helping learners in skilling and up-skilling for outcome-based career planning.

(a) Outfits, Choice

(b) Tools, Continuum

(c) Methods, Selection

(d) Ways, Medley

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.14.(b)

Exp. ‘Tools, Continuum’ is suitable to fit in the given the blanks consecutively. Hence, option (b) is the right answer choice.

Q15.

(I) the DMK’s ‘massive victory’ over the AIADMK’s showed the ________________ and the trust the people of the state had placed in the party.

(II) The tendency to forecast commodity prices based on events which may have a short shelf-life is dangerous and, therefore, best __________________.

(a) Fearlessness, Barred

(b) Bravery, Closed

(c) Confidence, Shunned

(d) Coolness, Ignored

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.15.(c)

Exp. ‘Confidence, Shunned’ is suitable to fit in the given the blanks consecutively. Hence, option (c) is the right answer choice.

Recommended PDF’s for 2021:

2021 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here

 

 

3

Leave a Reply