English Quiz for SBI Clerk Prelims & RBI Assistant Prelims|11th February 2020

English Quiz for SBI Clerk Prelims & RBI Assistant Prelims:

Improve your English with English quiz. English Quiz to help you improve your score for exams like Bank, SSC, Railway, UPSC, UPSSSC, CDS, UPTET, KVS, DSSSB and other Government exams.

Direction (1-5): Select the phrase/connector (STARTERS) from the given three options which can be used to form a single sentence from the two sentences given below, implying the same meaning as expressed in the statement sentences. If none of the given starters can be used to frame a meaningful sentence, choose option (d) i.e. “none of these”. If all the given starters can be used to frame a meaningful sentence without altering the context of both the statements, choose option (e) i.e. “all of these”.

 

Q1. [I] Former Carlton president and ex-Liberal heavyweight John Elliott will be able to drive again

[II] John Elliot fronted court to finalise a drink-driving case and get his license back.

(i) Former Carlton president…

(ii) After fronting court to finalise….

(iii) John Elliot who is a former Cartlon president…

(a) Only (i)

(b) Both (i) and (ii)

(c) Only (ii)

(d) None of these

(e) All of these

Answer & Explanation
Ans.1. (c)

Exp. Only the starter (ii) can be used to frame a meaningful sentence without altering the intended meaning of the given sentences. Hence option (c) is the correct choice.

(ii) After Fronting court to finalise a drink-driving case and get his license back, former Carlton president and ex-Liberal heavyweight John Elliott will be able to drive again.

Q2. [I] The financial research industry drifts away from being 100% human powered to relying upon data collected by a human/machine hybrids.

[II] Bank of America is seeking to lap the competition.

(i) As the financial research industry drifts…

(ii) Although the financial research industry…

(iii) Since the financial research…

(a) Only (i)

(b) Both (i) and (iii)

(c) Only (ii)

(d) None of these

(e) All of these

Answer & Explanation
Ans.2. (b)

Exp. Both the starters (i) and (iii) can be used to frame a meaningful sentence without altering the exact meaning of the given sentences. However, it is not possible to construct a contextual sentence using the second starter as it would alter the intended meaning. Hence option (b) is the correct choice.

(i) As the financial research industry drifts away from being 100% human powered to relying upon data collected by a human/machine hybrids, Bank of America is seeking to lap the competition.

(iii) Since the financial research industry drifts away from being 100% human powered to relying upon data collected by a human/machine hybrids, Bank of America is seeking to lap the competition.

Q3. [I] Walmart can justify its expensive acquisition.

[II] Walmart has to rely on the incumbent talent that has successfully propelled Flipkart to dominance in the Indian online retail.

(i) The incumbent talent…

(ii) By relying on the incumbent…

(iii) Walmart can justify…

(a) Only (i)

(b) Only (ii)

(c) Both (ii) and (iii)

(d) None of these

(e) All of these

Answer & Explanation
Ans.3. (c)

Exp. Both the starters (ii) and (iii) can be used to frame a meaningful sentence without altering the exact meaning of the given sentences. However, it is not possible to construct a contextual sentence using the first starter as it would alter the intended meaning. Hence option (c) is the correct choice.

(ii) By relying on the incumbent talent that has successfully propelled Flipkart to dominance in the Indian online retail, Walmart can justify its expensive acquisition.

(iii) Walmart can justify its expensive acquisition by relying on the incumbent talent that has successfully propelled Flipkart to dominance in the Indian online retail.

Q4. [I] More than 17 lakh children in India are likely to die of pneumonia by 2030

[II] A global study was released on Monday, which was World Pneumonia Day.

(i) According to a Global study…

(ii) Die of Pneumonia by 2030…

(iii) Given that more than 17 lakh….

(a) Only (i)

(b) Only (ii)

(c) Both (i) and (ii)

(d) None of these

(e) All of these

Answer & Explanation
Ans.4. (a)

Exp.Only the starters (i) will be used to frame a meaningful sentence without altering the exact meaning of the given sentences. However, it is not possible to construct a contextual sentence using the second or third starter as it would alter the intended meaning or would not form the sentence grammatically and contextually correct. Hence option (a) is the correct choice.

(i) According to a global study released on Monday, which was World Pneumonia day, more than 17 Lakh children in India are likely to die of pneumonia by 2030.

Q5. [I] The vision before the freedom fighters was ‘Ram Rajya’ as expressed by Gandhiji and elaborated in Hind Swaraj.

[II] The foundation of good education and governance and Ram Rajya is the rule of dharma.

(i) The foundation of…

(ii) In the view of the foundation of…

(iii) Since the foundation of…

(a) Only (i)

(b) Only (ii)

(c) Both (i) and (ii)

(d) None of these

(e) All of these

Answer & Explanation
Ans. 5.(d)

Exp. None of the given starters can be used to form a grammatically correct and contextually meaningful sentence. Therefore, the most suitable answer choice is option (d).

Directions (6-15): In the following questions, a part of the sentence is given in bold which may or may not be fitting into the sentence either due to grammatical error or contextual error. There are four expressions given below each sentence, out of which one of them can be used to replace the existing highlighted phrase to make the sentence both grammatically and contextually correct. Choose the most appropriate alternative among the five options that determine the correct phrase that should replace the phrase given in bold. If the phrase given in bold doesn’t require any replacement, choose option (e) i.e., “No correction required” as your answer.

Q6. The battle of Koregaon was fought on January 1, 1818, between the upper caste army of the Peshwa empire of the Marathas on one side, and the East India Company’s army manned by Mahars and its British officers at the other.

(a) their British officers from the other.

(b) its British officers on the other

(c) its British officers in the other.

(d) their British officers on the other.

(e) No correction required

Answer & Explanation
Ans.6. (d)

Exp. “their British officers on the other” is the correct use making the sentence meaningful and correct. ‘their’ is a pronoun used for plural subject (East India’s Company’s army).

Hence option (d) is the correct choice.

Q7. A girl was sleeping at night in his cabin that suddenly his room filled with light.

(a) and suddenly his room filled with

(b) as suddenly his room filled through

(c) when suddenly his room filled with

(d) that suddenly his room filled by

(e) No correction required

Answer & Explanation
Ans.7. (c)

Exp. “when suddenly his room filled with” is the correct phrase to be replaced making the sentence meaningful and correct.

‘when’ will be used in the form of conjunction for indicting the ‘time’ in simple tense.

Preposition ‘with’ is used as “by means of” comes before an INSTRUMENT (light) whereas ‘By’ as a preposition indicates the way of doing something (action).

Hence option (c) is the correct choice.

Q8. In 1885, a major strike against Jay Gould’s Southwestern Railroad System had won by the Knights of Labor.

(a) has won by the

(b) won by the

(c) had been won by the

(d) has been won by the

(e) No correction required

Answer & Explanation
Ans. 8.(c)

Exp. “had been won by the” is the correct use as the sentence is an incident of past which no longer exists, therefore ‘had been’ will be used.

Option (a): ‘has’ is used with past participle to form present perfect tense. Here the sentence is not in present tense.

Option (b): the sentence is in a passive voice, hence the use of ‘won’ is wrong.

Option (d): ‘Has been’ is used to indicate a past condition which continues to the present. Hence option (d) is wrong

Hence option (c) is the correct choice.

Q9. Since everyone knew the way to a man’s heart was through his stomach, she started with a special meal.

(a) she has started with a special meal.

(b) she has been started with a special meal.

(c) she had started a special meal.

(d) she is being started with a special meal.

(e) No correction required

Answer & Explanation
Ans.9. (e)

Exp. The given sentence is grammatically correct and contextually meaningful and hence, it doesn’t require any further corrections. Therefore, option (e) becomes the most suitable answer choice.

Q10. The four-day DefExpo India, held from April 11 to 14 in Chennai is ambitiously positioned India as an emerging defence manufacturing hub in the world, and as an exporter of defence systems and components.

(a) has ambitiously positioned India as an

(b) has positioning ambitiously India as an

(c) ambitiously position India as an

(d) had positioned India ambitiously as an

(e) No correction required

Answer & Explanation
Ans.10. (a)

Exp. “has ambitiously positioned India as an” should replace the phrase given in bold.

In the sentence, “is ambitiously positioned India as an”, the sentence should not be in the passive, it should be active, subject (DefExpo) is doer itself.

Option (b) is wrong as ‘has’ should have third form of verb (been) Moreover the adjective ‘ambitiously’ should come before positioning.

Option (c) is wrong as the subject (DefExpo) is singular which will take plural verb.

Option (d) is wrong as the sentence could have been written in past but not in past perfect unless a past evidence is mentioned in the sentence.

For More English quizzes click here 

Online Mock Test Available on App as well as Web:

Ambitious baba app on play store

You can also Read this:

SBI PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

3

Leave a Reply