English Quiz for SBI Clerk /SBI PO|5th June English Quiz

English Quiz for SBI Clerk /SBI PO 

Improve your English with English quiz. English Quiz to help you improve your score for exams like Bank, SSC, Railway, UPSC, UPSSSC, CDS, UPTET, KVS, DSSSB and other Government exams.

Directions (1-10): Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

 

Thinking of what education might look like in the next decade, one quickly realizes that the trends in technology are leaving a large number of our students behind. Today is an age of exponential change. New and ever-improving technologies are popping up every day and in every corner of society.

Educating the best and the brightest in this brave new world will take a new and improved educational paradigm. Allowing our educational tools to age in the corner of the classroom will be the mistake that may cost us our future. Throwing away masses of children to inequitable access will ensure that we languish at the bottom of the global pool of employable workers for decades to come.

Technology will shape the way we educate students in the next decade. A user is not simply a person who uses. For the student, being a user should involve using the latest technology in a free and autonomous manner. This newfound freedom will allow the student to become an active participant in his/her education instead of a passive passenger. In our current technological society, being a user also means being tracked. Tracking a student means having the ability to target education towards weaknesses and strengths. The ability to accurately customize curricula to the individual has been the holy grail of educational philosophy for many years. This golden age of technological development may soon enable this dream to become a reality.

Current educational curricula and individual assessment is arbitrary at best. Accurately assessing a student can only be achieved by using modern tracking and database technologies. Imagine a world where every child has a tablet computer with ready access to the internet. Further, imagine that every student can access all the knowledge of humankind freely at any moment in time. Continue to imagine a world where a misspelled word brings up a spelling challenge application instead of an auto correction. Try to contemplate what it would mean for a teacher to have a database of every misspelled word, every misunderstood concept or every missed, equation for each of their students. Try to envision a teacher with the ability to customize the experience of the individual “user” with minimal effort. Imagine the curriculum being automatically targeted to the user through an intuitive educational platform that knows all strengths and each unique weakness. In the last few hundred years, most individuals would consider an education as something you receive. You often hear the question asked, “Where did you receive your education?” As we proceed through the next decade, education will slowly move away from reception and toward being custom designed for the individual user. New technology will not only allow us to receive an education, but also develop an education. The question we might ask in ten years, “How did you develop your education?” The question of where will still be important, but the how of the matter will be the focus that defines the individual.

To make this a reality we will need a standardized platform from which to develop a student’s unique education. This standardized platform will allow us to tailor a custom curriculum that will be matched to talents, interests and life goals. For the educator, a standardized platform will create a way to assist the student in discovering a true purpose in life through a unique educational experience. The basics of reading, writing and arithmetic will not be taught as much as they will be discovered and used. Learning will become a reciprocal experience between the teacher, the student and the machine.

Under a standardized platform, each of these three participants will have a role to play. The teacher will be the facilitator, assisting the development of the curriculum and inspiring the direction the student takes. The student will be the user, gathering resources, skills and knowledge in an efficient and measured sequence. The machine will do the work of data gathering and analysis, which will assist the teacher and student in refining the curriculum. This data gathering work of the machine will also free the teacher from the burden of record-keeping and tedious tasks that currently distract from the real job of teaching and learning.

Under a standardized system, grade level will be far less important. Achievement and progression will be measured by accomplishment and intelligence as a benchmark for success. The question of failure or success will be irrelevant and replaced with a standard and consistent measurement of potential and overall intelligence. Information will no longer be missed but continually rehearsed and monitored for retention by the machine. Tasks such as data tracking, reporting and record keeping are currently accomplished manually. These tasks could easily be delegated to an intuitive database. Developing a standard to follow would eliminate these tasks and free the teacher to do their main job of teaching students.

The next decade may mark the moment in history when all are granted equal access to technology. Access to quality education will only be gained through investment and universal standardization of this technology. If we continue to divert wealth towards fruitless goals and corporate greed, this opportunity will be lost or hopelessly delayed.

 

Q1. According to the author, which of the following will be the benefit(s) of introducing a standardized technological platform?

(A) Potential of a child will take precedence over the grades he/she scores.

(B) Improving the educational syllabus would become easier.

(C) Teachers would be able to devote more time to teaching.

(a) Only (C)

(b) All (A), (B) and (C)

(c) Only (B) and (C)

(d) Only (A) and (B)

(e) Only (A)

Answer & Explanation
Ans.1.(b)

Exp. Refer to second last paragraph.

Q2. Which of the following is/are true in the context of the passage ?

(A) In the presence of technology each student would require constant monitoring by other individuals to maximize learning.

(B) Educational philosophy is based on the belief of tailoring educational syllabus to individual student capability.

(C) The author visualizes that each student will have access to technology in the future.

(a) Only (A) and (B)

(b) Only (B)

(c) Only (C)

(d) Only (B) and (C)

(e) All (A), (B) and (C)

Answer & Explanation
Ans.2.(d)

Exp. Only B and C option are true according to the passage.

Q3. Which of the following is possibly the most appropriate title for the passage ?

(a) Technology – A Welcome Relief to Teachers

(b) Revamping the Educational Sector – An Impossible Future

(c) Education – Arbitrary But a Reality

(d) Technology and the Economy

(e) Technology – Reshaping the Future of Education

Answer & Explanation
Ans.3.(e)

Exp. “Technology – Reshaping the Future of Education” is the most suitable title.

Q4. How, according to the author, will the perception towards education change over the next decade?

(a) Where an individual gets his education will gain increasing importance

(b) Education will be viewed as a prerogative of the elite only

(c) Creativity in an individual will be regarded as needless

(d) The importance of education will decline

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.4.(e)

Exp. Refer to last paragraph of the passage. “The next decade may mark the moment in history when all are granted equal access to technology.”

Q5. What does the author mean by the term “tracking a student” ?

(a) Analyzing the strengths and weaknesses of a student and designing an educational syllabus accordingly

(b) Assessing whether a student is paying due attention to the existing curriculum offered by an institute of learning

(c) Analyzing the positives and negatives of an educational institute and modifying it suitably to cater to industrial requirements

(d) Following a student to the educational institute that he visits frequently in order to estimate the time he spends there

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.5.(a)

Exp. Refer to third paragraph of the passage. “The ability to accurately customize curricula to the individual has been the holy grail of educational philosophy for many years.”

Q6. According to the author, why is the current education provided not satisfactory ?

(a) The teachers providing education are not qualified enough to emphasize on quality

(b) Quality of education provided is not uniform across the globe and individual assessment is subjective

(c) The educational sector is fraught with corrupt practices and thus does not produce the desired result

(d) The education system is not guided by technology and hence the pace of learning is slow

(e) There are two many schools in the country which cannot be monitored effectively

Answer & Explanation
Ans.6.(d)

Exp. The education system is not guided by technology and hence the pace of learning is slow.

Directions (7-8): Choose the word which is most similar in meaning to the word printed in bold as used in the passage.

Q7. PARADIGM

(a) change

(b) shift

(c) future

(d) model

(e) diagnosis

Answer & Explanation
Ans.7.(d)

Exp. Paradigm means a typical example or pattern of something. So, model is the word which is similar in meaning to it.

Q8. AUTONOMOUS

(a) single

(b) independent

(c) governed

(d) forceful

(e) insufficient

Answer & Explanation
Ans.8.(b)

Exp. Autonomous means able to do things and make decisions without help from anyone else. So, independent is the word which is similar in meaning to it.

Directions (9-10): Choose the word which is most opposite in meaning to the word printed in bold as used in the passage.

Q9. LANGUISH

(a) ripen

(b) hasten

(c) flourish

(d) weaken

(e) climb

Answer & Explanation
Ans.9.(c)

Exp. Languish means to be forced to stay somewhere or suffer something unpleasant for a long time. So, flourish is the word which is opposite in meaning to it.

Q10. ARBITRARY

(a) objective

(b) deliberate

(c) random

(d) transparent

(e) lawful

Answer & Explanation
Ans.10.(e)

Exp.Arbitrary means not based on a reason or using power without restriction. So, lawful is the word which is opposite in meaning to it. 

For More English quizzes click here 

Online Mock Test Available on App as well as Web:

Ambitious baba app on play store

You can also Read this:

SBI PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

Leave a Reply