English Quiz for SBI Clerk /SBI PO|7th June English Quiz

English Quiz for SBI Clerk /SBI PO 

Improve your English with English quiz. English Quiz to help you improve your score for exams like Bank, SSC, Railway, UPSC, UPSSSC, CDS, UPTET, KVS, DSSSB and other Government exams.

Direction (1-10): Which of the following phrases (I), (II), and (III) given below each sentence should replace the phrase printed in bold letters to make the sentence grammatically correct without changing the meaning of the sentence? Choose the best option among the five given alternatives that reflect the correct use of phrase in the context of the grammatically correct sentence. If the sentence is correct as it is, mark (e) i.e., “No correction required” as the answer.

Q1. He said he firmly believed that Nehru will definitely consulted his Cabinet on so crucial a matter and most certainly must have discussed it with his cabinet secretary.

(l) Nehru would have definitely consulted his Cabinet

(ll) Nehru will have definitely consulted his Cabinet

(lll) Nehru will consult his Cabinet

(a) Only (I)

(b) Only (II)

(c) Only (III)

(d) All of the above

(e) No correction required

Answer & Explanation
Ans.1.(a)

Exp. “Nehru would have definitely consulted his Cabinet” is the correct option here. As we read the sentence further, we see “most certainly must have discussed” shows the possibility of something happened in the past, therefore “would have definitely consulted” goes with the sentence.

Q2. Two aides who facilitated the crime have been sentenced to 20 years in prison.

(l) the crime are been sentenced in

(ll) the crime had been sentenced to

(lll) the crime have sentenced to

(a) Only (I)

(b) Only (II)

(c) Only (III)

(d) All of the above

(e) No correction required

Answer & Explanation
Ans.2.(e)

Exp. No correction required. We use “have been+ ed form as the sentence is in passive form.

Q3. In southern states of Kerala and Tamil Nadu, relief camps had set up for people who left their dwellings fearing these waves could crash against their houses.

(l)  setting up for people who left their dwellings

(ll) were set up for people who left their dwellings

(lll) have been set up for people who left their dwellings

(a) Only (I)

(b) Only (II)

(c) Only (III)

(d) Both (ll) and (lll)

(e) No correction required

Answer & Explanation
Ans.3.(d)

Exp. Both (ll) and (lll) are grammatically correct here as the sentence is in past tense.

Q4. These high period waves can travel long distances and become more stronger as they reach the coast.

(l) become stronger as they reach the coast.

(ll) become more strong as they reach the coast.

(lll) become most strong as they reach the coast.

(a) Only (I)

(b) Only (II)

(c) Only (III)

(d) Both (l) and (ll)

(e) No correction required

Answer & Explanation
Ans.4.(d)

Exp. Both (l) and (ll) are correct here. Use of more and stronger together is superfluous.

Q5. In turn, to be driven by the desire to secure itself from Islamist groups, China is trying to build a rival military base in Afghanistan.

(l) driven by the desire to secure itself

(ll) driven with the desire to secure itself

(lll) driven along the desire to secure itself

(a) Only (I)

(b) Only (II)

(c) Only (III)

(d) All of the above

(e) No correction required

Answer & Explanation
Ans.5.(a)

Exp. In passive construction of sentences the agent of the action is always introduced with the preposition BY, therefore we use “driven by”.

Q6. And with each individual becoming enlightened, the whole level of consciousness of humanity goes a little higher.

(l) And with each individual become enlightened

(ll) And with each individual becoming enlighten

(lll) And with each individual became enlightened

(a) Only (I)

(b) Only (II)

(c) Only (III)

(d) All of the above

(e) No correction required

Answer & Explanation
Ans.6.(e)

Exp. No correction required. The sentence is grammatically and logically correct.

Q7. They get angry if you call it poetry — whereas poetry is a far higher expression than prose.

(l) despite poetry is a far higher expression than prose.

(ll) since poetry is a far higher expression than prose.

(lll) although poetry is a far higher expression than prose.

(a) Only (I)

(b) Only (II)

(c) Only (III)

(d) All of the above

(e) No correction required

Answer & Explanation
Ans.7.(c)

Exp. “although poetry is a far higher expression than prose.” Here “although” shows ‘but it is also true that..’ to show contrast.

Q8. Unless the Court is not infallible, its authority and that of the Constitution will survive only if it remains independent.

(l) Until the Court is not infallible

(ll) While the Court is not infallible

(lll) whereas the Court is not infallible

(a) Only (I)

(b) Only (II)

(c) Only (III)

(d) Both (ll) and (lll)

(e) Both (l) and (ll)

Answer & Explanation
Ans.8.(b)

Exp. “While the Court is not infallible”. This is the correct choice here as ‘while’ is used here to show contrast.

Q9. No person who appreciates the nature of the charges can alleged that the motion has been moved for political considerations.

(l) can allege that the motion has been move

(ll) can allege that the motion has been moved

(lll) could alleged that the motion has been moved

(a) Only (I)

(b) Only (II)

(c) Only (III)

(d) All of the above

(e) No correction required

Answer & Explanation
Ans.9.(b)

Exp. “can allege that the motion has been moved” is the correct phrase here. As the first part of the sentence is in present tense so we use “allege” and not the past form “alleged.”

Q10. As the level of emotional connectivity they get from Facebook has diluted, users are deciding the privacy they sacrifice is not matched by a counterbalancing benefit.

(l) Above the level of emotional connectivity they get from Facebook has diluted

(ll) Down the level of emotional connectivity they get from Facebook has diluted

(lll) In spite of the level of emotional connectivity they get from Facebook has diluted

(a) Only (I)

(b) Only (II)

(c) Only (III)

(d) All of the above

(e) No correction required

Answer & Explanation
Ans.10.(e)

Exp. No correction required. The sentence is correct grammatically and logically.

For More English quizzes click here 

Online Mock Test Available on App as well as Web:

Ambitious baba app on play store

You can also Read this:

SBI PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

Leave a Reply