English Quiz for SBI PO MAINS | 13th January English Quiz

English Quiz for SBI PO MAINS

Improve your English with English quiz. English Quiz to help you improve your score for exams like Bank, SSC, Railway, UPSC, UPSSSC, CDS, UPTET, KVS, DSSSB and other Government exams.

Directions (1-5): The following questions consist of a sentence which is divided into five parts which contain grammatical errors in one or more than one parts of the sentence. The portion specified in bold suggests that it is grammatically correct and does not require any correction. If there is an error in any other parts of the sentence, find the correct alternative among the five options which indicates the part(s) of the sentence containing grammatical error(s). If the given sentence is grammatically correct or does not require any correction, choose (e), i.e., “No error” as your answer.

Q1. Ken Kimmell, president of (I)/ the Union of Concerned Scientists (UCS), (II)/ is too glad that he (III)/ decided in February to (IV)/ lease an electric vehicle. (V)

(a) Only (II)

(b) Both (III) and (IV)

(c) Only (III)

(d) Both (IV) and (V)

(e) No error

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp. Part (III) of the sentence lies error in it. To make the sentence grammatically correct, replace “too” with “very”. “Too” is an adverb which means ‘to a higher degree than is desirable, permissible, or possible; excessively’. It is to be noted that “too” is always used with an unpleasant adjective. Though the case of “too…to” is an exception of this rule. E.g. He is too intelligent to be cheated. All the other parts of the sentence are grammatically correct. Therefore, option (c) is the most viable answer choice.

Q2. It is doubtful, (I)/ that a judiciary with capacity constraints (II)/ would be able to (III)/ deliver on the deadline for (IV)/ completion of court proceedings. (V)

(a) Only (II)

(b) Both (III) and (IV)

(c) Only (III)

(d) Both (IV) and (V)

(e) No error

Answer & Explanation
Ans.2.(a)

Exp. Among all the given parts, part (II) of the sentence lies error in it. It is to be noted that after “doubtful” or “doubt”, conjunction “if” or “whether” is added if the sentence is assertive affirmative. However, in case of assertive negative or interrogative sentences, “that” is added after “doubt” or “doubtful”. Since, here the sentence is an assertive positive, “that” should” be replaced by “whether” to make it grammatically correct and contextually meaningful. Hence, option (a) becomes the most viable answer choice.

Q3. Raising insects for protein (I)/ helps not only to protect the environment, (II)/ but also offers a more (III)/ healthful option to meat in many (IV)/ wealthy countries with high-meat diets. (V)

(a) Only (II)

(b) Both (II) and (IV)

(c) Only (III)

(d) Both (IV) and (V)

(e) No error

Answer & Explanation
Ans.3.(b)

Exp. Part (II) and (IV) contain grammatical errors in them. It is to be noted that when using not only . . . but also in a sentence, parallelism should be the goal. It means that the words following both parts of this correlative conjunction (i.e., not only and but also) should belong to the same parts of speech. Therefore, the correct phrase should be “not only helps protect…”. Moreover, in part (IV), preposition “to” should be replaced by conjunction “than” as the comparative degree ‘more’ is used, it indicates that a preference between two objects has been made. Therefore, the correct phrase should be “healthful option than meat in many…”. All the other parts of the sentence are correct. Hence, option (b) is the most viable answer choice.

Q4.  Under fluorescent lights, (I)/ she scanned rows of brightly (II)/ colored birthday cards (III)/ to pick up the perfect (IV)/ greeting for her son. (V)

(a) Only (II)

(b) Both (II) and (IV)

(c) Only (III)

(d) Only (IV)

(e) No error

Answer & Explanation
Ans.4.(d)

Exp. The error lies in part (IV) of the sentence. It is to be noted that the phrase “pick up” has been incorrectly used. The correct phrase to provide the absolute contextual meaning to sentence is “pick out”, as, ‘pick up’ means collect something that has been left elsewhere; while ‘pick out’ means to choose, find, or recognize something or someone in a group. All the other parts of the sentence are correct, hence, option (d) is the most viable answer choice.

Q5. India today is probably the only large growing economy (I)/ with the potential to achieve double digit growth (II)/ on the back of rising consumption-led demand, (III)/ rapid infrastructure development (IV)/ and a growing share in global trade. (V)

(a) Only (II)

(b) Both (II) and (IV)

(c) Only (III)

(d) Only (IV)

(e) No error

Answer & Explanation
Ans.5.(e)

Exp. All the parts of the sentence are grammatically correct and contextually meaningful therefore, they do not require nay corrections. Hence, option (e) becomes the most viable answer choice.

Directions (6-10): Each of the following questions has a paragraph from which one sentence has been deleted. From the given options, choose the one that completes the paragraph in the most appropriate/coherent way.

Q6. When Congress president Rahul Gandhi recently met about a hundred women journalists, including those writing on gender issues, women’s equality was to be a major point of discussion. Fortunately, we live in a country ___________________________________________, ranging from war and conflicts to politics and economics. And when a political leader meets journalists, women or men, all kinds of current topics will be discussed. So indeed, a myriad of them were discussed. Some of these have also been reported in the media.

(a) where women journalists write on everything

(b) scholars speak about two kinds of ’empowerment’

(c) Satisfaction of the above needs is a necessary

(d) talking about women’s equality with

(e) feminine aspects of men and women

Answer & Explanation
Ans.6.(a)

Exp. The paragraph is describing about a press conference held by Rahul Gandhi with the women journalists to discuss on current topics. Thus, the most suitable phrase that will complete the paragraph adhering to the theme of the paragraph is “where women journalists write on everything”. Hence, option (a) is the most suitable answer choice.

Q7. On business matters, governments think wrong and do wrong frequently. They think right and do right a few times. And sometimes they think right but do horribly wrong, like in the draft ecommerce policy. GoI wants locally-owned, locally-managed ecommerce success stories. That’s right thinking. But the draft policy goes about this spectacularly wrongly. If this is the final policy, India won’t get what it should, and will lose what it has. ________________________________________. What it should have, while keeping foreign investors interested, are locally owned and managed competitors to firms backed by outside capital.

(a) large investors in ecommerce under rules that favour more control for local entrepreneurs.

(b) startups can issue shares with differential voting rights.

(c) Will large investors lose interest if they can’t be the boss of a company they put money in?

(d) Shareholding structures that restrict voting rights of foreign investors are not unusual.

(e) What India’s ecommerce market has is plenty of foreign investment.

Answer & Explanation
Ans.7.(e)

Exp. The author is describing about his opinions on the newly drafted ecommerce policy. The blank can be filled by the phrase “What India’s ecommerce market has is plenty of foreign investment” as the hint can be drawn from the previous sentence which is stating “India won’t get what it should and will lose what it has” while the sentence after the blank has mentioned “What it should have…”. Thus, the blank should be filled with statement that mentions what India currently has. Hence, with the given rationale option (e) is the most viable answer choice.

Q8.   Direct Benefit Transfer (DBT) is a newly embraced method for disbursing subsidies in a manner that ________________________________________, while cutting red tape and increasing efficiency. Coupled with Jan Dhan accounts, it can be an efficient way for providing benefits directly to beneficiaries while leaving a paper trail. As of March 2018, DBT is estimated to have helped save Rs 82,985 crore, while the number of beneficiaries has risen to 118.3 crore, with overRs 12,792 crore of savings coming from bringing the PDS system under its ambit. In addition, the estimated savings under DBT for liquefied petroleum gas (LPG) subsidy have been pegged atRs 38,877 crore.

(a) remains particularly difficult

(b) can solve the identification problem

(c) India’s subsidy disbursement system has historically been flawed,

(d) could potentially eliminate spurious transactions

(e) disbursement is a benign concept

Answer & Explanation
Ans.8.(d)

Exp. The paragraph is illustrating about the benefits of the new introduced method for disbursing of subsidies through Direct Benefit Transfer (DBT). Thus, the most suitable phrase to fill the blank is “could potentially eliminate spurious transactions”. The hint for the same can be drawn as the later part of the sentence is connected with the conjunction “while” which is used to refer ‘during the time that; at the same time as’. Thus, both the clauses connected with the conjunction ‘while’ should be of similar subjects. Hence, option (d) becomes the most suitable answer choice.

Q9. Even with the rising per capita income, sustained economic growth and increased agriculture production, ________________________________________________. Spanning from under-nutrition, stunting, wasting to being overweight and obese, malnutrition often comes with a package deal of multiple micronutrient deficiencies. With improved methods and technology use, our statistics show that only 1 in 10 children in India actually get adequate diets (NFHS-4). But using this same advancement in science and technology, we are unable to make a substantial impact in improving the ground reality.

(a) a large nutritionally insecure population.

(b) malnutrition continues to strike India in multiple forms.

(c) we need to prepare better strategies to tackle it.

(d) fraught with several challenges and limited success.

(e) aim to drive this malnutrition demon from our country.

Answer & Explanation
Ans.9.(b)

Exp. The paragraph is describing that despite increased agriculture production there has been inadequate diets among Indian children, which leads to malnutrition. Therefore, the most suitable phrase to fill the blank is “malnutrition continues to strike India in multiple forms”. The hint for the same can be drawn as the sentence is beginning with “Even with”. Here, the phrase ‘even with’ means ‘despite the fact’, thus the later part of the sentence requires a contrasting clause to make the paragraph grammatically correct and contextually meaningful. Hence, option (b) becomes the most suitable answer choice.

Q10. Business organisations today require fresh recruits who can hit the ground running. So, training these graduates has to start inside higher education institutes. With the job market changing very fast in today’s world, __________________________________________. Ongoing skill acquisition is critical for staying relevant in the industry, and to enable this, the key skill we need to impart to our students is that of critical thinking and creative problem-solving.

(a) which is often needed for real life problem-solving

(b) they reward implementation, not original thinking

(c) higher education institutes in India rewards implementation, not original thinking.

(d) many of the skills that were needed yesterday are not relevant today

(e) interdisciplinary and multidisciplinary approach to learning

Answer & Explanation
Ans.10.(d)

Exp. The paragraph is describing about imparting new and varied skills to the students in the educational institutes so that the industries are able to survive the changing market trends. Therefore, the most suitable phrase to fill the blank is “many of the skills that were needed yesterday are not relevant today”. All the other phrases are either grammatically incorrect or contextually meaningless. Hence, option (d) is the most feasible answer choice.

Read on APP in Real Time

Click to Subscribe Our Youtube Channel for Free Complete Banking & Insurance Course

Static GK Mock Test

Click here to Buy Static GK Online Test Series

Recommended PDF’s:

2020 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here

 

Leave a Reply