mprove your English with English quiz. English Quiz to help you improve your score for exams like Bank, SSC, Railway, UPSC, UPSSSC, CDS, UPTET, KVS, DSSSB and other Government exams.
Directions (1–10): Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words/phrases are printed in bold to help you to locate them while answering some of the questions.
The outside world has pat answers concerning extremely Impoverished countries, especially those in Africa. Everything comes back, again and again, to corruption and misrule. Western officials argue that Africa simply needs to behave itself better, to allow market forces to operate without interference by corrupt rulers. Yet the critics of African governance have it wrong. Politics simply can’t explain Africa’s prolonged economic crisis. The claim-that Africa’s corruption is the basic source of the problem does not withstand serious scrutiny. During the past decade I witnessed how relatively well-governed countries in Africa: such as Ghana, Malawi Mali and Senegal, failed to prosper, whereas societies in Asia perceived to have extensive corruption such as Bangladesh, Indonesia and Pakistan, enjoyed rapid economic growth.
What is the explanation? Every situation of extreme poverty around the world contains some of its own unique causes, which need to be diagnosed as a doctor would a patient. For example. Africa is burdened with malaria like no other part of the world, simply because it is unlucky in providing the perfect conditions for that disease; high temperatures, plenty of breeding sites and particular species of malaria-transmitting mosquitoes that prefer to bite humans rather than cattle.
Another myth is that the developed world already gives plenty of aid to the world’s poor. Former U.S. Secretary of the Treasury, Paul O’Neil expressed a common frustration when he remarked about aid for Africa : “We’ve spent trillions of dollars on these problems and we have damn near nothing to show for it”. O’Neil was no foe of foreign aid. Indeed, he wanted to fix the system so that more U.S. aid could be justified. But he was wrong to believe that vast flows of aid to Africa had been squandered. President Bush said in a press conference in April 2004 that as “the greatest power on the face of the earth, we have an obligation to help the spread of freedom. We have an obligation to feed the hungry”. Yet how does the U.S. fulfill its obligation? U.S. aid to farmers in poor countries to help them grow more food runs at around $200 million per year, far less than Si per person per year for the hundreds of millions of people living in subsistence farm households.
From the world as a whole, the amount of aid per African per year is really very small, just $30 per sub-Saharan African in 2002. Of that modest amount, almost $5 was actually for consultants from the donor countries, more than $3 was for emergency aid, about $4 went for servicing Africa’s debts and $ 5 was for debt-relief operations. The rest, about $12, went to Africa. Since the “money down the drain” argument is heard most frequently in the U.S., it’s worth looking at the same calculations for U.S. aid alone. In 2002, the U.S. gave $3 per sub-Saharan African. Taking out the parts for U.S. consultants and technical cooperation, food and other emergency aid, administrative costs and debt relief, the aid per African came to grand total of 6 cents.
The U.S. has promised repeatedly over the decades, as a signatory to global agreements like the Monterrey Consensus of 2002, to give a much larger proportion of its annual output, specifically upto 0.7% of GNP, to official development assistance. The U.S. failure to follow through has no political fallout domestically, of course, because not one in a million U.S. citizens even knows of statements like the Monterrey Consensus. But no one should underestimate the salience that it has around the world. Spin as American might about their nation’s generosity, the poor countries are fully aware of what the U.S. is not doing.
Q1. The passage seems to emphasize that the outside world has
(a) correct understanding about the reasonable aid provided by the USA to the poor countries
(b) definite information about what is happening in under developed countries
(c) stopped extending any financial aid to under developed countries
(d) misconceptions about the aid given to the poor nations by developed countries
(e) None of these
Q2. According to the Westerners the solution to eradicate poverty of African nations lies in
(b) improving their own national behavior
(d) prolonged economic crisis
(e) None of these
Q3. The author has given the example of Bangladesh, Indonesia and Pakistan in support of his argument that
(a) corruption is the major culprit in the way of prosperity
(b) mis-governance hampers the prosperity of nations
(c) despite rampant corruption, nations may prosper
(d) developed nations arrogantly neglect under developed countries
(e) None of these
Q4. The author has mentioned Ghana as a country with
(c)plenty of natural resources
(d)rapid economic growth
(e)None of these
Q5. The cases of malaria in Africa are mainly due to
(b) climatic conditions Conducive for breeding.
(c)malaria carriers liking for human blood in preference to that of cattle,
(a) None of these
(b) Only B and C
(c) Only A and C
(d) Only A and B
(e)All the three
Q6. The remark of former U.S. Secretary of the treasury, Paul O’Neil, is according to the author
(a) a statement of fact
(b) not factually correct
(c) an underestimation of U.S. aid
(d) a ruthless remark by an arrogant bureaucrat
(e) None of these
Q7. President Bush’s statement in a Press Conference in April 2004 indicates that
(a) the aid given by the U.S. to the poor countries is substantial and sufficient
(b) the spread of freedom cannot be achieved through financial aid
(c) feeding the hungry millions outside the U.S. is not possible
(d) the U.S., on its own, assumes the obligation of helping the poor countries
(e) U.S. has spent trillions of dollars on aid
Q8. Which of the following statements is TRUE about U.S. aid to the sub-Saharan African countries?
(a) The U.S. aid meant for per capita African does not reach the incumbent
(b) The U.S. aid to African countries is more than that for any other developing or underdeveloped nation
(c) The U.S. aid for fanners in African countries is $ 200 m. per year
(d) The donor country charges $5 per individual as the consultancy charges
(d) U.S. has been contributing more than 0.7% of its GNP for development assistance
Q9. The purpose of the author in writing this passage seems to.
(a) criticize USA for not providing adequate financial help
(b) make Africans realize their own problems
(c) analyze the actual quantum of aid against the perceived one
(d) highlight how American leaders are power-hungry
(e) None of these
Directions (10): Choose the word/group of words. Which is most nearly the same in meaning to the word/group of words printed in bold as used in the passage.
(c) self pity
(d) conditional responsibility
(e) moral binding
Exp. Third paragraph of the passage says: “Another myth is that the developed world already gives plenty of aid to the world’s poor”. This clearly indicates the outside world has misconceptions about the aid given to the poor nations by developed countries. So, (c) is the correct option.
Exp. First paragraph of the passage says; “Africa simply needs to behave itself better, to allow market forces to operate without interference by corrupt rulers.” So, (b) is the correct option.
Exp. Refer to last lines of the passage which says; whereas societies in Asia perceived to have extensive corruption such as Bangladesh, Indonesia and Pakistan, enjoyed rapid economic growth. So, (c) is the correct option.
Exp. Refer to the first paragraph of the passage which says; “During the past decade I witnessed how relatively well-governed countries in Africa.” So, (a) is the correct option.
Exp.Second paragraph of the passage says; “Africa is burdened with malaria like no other part of the world, simply because it is unlucky in providing the perfect conditions for that disease; high temperatures, plenty of breeding sites and particular species of malaria-transmitting mosquitoes that prefer to bite humans rather than cattle.” Thus, (e) is the correct option.
Exp. Third paragraph of the passage says; “Paul O’Neil expressed a common frustration when he remarked about aid for Africa”. Thus, (b) is the correct option.
Exp. President Bush said in a press conference in April 2004 that as “the greatest power on the face of the earth, we have an obligation to help the spread of freedom. We have an obligation to feed the hungry”. Hence, (d) is the correct option.
Exp. Only statement (a) is true. For this refer to second last paragraph of the passage.
Exp. The purpose of the author is to analyze the actual quantum of aid against the perceived one
Exp. The meaning of the word Obligation (Noun) as used in the passage is: the state of being forced to do something because it is your duty or because of a law etc; commitment; moral binding.
WhatsApp Group Join here
Mail us at : firstname.lastname@example.org
Follow our Blog for Regular Updates:- Ambitious Baba
Like & Follow our Facebook Page:- Click here
Join our Facebook Group:- Click Here
Telegram Group:- Click Here
Subscribe our YouTube channel:- Click Here
Follow us on Twitter:- Click Here
Join us on Linked In:- Click Here
“Thanks & Be Ambitious”
All the best for your Exam 🙂