IBPS Clerk Pre Reasoning Ability Quiz – 4

IBPS Clerk Pre Reasoning Ability Quiz

Aspirants have a strong possibility of scoring well in the Reasoning Ability section if they practice quality questions on a regular basis. This section takes the least amount of time if the practice is done every day in a dedicated manner. In this article, we have come up with the IBPS Clerk Reasoning Ability Quiz to help you prepare better. Candidates will be provided with a detailed solution for each question in this IBPS Clerk Reasoning Ability Quiz. This IBPS Clerk Reasoning Ability Quiz includes a variety of questions ranging in difficulty from easy to tough. This IBPS Clerk Reasoning Ability Quiz is totally FREE. This IBPS Clerk Reasoning Ability Quiz has important Reasoning Ability Questions and Answers that will help you improve your exam score. Aspirants must practice this IBPS Clerk Reasoning Ability Quiz in order to be able to answer questions quickly and efficiently in upcoming exams.

Directions (1-5): Study the following information carefully to answer these questions carefully.
There are eight persons namely A, B, P, R, T, X, V and Z sits around the circular table and all of them faces inside of the table. Also, each of them likes a different number i.e. 5, 7, 18, 8, 10, 16, 21 and 15, but not necessarily in the same order.
The person, who like 21 number sits second to the right of A. V sits opposite to T. Immediate neighbor of A sits opposite to B, who likes a number which is a perfect cube. X sits third to the left of P, who likes that number which is multiple of 5. A like 15 number and sits second to the right of that person, who like 18 number. Immediate neighbor of P likes 8 number. T likes 16 number and sits next to P. V sits immediate right of Z, who sits opposite to R. The number like by P is 2 times the number like by V.

1. How many persons sits between A and the one, who like 16 number, when counted anti-clock direction from A?
(a) Four
(b) Three
(c) Two
(d) Five
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

 

2. Who sits third to the right of T?
(a) A
(b) X
(c) R
(d) Z
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

 

3. Which of the following number like by the person, who sits opposite to the one, who likes 8 number?
(a) 8
(b) 7
(c) 15
(d) 21
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

 

4. Four of the following are alike in a certain way, then which of the following does not follow the same pattern?
(a) X
(b) B
(c) P
(d) T
(e) Z

Answer & Explanation
Ans. a

 

5. Who sits second to the left of X?
(a) R
(b) Z
(c) T
(d) A
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. e

 

Directions (6-10): Study the following series carefully and answer the questions.
6 1 2 3 5 7 8 9 7 1 3 5 7 4 6 9 5 8 6 1 4 2 6 3 9 7 5 9 4 2 1 8

6. Which of the following digit is at 8th to the right of the one which is 7th from the left end?
(a) 9
(b) 7
(c) 1
(d) 6
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

 

7. Which of the following digit is exactly between the one, which is 16th from left end and which is 9th from right end?
(a) 9
(b) 1
(c) 5
(d) 6
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

 

8. How many even digits are immediately preceded and succeeded by an odd number?
(a) Three
(b) More than three
(c) One
(d) Two
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

 

9. How many odd digits are there which are immediately succeeded by a perfect square?
(a) Three
(b) Four
(c) Five
(d) Six
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

 

10. How many 7’s are in the above statement there which are immediately preceded by 5?
(a) Three
(b) More than three
(c) One
(d) Two
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

Bank-and-Insurance-Mahacombo

Click to Buy Bank MahaCombo Package

Download Online Mock Test Mobile APP

Click here to buy

Recommended PDF’s for:

Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Reasoning Topic-Wise PDF Get PDF Here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here
3

Leave a Reply