IBPS Clerk Reasoning Ability Quiz – 7

IBPS Clerk Pre Reasoning Ability Quiz

Almost all major competitive exams in the country have a section on Reasoning Ability, and it is also one of the most scoring sections. Candidates can ace this section in exams if they practice regularly in a dedicated manner. So here we are providing you with the IBPS Clerk Reasoning Ability Quiz to help you prepare better. This IBPS Clerk Reasoning Ability Quiz includes all of the most recent pattern-based questions, as well as Previous Year Questions. This IBPS Clerk Reasoning Ability Quiz is totally FREE. Candidates will be provided with a detailed explanation of each question in this IBPS Clerk Reasoning Ability Quiz. Candidates must practice this IBPS Clerk Reasoning Ability Quiz to achieve a good score in the Reasoning Ability Section.

Direction (1-3): Study the following information carefully and answer the questions given below:
Arnav starts walking towards north direction from point A. After walking 4km he reached point B then turns towards his left and walks 5km to reach point C. Then he turns towards his right and walks 4km to reach point D. Rahul starts walking from point E, which is mid-point of AB. Then he walks 4km towards east direction and reached point F. From there he turned towards his left and walks 4km and reached point G. From point G he turned towards his left and walk 4km to reach point H.
1. What is the direction of point B with respect to point G?
(a) North-east
(b) North-west
(c) South-west
(d) South-east
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

2. Which of the following points are inline after joining them all together?
(a) ADC
(b) CDF
(c) BEH
(d) BCG
(e) AFD

Answer & Explanation
Ans. c

3. What is the shortest distance between point D and H?


Answer & Explanation
Ans. d

 

Directions (4-5): In these questions, relationships between different elements are shown in the statements. These statements are followed by two conclusions. Give answer-

Answer & Explanation
Ans. d

 

Answer & Explanation
Ans. b

Directions (6–10): Study the following information carefully to answer the given questions below.
A, B, C, D, E, F, G and H like different fruits namely Papaya, Orange, Litchi, Grapes, Mango, Guava, Apple and Banana but not necessarily in the same order. All of them are seated around a circular table and faces to the centre.
A sits third to the left of the one who like Mango. Only two people sit between G and F. Neither E nor G is an immediate neighbor of A. Neither E nor G like Mango. The one who likes Guava sits second to the left of A. The one who like Banana sits second to the right of D. D is not an immediate neighbor of A. D does not like Mango and A does not like Banana. The one, who like Papaya sits third to the left of F. The one who like Papaya and the one who like Mango are not immediate neighbors. D does not like Orange. Only one person sits between B and the one, who like Guava when counted in anticlockwise direction from B. The one, who like Guava is an immediate neighbor of H. G and B are not immediate neighbors. The one, who like Apple & the one who like Orange are immediate neighbors. C like Grapes.

6. How many people sit between E and the one who like Guava when counted in clockwise direction from E?
(a) None
(b) One
(c) Three
(d) Four
(e) Five

Answer & Explanation
Ans. c

7. Who among the following like Papaya?
(a) A
(b) F
(c) G
(d) E
(e) B

Answer & Explanation
Ans. a

8. Who sits second to the left of C?
(a) E
(b) H
(c) G
(d) B
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

9. Which of the following is TRUE with respect to the given seating arrangement?
(a) C like Banana.
(b) G is an immediate neighbor of F.
(c) The one, who like Papaya and the one who, like Banana are immediate neighbors.
(d) Four people sit between G and B
(e) H sits second to the left of D.

Answer & Explanation
Ans. c

10. Who among the following like Litchi?
(a) B
(b) F
(c) H
(d) E
(e) Cannot be determined.

Answer & Explanation
Ans. d

Bank-and-Insurance-Mahacombo

Click to Buy Bank MahaCombo Package

Download Online Mock Test Mobile APP

Click here to buy

Recommended PDF’s for:

Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Reasoning Topic-Wise PDF Get PDF Here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here
3

Leave a Reply