IBPS PO Pre Reasoning Ability Quiz – 2

IBPS PO Pre Reasoning Ability Quiz

Reasoning Ability is a part of almost all major competitive exams in the country and is perhaps the most scoring section also. Aspirants who regularly practice questions have a good chance of scoring well in the Reasoning Ability Section. So here we are providing you with the IBPS PO Reasoning Ability Quiz to help you prepare better. This IBPS PO Reasoning Ability Quiz includes all of the most recent pattern-based questions, as well as Previous Year Questions. This IBPS PO Reasoning Ability Quiz is available to you at no cost. Candidates will be provided with a detailed explanation of each question in this IBPS PO Reasoning Ability Quiz. Candidates must practice this IBPS PO Reasoning Ability Quiz to achieve a good score in the Reasoning Ability Section.

Directions (1-5): Study the following information carefully to answer the questions given below.
There are seven persons namely K, L, M, N, O, P and Q sits in a straight line facing north directions. L sits second to the right of Q. Either L or Q sits one of the extreme ends. N is not immediate neighbour of O and P. Three persons sit between P and K, both do not sit at any extreme ends. M sits third to the left of N.
1. Who sits immediate left of O?
(a) K
(b) M
(c) P
(d) L
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

2. How many persons sit between N and Q?
(a) Four
(b) Five
(c) Three
(d) One
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

 

3. Who sits third to the right of P?
(a) L
(b) M
(c) K
(d) O
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

 

4. Who among the following persons is/are immediate neighbour of M?
(a) L, O
(b) K, O
(c) P, L
(d) L, N
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a

 

5. If Q is related to L and L is related to O, then following the same pattern how is M related to?
(a) P
(b) O
(c) K
(d) N
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

Directions (6-10): Study the following series carefully and answer the questions given below.
Z 4 E & J 5 X 2 B M Q 4 8 N 1 I $ K 7 W F 6 D 9 U # 2 O 3 A

6. Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(a) EJZ
(b) Q8B
(c) KWI
(d) DU6
(e) 81Q

Answer & Explanation
Ans. d
Exp. DU6

 

7. How many such vowels are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a number and immediately followed by a symbol?
(a) Three
(b) One
(c) Two
(d) None
(e) More than three

Answer & Explanation
Ans. a
Exp. 4 E &, 1 I $, 9 U #

 

8. How many such numbers are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a consonant but immediately followed by a number?
(a) Four
(b) Two
(c) Three
(d) One
(e) More than four

Answer & Explanation
Ans. d
Exp. Q 4 8

 

9. Which element is at fifth position to the left of the one which is eighth from the right end?
(a) $
(b) I
(c) K
(d) 7
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c
Exp. Thirteenth element from the right is ‘K’.

 

10. If all the numbers and the symbols in the above arrangement are dropped, which of the following element will be the sixth to the left of ‘W’?
(a) B
(b) Q
(c) J
(d) M
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a
Exp. Z E J X B M Q N I K W F D U O A
Sixth to the left of W is ‘B’.

Bank-and-Insurance-Mahacombo

Click to Buy Bank MahaCombo Package

Download Online Mock Test Mobile APP

Click here to buy RRB PO Prelims Test Series 

Recommended PDF’s for:

Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Reasoning Topic-Wise PDF Get PDF Here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here
3

Leave a Reply