IBPS PO Pre Reasoning Ability Quiz – 29

IBPS PO Pre Reasoning Ability Quiz 

Almost all major competitive exams in the country have a section on Reasoning Ability, and it is also one of the most scoring sections. Candidates can ace this section in exams if they practice regularly in a dedicated manner. So here we are providing you with the IBPS PO Pre Reasoning Ability Quiz to help you prepare better. This IBPS PO Pre Reasoning Ability Quiz includes all of the most recent pattern-based questions, as well as Previous Year Questions. This IBPS PO Pre Reasoning Ability Quiz is totally FREE. Candidates will be provided with a detailed explanation of each question in this IBPS PO Pre Reasoning Ability Quiz. Candidates must practice this IBPS PO Pre Reasoning Ability Quiz to achieve a good score in the Reasoning Ability Section.

Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the given questions.
There are seven boxes i.e. C, V, K, X, T, J and P are placed on one above another. In these boxes, different branded shoes are kept. These branded shoes are Lancer, Adidas, Reebok, Woodland, Bata, Puma and Fila but not in same order.
There are two boxes are placed in between the box in which woodland shoes is kept and box ‘V’ in which Adidas shoes is kept. The box in which Bata shoes is kept, is placed just above box ‘X’ in which Fila shoes is kept. There is one box which is placed between that box in which Lancer shoes is kept and Fila shoes is kept. Reebok shoes is kept in box ‘C’, which is above the box in which Bata shoes is kept but not immediate above. C is not placed on top and box ‘V’ is not placed below box ‘X’. Bata shoes is not kept in box ‘K’ and box ‘J’. Woodland shoes is not kept in box ‘J’. Fila shoes is kept above the box ‘T’ in which Lancer shoes is kept.
1. In which box, Woodland shoes is kept?
(a) J
(b) C
(c) X
(d) K
(e) P

Answer & Explanation
Ans. d

2. How many shoes box/boxes is/are kept between the box in which Reebok shoes is kept and box T?
(a) Four
(b) Three
(c) Two
(d) One
(e) More than Four

Answer & Explanation
Ans. a

3. Which box is placed just above the X?
(a) J
(b) C
(c) X
(d) K
(e) P

Answer & Explanation
Ans. e

4. If J is related to Adidas and X is related to Lancer, then How V is related to?
(a) Bata
(b) Fila
(c) Lancer
(d) Woodland
(e) Puma

Answer & Explanation
Ans. b

5. Which box is placed at the bottom?
(a) V
(b) P
(c) J
(d) C
(e) T

Answer & Explanation
Ans. e

Directions (6-10): In these questions, relationships between different elements is shown in the statements. These statements are followed by two conclusions.
Give answer

6. Statements W D<M<P<A=F
Conclusions I. F>D II. P>W
(a) If only conclusion I is true
(b) If only Conclusion II is true
(c) If either conclusion I or II is true
(d) If neither Conclusion I nor II is true
(e) If both Conclusions I and II are true

Answer & Explanation
Ans. a

7. Statements: H M>F<A=B>S
Conclusions: I. H>B II. F<S
(a) If only conclusion I is true
(b) If only Conclusion II is true
(c) If either conclusion I or II is true
(d) If neither Conclusion I nor II is true
(e) If both Conclusions I and II are true

Answer & Explanation
Ans. d

8. Statements: B>T>Q>R=F
Conclusions: I. Q F II. T>F
(a) If only conclusion I is true
(b) If only Conclusion II is true
(c) If either conclusion I or II is true
(d) If neither Conclusion I nor II is true
(e) If both Conclusions I and II are true

Answer & Explanation
Ans. b

9. Statements: S =R Q, P<Q
Conclusions: I. S P II. R>P
(a) If only conclusion I is true
(b) If only Conclusion II is true
(c) If either conclusion I or II is true
(d) If neither Conclusion I nor II is true
(e) If both Conclusions I and II are true

Answer & Explanation
Ans. b

 

10. Statements: SM<Y= Z>F>T
Conclusions: I. S>F II.Y>T
(a) If only conclusion I is true
(b) If only Conclusion II is true
(c) If either conclusion I or II is true
(d) If neither Conclusion I nor II is true
(e) If both Conclusions I and II are true

Answer & Explanation
Ans. b

Click to Buy Bank MahaCombo Package

Download Online Mock Test Mobile APP

Recommended PDF’s for:

Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Reasoning Topic-Wise PDF Get PDF Here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here
3

Leave a Reply