IBPS PO Pre Reasoning Ability Quiz – 28

IBPS PO Pre Reasoning Ability Quiz 

Aspirants have a strong possibility of scoring well in the Reasoning Ability section if they practice quality questions on a regular basis. This section takes the least amount of time if the practice is done every day in a dedicated manner. In this article, we have come up with the IBPS PO Pre Reasoning Ability Quiz to help you prepare better. Candidates will be provided with a detailed solution for each question in this IBPS PO Pre Reasoning Ability Quiz. This IBPS PO Pre Reasoning Ability Quiz includes a variety of questions ranging in difficulty from easy to tough. This IBPS PO Pre Reasoning Ability Quiz is totally FREE. This IBPS PO Pre Reasoning Ability Quiz has important Reasoning Ability Questions and Answers that will help you improve your exam score. Aspirants must practice this IBPS PO Pre Reasoning Ability Quiz in order to be able to answer questions quickly and efficiently in upcoming exams.

Directions (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.
There are seven persons A, R, M, N, O, F and P living in a building with twenty-four floors. Bottom most floor is numbered as first floor while the topmost floored being numbered as twenty fourth. No two persons live on the same floor. They live on floor number 24, 17, 16, 14, 12, 9 and 7 but not necessarily in the same order. Rest of the floors are empty. These seven persons have different ages viz. 24, 17, 19, 18, 15, 13 and 10 but not necessarily in the same order. The one who is seventeen years old does not live on an odd numbered floor. Only two persons live below O’s floor. No one is older than M who has six empty floors above his floor. Difference between the ages of R and O is less than four years. R has more than ten empty floors below his floor. Only two persons live above N. P lives on one of the floors above A. Difference between the age and floor number of F is same as the difference between the age and floor number of N and that difference is not an even number. O is as much older than P as R is younger than P. F is not the youngest.

1. How many empty floors are there between the floors in which the youngest and the oldest person are living?
(a) Five
(b) Six
(c) Three
(d) Eleven
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a

2. What is the sum of the ages of M, N, F and P?
(a) Less than fifty
(b) Sixty Five
(c) Fifty Six
(d) Seventy
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

3. How many persons are living between the floors of P and A?
(a) Two
(b) Three
(c) Five
(d) No one
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

4. How many persons are living above P’s floor, who are younger than him?
(a) Three
(b) Four
(c) Two
(d) One
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a

5. The youngest amongst them is living on which of the following floors?
(a) Seventh
(b) Twenty fourth
(c) Ninth
(d) Twelfth
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a

Directions (6 -10): Study the following information carefully and answer the questions which follow—
In a certain code language, ‘coding decoding is easy’ is coded as ’79 93 47 52′, ‘sitting arrangement is tough’ is coded as ’49 53 74 93′, ‘syllogism and puzzle both are tough’ is coded as ’57 75 74 95 45 92′, ‘both arrangements are easy’ is coded as ’45 79 57 53′ and ‘these are coding puzzle’ is coded as ’57 47 59 95′.
6. What is the code for ‘puzzle and sitting’?
(a) 49 95 45
(b) 75 49 95
(c) 92 95 49
(d) 92 45 49
(e) Cannot be determined

Answer & Explanation
Ans. e

7. What can be the code for ‘arrangement was tough’?
(a) 74 56 53
(b) 92 57 53
(c) 53 74 59
(d) 75 53 54
(e) Cannot be determined

Answer & Explanation
Ans. a

8. Code ’45’ stands for _______________.
(a) syllogism
(b) both
(c) are
(d) and
(e) Cannot be determined

Answer & Explanation
Ans. b

9. What can be the code for ‘this is decoding’?
(a) 59 93 52
(b) 92 59 93
(c) 47 59 51
(d) 52 72 93
(e) Cannot be determined

Answer & Explanation
Ans. d

10. What is the code for ‘tough is arrangement’?
(a) 74 93 53
(b) 53 47 93
(c) 95 79 45
(d) 93 7457
(e) Can’t say

Answer & Explanation
Ans. a

Click to Buy Bank MahaCombo Package

Download Online Mock Test Mobile APP

Recommended PDF’s for:

Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Reasoning Topic-Wise PDF Get PDF Here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here
3

Leave a Reply