IBPS PO Pre Reasoning Ability Quiz – 3

IBPS PO Pre Reasoning Ability Quiz

Aspirants have a strong possibility of scoring well in the Reasoning Ability section if they practice quality questions on a regular basis. This section takes the least amount of time if the practice is done every day in a dedicated manner. In this article, we have come up with the IBPS PO Reasoning Ability Quiz to help you prepare better. Candidates will be provided with a detailed solution for each question in this IBPS PO Reasoning Ability Quiz. This IBPS PO Reasoning Ability Quiz includes a variety of questions ranging in difficulty from easy to tough. This IBPS PO Reasoning Ability Quiz is totally FREE. This IBPS PO Reasoning Ability Quiz has important Reasoning Ability Questions and Answers that will help you improve your exam score. Aspirants must practice this IBPS PO Reasoning Ability Quiz in order to be able to answer questions quickly and efficiently in upcoming exams.

Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below.
A, B, C, D, M, N, O, and P are eight friends working in three companies i.e. Google, Microsoft, and Samsung with at least two of them work in each company and not more than three persons can work in same company. Each of them belongs to different states i.e. Assam, Bihar, Karnataka, Manipur, Goa, Gujarat, Kerala and Haryana but not necessarily in the same order.
O doesn’t work with M. P belongs to Karnataka and D belongs to Assam. B and M do not work in the same company. O belongs to Manipur and does not work in Microsoft company. D works with C in the same company. B belongs to Kerala and none of his colleagues in the company belongs to Goa and Gujarat. N belongs to Bihar and M does not belong to Goa. P works in Samsung company with only N. C doesn’t work in Google.

1. B works in which of the following company?
(a) Google
(b) Samsung
(c) Microsoft
(d) Either (a) or (c)
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a

2. In which of the following company does M work?
(a) Google
(b) Samsung
(c) Microsoft
(d) Either Google or Microsoft
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

3. C belongs to which of the following state?
(a) Bihar
(b) Gujarat
(c) Haryana
(d) Goa
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

4. Which of the following group of persons works in Google?
(a) P, A and N
(b) M, N and D
(c) O, B and D
(d) B, A and O
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

5. Who among the following belongs to Gujarat?
(a) D
(b) C
(c) B
(d) M
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

Directions (6-10): Answer the following questions referring to the symbol-letter-number sequence given below:
H ^ N 1 Q 3 Y W 8 N O 5 C Z 2 $ P  A B 9 L 6 M 4 ~ F X 7 I

6. How many symbols are there in the above sequence which are immediately preceded by a number and immediately followed by a consonant?
(a) None
(b) Two
(c) One
(d) Three
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b
Exp. 2 $ P, 4 ~ F

7. What should come in place of the question mark (?) in the following sequence?
13^ 8OY ? A9P
(a) Z2C
(b) C2O
(c) Z$C
(d) Z$5
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d
Exp. Z$5

8. Which of the following is exactly middle between the seventh element from the right end and sixth element from the left end?
(a) Z
(b) 2
(c) $
(d) P
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b
Exp. ‘2’

9. Which of the following is the fifth element to the left of the ninth element from the right end in the above sequence?
(a) 2
(b) P
(c) $
(d) 
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b
Exp. ‘P’

10. If first and second halves of the above sequence are written in reverse order, then which will be the sixth element to the right of the fourteenth element from the right end?
(a) L
(b)~
(c) 6
(d) 9
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c
Exp. ‘6’

Click to Buy Bank MahaCombo Package

Download Online Mock Test Mobile APP

Click here to buy RRB PO Prelims Test Series 

Recommended PDF’s for:

Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Reasoning Topic-Wise PDF Get PDF Here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here
3

Leave a Reply