IBPS PO Reasoning Ability Quiz – 15

IBPS PO Pre Reasoning Ability Quiz 

Reasoning Ability is a part of almost all major competitive exams in the country and is perhaps the most scoring section also. Aspirants who regularly practice questions have a good chance of scoring well in the Reasoning Ability Section. So here we are providing you with the IBPS PO Reasoning Ability Quiz to help you prepare better. This IBPS PO Reasoning Ability Quiz includes all of the most recent pattern-based questions, as well as Previous Year Questions. This IBPS PO Reasoning Ability Quiz is available to you at no cost. Candidates will be provided with a detailed explanation of each question in this IBPS PO Reasoning Ability Quiz. Candidates must practice this IBPS PO Reasoning Ability Quiz to achieve a good score in the Reasoning Ability Section.

Directions (1-5): Study the following information carefully to answer the questions given below.
There are seven persons namely A, B, C, D, E, F and G sits in a straight line. Some person faces in north direction and some persons faces in south directions. Not more than four person faces in south direction.
A sits second to the right of F, who sits at one of the extreme end. Two person sits between A and D, who sits immediate left of G. E faces the same direction as G. B sits second to the left of G but does not sit at any of the extreme ends. E sits second to left of C, who faces south direction. Immediate neighbour of B faces in opposite directions to each other. A and B faces in same direction. C is not immediate left of A.

1. How many persons sits between C and D?
(a) Four
(b) Five
(c) Two
(d) Three
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

2. Who sits immediate right of E?
(a) A
(b) B
(c) G
(d) F
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

3. Who sits third to the right of B?
(a) C
(b) G
(c) B
(d) D
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a

4. How many person/s faces in north direction?
(a) Two
(b) One
(c) Five
(d) Four
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. e

5. Four of the following are alike in a certain way, then which of the following does not follow the same pattern?
(a) B
(b) A
(c) G
(d) D
(e) C

Answer & Explanation
Ans. c

Direction (6-10): Read the following information carefully and answer the question below-
Seven persons lives on seven different floors from top to bottom such as ground floor is numbered as 1 and top floor is numbered as 7 and they used to buy different items viz. Blanket, Carpet, Phone, Watch, TV, Mixer and Laptop. The one, who buys Phone, lives on an even numbered floor but below floor number-5. There are two floors in between the one, who buys Watch and the one, who buy Phone. Only one person lives in between the one, who buys Watch and the one, who buys TV. The one, who buy TV lives below the one, who buys Watch. The one, who buys Blanket lives immediately above the one who buys Mixer. Only one person lives in between the one, who buys Blanket and the one, who buys Laptop.
6. Which item is bought by the one who lives on top floor?
(a) Carpet
(b) Mixer
(c) Laptop
(d) Watch
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

 

7. Which item is bought by the one who lives on fifth floor?
(a) Blanket
(b) Mixer
(c) Laptop
(d) TV
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

8. The one who buy Mixer lives on which among the following floor?
(a) 1st floor
(b) 6th floor
(c) 4th floor
(d) 2nd floor
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

9. Which item is bought by the one who lives immediate below the one who buy Phone?
(a) Blanket
(b) Mixer
(c) Laptop
(d) TV
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a

10. Four of the following are alike in a certain way so form a group, which of the following does not belong that group?
(a) Carpet-6th floor
(b) Mixer-6th floor
(c) Laptop-5th floor
(d) Watch-3rd floor
(e) TV-1st floor

Answer & Explanation
Ans. a

Click to Buy Bank MahaCombo Package

Download Online Mock Test Mobile APP

Recommended PDF’s for:

Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Reasoning Topic-Wise PDF Get PDF Here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here

 

 

3

Leave a Reply