IBPS PO Reasoning Ability Quiz – 16

IBPS PO Pre Reasoning Ability Quiz 

Reasoning Ability plays a very crucial role in every competitive examination. With consistent practice, candidates can ace this section in examination. In this article, we bring to you IBPS PO Reasoning Ability Quiz to boost your preparation. This IBPS PO Reasoning Ability Quiz contains various types of questions ranging from easy to difficult level. This IBPS PO Reasoning Ability Quiz is absolutely FREE. Candidates will be provided with a detailed explanation of each question in this IBPS PO Reasoning Ability Quiz. Question given in this IBPS PO Reasoning Ability Quiz are based on the latest or updated exam pattern. In order to be able to answer questions quickly and efficiently in upcoming exams, aspirants must practice this IBPS PO Reasoning Ability Quiz.

Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below:
Ten persons Q, R, S, T, U, V, W, X, Y and Z are sitting in two rows with five persons in each row in such a way that one person in the first row sits exactly opposite and facing a person in the second row. Members of the first row are facing North.
R sits in the first row to the immediate right of X who sits exactly opposite of T. S is at the extreme end of the second row and is second to the left of T. Q is to the immediate right of T and exactly opposite of V. W sits exactly opposite to U who is at one of the ends of the second row. Z does not sit at the end.

1. Which of the following pairs of persons are sitting at the two ends of the first row?
(a) WZ
(b) UY
(c) WY
(d) UZ
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

2. Who is second to the left of R?
(a) Y
(b) W
(c) X
(d) V
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

3. Who is third to the left of U?
(a) T
(b) Y
(c) X
(d) S
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. e

4. Q sits between which of the following persons?
(a) TZ
(b) UT
(c) VR
(d) RY
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

5. Who sits exactly opposite of R?
(a) Z
(b) Y
(c) W
(d) Q
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a

Directions (6-10): Answer these questions based on the following information.
In a certain code:
“mass weight density volume” is coded as – “sk gh mn ok”
“metallic volume reactions gravity” is coded as – “ok rx yz ts”
“equation volume mass reactions” is coded as – “jk sk ok rx”
“equation density gravity nomenclature” is coded as – “mn yz jk fu”

6. What will be the code for “metallic”?
(a) mn
(b) ts
(c) sk
(d) can’t be determined
(e) yz

Answer & Explanation
Ans. b

7. What may be the code for “reaction nomenclature mass science”?
(a) gh ts dk mn
(b) jd rx fu ok
(c) kd sk fu rx
(d) mn ts gh sk
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

8. What will be the code for “equation”?
(a) mn
(b) yz
(c) sk
(d) gh
(e) jk

Answer & Explanation
Ans. e

9. What may be the code for “average gravity”?
(a) yz xe
(b) yz mn
(c) ts jm
(d) gh sk
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a

10. “gh” is the code for?
(a) gravity
(b) weight
(c) volume
(d) mass
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

Click to Buy Bank MahaCombo Package

Download Online Mock Test Mobile APP

Recommended PDF’s for:

Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Reasoning Topic-Wise PDF Get PDF Here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here

 

 

3

Leave a Reply