JAIIB Quiz for 2021 Exam: Quiz 1

Risk Management; Basel I, II & III Accords/Quiz

JAIIB Exam Quiz 2021: JAIIB exam is schedule for the 2021 by IIBF. here we are providing the JAIIB MCQ Based Quiz on a regular basis. You can Attempt the Quiz on a regular basis for upcoming JAIIB Exam. Quiz will be provided Module Wise and Unit Wise etc. You can attempt the JAIIB Quiz from the below and make improvement in your preparation by attempting JAIIB Quizzes provided by Ambitious Baba on a regular basis. This Quiz will help you to boost your score in jaiib exam and Provide you the way to clear your exam in 1st Attempt.

1.How many pillars is the Basel II Framework Based?

(a)2

(b)3

(c)1

(d)4

Answer & Explanation
Ans.(b).

Exp: Three Pillars of Basel II

Second Pillar: Supervisory review process

Third Pillar: Market Discipline.

2.As per Basel II framework, the total of Tier 2 capital is permitted up to a maximum of ——-

(a)50% of Tier 1 Capital

(b)100% of Tier 1 Capital

(c) 200% of Tier 1 Capital

(d) 250% of Tier 1 Capital

Answer & Explanation
Ans.(b).

Exp: 100% of Tier 1 Capital, Total of Tier 2 (Supplementary) elements will be limited to a maximum of 100% of the Tier 1 element.

3.Operational Risk is the risk of loss arising from various types of______

(a)Breakdown in internal Controls

(b)Human Error

(c)Filed systems and procedures in the bank

(d)All of the above

Answer & Explanation
Ans.(d).

Exp: Breakdown in internal Controls

Human Error

Filed systems and procedures in the bank

4.The minimum total capital ratio under Basel III is _____ % of total risk- weighted assets,

(a)8%

(b)9%

(c) 10.5%

(d) 11.5%

Answer & Explanation
Ans.(b).

Exp:9%

5.Basel III capital Regulations will be fully implemented as on______

(a)March 31 2019

(b) March 31 2018

(c) March 31 2015

(d) April 1 2021

Answer & Explanation
Ans.(d).

Exp: The Basel III capital regulation has been implemented form April 1, 2013 in India in phase and it will be fully implemented as on April 1 2021.

6.Subordinated term debt will be limited to a maximum of_____

(a)50% of Tier 1 elements

(b) 75% of Tier 1 elements

(c) 100% of Tier 1 elements

(e) 25% of Tier 1 elements

Answer & Explanation
Ans.(a).

Exp: 50% of Tier 1 elements

7.What kind of information is required by a bank under MIS so far as market forces are concerned.

(a) Information about customers

(b) Information about competitors

(c) Information about government

(d) All the above

Answer & Explanation
Ans.(d).

Exp: Information about customers

Information about competitors

Information about government

8.Which of the following is not a component of MIS.

(a) Internal record system

(b) Marketing research system

(c) Marketing management and science system

(d) None of the above

Answer & Explanation
Ans.(d).

Exp: Internal record system

Marketing research system

Marketing management and science system

9.Which of the following is a basic requirement of an effective marketing system.

(a) Unified and centralized system

(b) Matching with the progress in the organization

(c) Cost effective

(d) All the above

Answer & Explanation
Ans.(d).

Exp: Unified and centralized system

Matching with the progress in the organization

Cost effective

10.Which of the following is not an advantage of marketing information system.

(a) Improvement in data capture process

(b) Smooth operation of collection and processing of data

(c) Provision for tailor make information for specific needs

(d) None of the above

Answer & Explanation
Ans.(d).

Exp: None of the above

JAIIB Online Mock test with Explanation

JAIIB/DBF Paper Mock Link
JAIIB/DBF Paper-I (Principle and Practices of Banking) Online Mock TestsVisit-test.ambitiousbaba.com
  • Unit wise Mock- 450questions
  • Module Wise Mock- 250 Questions
  • Full length Mock 5- 600 Questions (Each Mock 120 Q)
  • Memory based Mock
  • Case Study Mock test

Click here -Mock Link

Total- 1500+ Questions

JAIIB/DBF Paper-II (Accounting & Financial for Bankers) Online Mock TestsVisit-test.ambitiousbaba.com
  •  Unit wise Mock- 250+Questions
  • Module Wise Mock- 200 Questions
  • Full length Mock 5- 600 Questions(Each Mock 120 Q)
  • Memory based Mock
  • Case Study Mock test

Click Here- Mock Link

Total- 1200+ Questions

JAIIB/DBF Paper-3 (Legal and Regulatory Aspects of Banking) Online Mock TestsVisit-test.ambitiousbaba.com
  • Unit wise Mock- 500+Questions
  • Module Wise Mock- 200 Questions
  • Full length Mock 5- 600 Questions(Each Mock 120 Q)
  • Memory based Mock

Click here-Mock Link

(1500+ Questions)

ComboVisit-test.ambitiousbaba.com
  •  Approx (4500Questions) + Capsule PDF

Click here-Mock Link

 

Related Links:

Paper 1 Module-Wise PDF

Paper 2 Module-Wise PDF

Paper 3 Module-Wise PDF

JAIIB/ DBF Capsule PDF

Download JAIIB Paper-3 CAPSULE PDF 2.0 (Legal & Regulation Aspects of Banking)

JAIIB Paper-2 CAPSULE PDF 2.0 (Accounting & Finance for Bankers)

JAIIB Paper-1 CAPSULE PDF 2.O (Principles & Practices of Banking)

 

Leave a Reply