RBI Assistant Pre 2022: English Language Quiz – 5

RBI Assistant pre 2022: English Language Quiz
Aspirants have a strong possibility of scoring well in the English Language section if they practice quality questions on a regular basis. This section takes the least amount of time if the practice is done every day in a dedicated manner. In this article, we have come up with the RBI Assistant 2022 English Language Quiz to help you prepare better. Candidates will be provided with a detailed explanation for each question in this RBI Assistant 2022 English Language Quiz. This RBI Assistant 2022 English Language Quiz includes a variety of questions ranging in difficulty from easy to tough. This RBI Assistant 2022 English Language Quiz is totally FREE. This RBI Assistant 2022 English Language Quiz has important English Language Questions and Answers that will help you improve your exam score. Aspirants must practice this RBI Assistant 2022 English Language Quiz in order to be able to answer questions quickly and efficiently in upcoming exams.

Directions (1-5): Rearrange the following eight sentences (A), (B), (C), (D) ,(E), (F), (G) and (H) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below.
A. The US-based company will establish a Design and Development Accelerator in Bengaluru.
B. The facility will also provide support and guidance on Swift, Apple’s programming language created to build apps for iOS, Mac, Apple TV and Apple Watch. The iOS App Design and Development Accelerator is expected to open in early 2017.
C. Each week, Apple experts will lead briefings and provide one-on-one app reviews for developers.
D. This initiative will provide additional, specialized support for the developers who make applications for Apple’s iOS operating system, Apple said in an official press statement.
E. Apple’s team will work to inspire and instruct developers on best practices, help them hone their skills and transform the design, quality and performance of their apps on the iOS platform.

F. “With the opening of this new facility in Bengaluru, we’re giving developers access to tools which will help them create innovative apps for customers around the world,” he added.

G. “India is home to one of the most vibrant and entrepreneurial iOS development communities in the world,” said Tim Cook, Apple’s CEO.

H. Global Technology major Apple on Wednesday announced a new initiative to support engineering talent and accelerate growth in India’s iOS developer community.
1. Which of the following should be the FOURTH sentence after the rearrangement?
(a) A
(b) B
(c) E
(d) F
(e) D

Answer & Explanation
Ans. c
Exp. Correct sequence to form a meaningful paragraph is HADEGFCB

2. Which of the following should be the SECOND sentence after the rearrangement?
(a) C
(b) B
(c) F
(d) D
(e) A

Answer & Explanation
Ans. e
Exp. Correct sequence to form a meaningful paragraph is HADEGFCB

3. Which of the following should be the FIFTH sentence after the rearrangement?
(a) E
(b) G
(c) B
(d) A
(e) F

Answer & Explanation
Ans. b
Exp. Correct sequence to form a meaningful paragraph is HADEGFCB

4. Which of the following should be the SEVENTH sentence after the rearrangement?
(a) E
(b) G
(c) B
(d) C
(e) H

Answer & Explanation
Ans. d
Exp. Correct sequence to form a meaningful paragraph is HADEGFCB

5. Which of the following should be the LAST (EIGHTH) sentence
(a) A
(b) G
(c) B
(d) H
(e) E

Answer & Explanation
Ans. c
Exp. Correct sequence to form a meaningful paragraph is HADEGFCB

Directions (6 – 10): In each of the following questions given below there are three blanks, each blank indicates that something has been omitted. Choose the set of words for each blank which best fits to the meaning of the sentence as a whole.

6.With a _______ ending the 104-day-long blockade in the Darjeeling hills, the Union and West Bengal governments must move forthwith to _______ the ‘truce’ and address the setback to livelihoods and the local economy _______ over this period.
(a)extreme, incorporate, received
(b)upgradation, integrate, recognized
(c) exceptional, affiliate, assuaged
(d) breakthrough, consolidate, suffered
(e) liberal, dissuade, tolerated

Answer & Explanation
Ans. d
Exp. ‘breakthrough, consolidate, suffered’ is a set of words making the sentence meaningful.
Dissuage means to accuse or to defend.
Affiliate means officially attach or connect (a subsidiary group or a person) to an organization.

7. The blockade had ______ hit life in the hill districts, and it is ______ that local support for the agitation was ________.

(a) severely, clear, waning
(b) genuinely, vindicate, slackening
(c) recklessly, exculpate, reducing
(d) explicitly, eloquent, failing
(e) alarmingly, evident, maturing

Answer & Explanation
Ans. a
Exp. ‘severely, clear, waning’ is a set of words making the sentence meaningful.
Vindicate means show or prove to be right, reasonable, or justified.
Exculpate means show or declare that (someone) is not guilty of wrongdoing.
Eloquent means clearly expressing or indicating something.

8. Put together, the maximalist position of the agitators, the discomfort within the BJP government at the Centre on officially responding to such _______, and Ms. Banerjee’s ploy of using the issue to sharpen a Bengali chauvinist ______ in the rest of the State to gain more support for her Trinamool Congress, all _________ to the stalemate.

(a) objectives, disclaimer, rewarded
(b) emulation, inquire, executed
(c) apathy, question, donated
(d) aspirations, appeal, contributed
(e) pretentions, inquiry, neglected

Answer & Explanation
Ans. d
Exp. ‘aspirations, appeal, contributed’ is a set of words making the sentence meaningful.
Emulation means effort to match or surpass a person or achievement, typically by imitation.
Apathy means lack of interest, enthusiasm, or concern.

9. Prime Minister Shinzo Abe has ______ his career by calling snap elections to the Lower House of the Japanese Diet in late-October. The term of the House would have ordinarily _______ another year, but he clearly senses a turn in the popular breeze in his _________.
(a) tried, promoted, regard
(b) challenged, evanesces, recognition
(c) ventured, prevailed, acceptance
(d) gambled, lasted, favour
(e) attempted, maintained, adoption

Answer & Explanation
Ans. d
Exp. ‘gambled, lasted, favour’ is a set of words making the sentence meaningful.
Ventured means undertake a risky or daring journey or course of action.

10. A new anti-conspiracy legislation to ______ terrorism was criticised for lack of public _______ and for incorporating _________ provisions on individual privacy and free speech.

(a)strife, diligence, questioning
(b) invade, review, cordial
(c)dispute, control, brazen
(d) assault, immersion, tempering
(e) combat, scrutiny, intrusive

Answer & Explanation
Ans. e
Exp. ‘combat, scrutiny, intrusive’is a set of words making the sentence meaningful.
Intrusive means causing disruption or annoyance through being unwelcome or uninvited.
Brazen means bold and without shame.

RBI Assistant Prelims Online Test Series 2022

Recommended PDF’s for 2022:

2022 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here

 

3

Leave a Reply