RBI Grade B Phase-1 2019 Exam Analysis, Review & Questions Asked: Shift-1 9th November 2019

RBI Grade B Phase-1 2019 Exam Analysis, Review & Questions Asked: Shift-1 9th November 2019

Reserve Bank of India (RBI) the Father of Banks conducted exam all over the india today for the recruitment of RBI Grade B Phase-1. Now the exam is over and candidates are eagerly waiting for the exam analysis, Review and Questions Asked. So, the wait is over here we come out with the detailed exam Analysis, Review and Questions Asked in RBI Grade B phase-1 exam.

There are 4 Sections in RBI Grade-B 2018 Phase-1 exam: English, Reasoning, General Awareness and Quantitative Aptitude.

RBI Grade-B 2018 Phase-1 Exam Analysis (Over-All):

Sections Good Attempts
English Language 22-25
Reasoning Ability 30-32
Quantitative Aptitude 19-21
General Awareness 50-52
TOTAL 135-140

RBI Grade B Phase-1 Exam analysis: Quantitative Aptitude (Easy-Moderate)

There were single DI based on Bar Graph where the data was given related to various tv channels, broadcasting Hollywood and Bollywood movies.

Topic No. of Questions Level
Data Interpretation 5 Easy-Moderate
Quantity 1, Quantity 2 4 Easy-Moderate
Data Sufficiency 3 Moderate
Missing Number Series 6 Easy-Moderate
Miscellaneous (Percentage, Time and Work, Partnership, Boat and Stream) 12 Easy-Moderate
Total 30 Easy-Moderate

RBI Grade B Phase-1 Exam analysis: English Language (Easy-Moderate)

There were two sets of RC. The topic of reading comprehension were based on a article related to extinction of bees and climate change and saving in Banking

Topic No. of Questions Level
Reading Comprehension 10 Moderate
Error Detection 5 Easy-Moderate
Sentence re-arrangement 5 Easy-Moderate
Cloze Test (old Pattern) 6 Easy
Word Swap 4 Easy
Total 30 Easy-Moderate

RBI Grade B Phase-1 Exam analysis:REASONING ABILITY (Easy-Moderate)

There were 4 puzzles and sitting Arrangement based on following pattern:

  • Blood Relation + Linear Seating Arrangement (8 people were sitting in a row, facing north)
  • Floor based puzzle
  • Day based puzzle
  • Month Based Puzzle

The questions were:

Topic No. of Questions Level
Puzzle and Seating Arrangement 20 Easy-Moderate
Machine Input-Output 5 Moderate
Logical Reasoning 8 Easy-Moderate
Syllogism (Only, few) 5 Easy-Moderate
Direction Sense 5 Easy-moderate
Blood Relation 5 Easy-Moderate
Alphabet/Numeric based 2 Easy
Inequality 5 Easy
Coding Decoding 5 Easy
Total 60 Easy-Moderate

RBI Grade B Phase-1 Exam analysis: GENERAL AWARENESS (Easy-Moderate) (25 Minutes)

General Awareness had 80 questions for 80 marks. This section is Easy-moderate for those who knows banking terms and were well versed with static awareness. Most of the questions were asked from Current Affairs. There were questions from Noble prize 2019. Around 10-12 questions were from static and banking awareness. There was also a question for Greta thunberg who was in news recently for voicing her concern for environmental issues. Stay tuned with us, to get the list of the questions asked in RBI Grade B in general awareness section

General Awareness Questions Asked in RBI Grade B Prelims Exam 2019 Held on 9th Nov:
1). Venue of Next G20 Summit 2020?

Ans: Riyadh, Saudi Arabia (21 to 22 Nov 2020)

2). Who is the director of the Movie Gully Boy?

Ans: Zoya Akhtar

3). Which of the following organization has launched the “Project Netra”

Ans: ISRO (Network for space object Tracking and Analysis)

4). “Lessons Life taught me unknowingly” is the autobiography of?

Ans: Anupam Kher

5). Piyush Goyal is the member of Rajya Sabha from which state?

Ans: Maharashtra

6). What is the theme of World Teacher’s Day 2019?

Ans: Young Teacher: The future of the profession

7). Helsinki is the capital of which country?

Ans: Finland

8). Pakyong Airport is located at?

Ans: Sikkim

9). Rudrasagar Lake is located at?

Ans: Melaghar, Tripura

10). Lakshmi Vilas Bank has merged with which of the following companies?

Ans: India Bulls Housing Finance Limited

11). Who is the First Lt. Governor of Ladakh?

Ans: Radha Krishnan Mathur

12). Venue of SCO Summit 2019 and who represent India?

Ans: Bishkek, Kyrgyzstan and Rajnath Singh

13). Who is the winner of Japan Open Tennis Tournament?

Ans: Novok Djokovic

14). Sarah Taylor who recently announced her retirement from cricket, she belongs to which country?

Ans: England

15). Indian Government has recently approved to the infusion of 9300 Cr in which Bank?

Ans: IDBI

16). Khalifa International Stadium which is also known as National Stadium is located at?

Ans: Doha, Qatar

17). Which Mutual Fund is renamed as “Nippon India Mutual Fund”

Ans: Reliance Mutual Fund

18). Greta Thunberg belongs to which country?

Ans: Sweden

19). What is the Theme of National Girl Child, and when it was celebrated?

Ans: Theme: Empowering Girls for a brighter tomorrow (Celebrated on 24th January)

20). P.V Sindhu is the brand ambassador of which payment company?

Ans: PNB Metlife

21). Who held Women’s World record in 400 race?

Ans: Marita Koch

22). Which bank has started Express Fixed Scheme?

Ans: Axis Bank

23). Among the following which bank is about to be merged with PNB?

Ans: OBC & United Bank of India

24). Ratapani Tiger Reserve is Located?

Ans: Madhya Pradesh

25). Which is the cleanest railway station of India in 2019?

Ans: Jaipur

26). Winner of 2019 Nobel Prize in Chemistry?

Ans: Akira Yoshino, M. Stanley Whittingham, John B. Goodenough

27). Which country takes the presidency of the UN convention to combat desertification presidency from China for Next 2 years?

Ans: India

28). PLA is the name of Army of which country?

Ans: China (PLA- People’s Liberation Army)

29). IAEA Headquarters

Ans: Vienna, Austria (IAEA- International Atomic Energy Agency)

30). World’s largest Solar Park is located at?

Ans: Bengaluru, Karnataka

31). Rashtriya Ekta Diwas was celebrated on the remembrance of whom?

Ans: Sardar Vallabhbhai Patel

32). World Migrant Stock 1st Rank?

Ans: India

33). Who is HL Trivedi?

Ans: Indian nephrologist

34). Venue of 5th World Parliament of Science Religion & Philosophy?

Ans: Pune

35). In Swach Rail Survey, which state has maximum clean railway stations?

Ans: Rajasthan

36). India-Maldives joint military exercise was held on?

Ans: Pune

37). Who has recently won “Peter Mackler Award” which was given for courageous journalism?

Ans: Paolo Borrometi (Italian Journalist)

38). Venue of 7th WHEF?

Ans: Mumbai (WHEF- World Hindu Economic Forum)

39). What is the name of the exercise which India has conducted near China border in eastern Ladakh?

Ans: Chang Thang

40). Who is the winner of PCA Award 2019?

Ans: Ben Stokes

41). Who is the manufacturer of Apache Helicopter?

Ans: Boeing

All The Best For Upcoming Exams!!!

Online Mock Test Available on App as well as Web:

Quant Topic Wise

IBPS Clerk 2019 new

Ambitious baba app on play store

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK Get PDF here

2 COMMENTS

  1. SCO 2019 Bishkek Kyrgystan Attended by PM Modi and SCG summit held in Tashkent Uzbekistan attended by Raj Nath singh so clear the question whatvis asked

Leave a Reply