RRB NTPC Biology quiz for Stage I : 12/04/2019

Railway/SSC JE 2019 Biology quiz for Phase I

Railway/SSC JE Biology quiz for  (Phase I), RRB NTPC, SSC various exams and other competitive exams.

Q1.Annona squamosa is the scientific name of –

Annona squamosa का वैज्ञानिक नाम है

(a) Custard Apple/कस्टर्ड Apple                 

(b) Papaya/पपीता

(c) Babul/बाबुल              

(d) Drumstick/ड्रमस्टिक

Answer & Explanation
Ans.1.(a)

Exp. Annona Squamosa is the scientific name of Sugar-apple or sweetsop or Custard apple.

Q2.Binomial Nomenclature was founded by –

Binomial नामकरण की स्थापना किसने की थी

(a) Charles Darwin/चार्ल्स डार्विन       

(b) Robert Nucleus/रॉबर्ट न्यूक्लियस

(c) Carl Linnaeus/कार्ल लिनिअस        

(d) Lamarck/लैमार्क

Answer & Explanation
Ans.2.(c)

Exp. The formal introduction of Binomial Nomenclature system of naming species is credited to Carl Linnaeus.

Q3.The disease Beri Beri is caused due to the deficiency of which of the following?

बीमारी बेरी बेरी निम्नलिखित में से किसकी कमी के कारण होती है?

(a) Vitamin B2/विटामिन बी 2       

(b) Vitamin B1/विटामिन B1

(c) Vitamin B12/विटामिन B12                      

(d) Vitamin E/विटामिन ई

Answer & Explanation
Ans.3.(b)

Exp. Beriberi is a disease caused by a vitamin B1 deficiency also known as thiamine deficiency.

Q4.Chlorophyll was first isolated and named by –

Chlorophyll को सबसे पहले अलग-थलग करके नाम दिया गया था –

(a) Caventou/कैवेंटौ    

(b) Pelletier/पेलेटियर

(c) Chlorophyll/क्लोरोफिल      

(d) Caventou and Pelletier/कैवेंटो और पेल्लेटियर

Answer & Explanation
Ans.4.(d)

Exp. Chlorophyll was first isolated and named by Joseph Bienaime Caventou and Pierre Joseph Pelletier in 1817.

Q5. How many layers does Human Skin have?

मानव त्वचा की कितनी परतें होती हैं?

(a) 5                                      

(b) 7

(c) 11                                    

(d) 3

Answer & Explanation
Ans.5.(d)

Exp. Human skins have three layers- Epidermis, Dermis and Subcutaneous fat.

Q6. Allium Cepa is the scientific name of _____.

एलियम सिफा _____ का वैज्ञानिक नाम है।

(a) Carrot/गाजर             

(b) Tomato/टमाटर

(c) Potato/आलू              

(d) Onion/प्याज

Answer & Explanation
Ans.6.(d)

Exp. Allium Cepa is the scientific name of onion.

Q7. DNA stands for _____.

डीएनए _____

(a) Di Nucleic Acid/डि न्यूक्लिक एसिड         

(b) Deoxy Nucleic Acid/डीऑक्सी न्यूक्लिक एसिड

(c) Diribonucleic Acid/डिरिबोन्यूक्लिक एसिड  

(d) Deoxyribonucleic Acid/डीऑक्सीराइबोन्यूक्लिक एसिड

Answer & Explanation
Ans.7.(d)

Exp. Deoxyribo nucleic acid (DNA) is a molecule that carries the genetic instructions used in the growth, development, functioning and reproduction of all known living organisms and many viruses.

Q8. The Saliva helps in the digestion of –

लार पाचन में मदद करता है

(a) Proteins/प्रोटीन

(b) Starch/स्टार्च

(c) Fibres/रेशे

(d) Fats/वसा

Answer & Explanation
Ans.8.(b)

Exp. Saliva contains the enzyme amylase, also called ptyalin, which is capable of breaking down starch into simpler sugars such as maltose and dextrin that can be further broken down in the small intestine.

Q9. The tissue in man where no cell division occurs after birth is –

मनुष्य में वह ऊतक जहां जन्म के बाद कोई कोशिका विभाजन नहीं होता है –

(a) Epithelial/उपकला

(b) Nerves/नर्वस

(c) Connective/संयोजक

(d) Germinal/जर्मिनल

Answer & Explanation
Ans.9.(b)

Exp. In the nerve cell no division occurs after the birth.

Q10. The normal, RBC count in adult male is –

वयस्क पुरुष में सामान्य, आरबीसी गणना है

(a) 4.7- 6.1 million

(b) 7.5- 8.5 million

(c) 2- 3 million/

(d) 1.5- 2.5 million

Answer & Explanation
Ans.10.(a)

Exp. The normal range in men is approximately 4.7 to 6.1 million cells/ul.

For More Biology Quizzes Click Here

Leave a Reply