RRB NTPC Chemistry quiz for Stage I : 18/04/2019

Railway/SSC JE 2019 Chemistry quiz for Phase I

Railway/SSC JE Physics quiz for  (Phase I), RRB NTPC, SSC various exams and other competitive exams.

Q1. Which among the following is white phosphorus?

सफेद फास्फोरस निम्नलिखित में से कौन सा है?

(a) P1                                    

(b) P6

(c) P4                                    

(d) P5

Ans.1.(c)

Exp. The most important form of elemental phosphorus from the perspective of applications and chemical literature is white phosphorus. It consists of tetrahedral P4 molecules, in which each atom is bound to the other three atoms by a single bond.

Q2. Which among the following is present inside the nucleus of an atom?

निम्नलिखित में से कौन एक परमाणु के नाभिक के अंदर मौजूद है?

(a) Protons and Neutrons/प्रोटॉन और न्यूट्रॉन   

(b) Electrons and Protons/इलेक्ट्रॉन और प्रोटॉन

(c) Neutrons and Electrons/न्यूट्रॉन और इलेक्ट्रॉन       

(d) Neutrons, Protons, Electrons/न्यूट्रॉन, प्रोटॉन, इलेक्ट्रॉन

Ans.2.(a)

Exp. There are two types of particle in the nucleus of an atom the proton and the neutron.

Q3. What is baking soda?

क्या है बेकिंग सोडा?

(a) Aluminum bicarbonate/एल्यूमीनियम बाइकार्बोनेट           

(b) Sodium isolate/

(c) Sodium bicarbonate/सोडियम बाइकार्बोनेट           

(d) Aluminum sulphate/एल्युमिनियम सल्फेट

Ans.3.(c)

Exp. Baking soda is also known as Sodium bicarbonate. It is a chemical compound with the formula NaHCO₃. It is a salt composed of sodium ions and bicarbonate ions. Sodium bicarbonate is a white solid that is crystalline but often appears as a fine powder.

Q4. Which among the following elements is a liquid at room temperature?

निम्नलिखित में से कौन सा तत्व कमरे के तापमान पर एक तरल है?

(a) Phosphorus/फॉस्फोरस            

(b) Mercury/पारा

(c) Sodium/सोडियम                 

(d) Aluminum/एल्युमिनियम

Ans.4.(b)

Exp. There are two elements that are liquid in room temperature which are Bromine (Br) and Mercury (Hg).

Q5. Which among the following is an endothermic reaction?

निम्नलिखित में से कौन एक एंडोथर्मिक प्रतिक्रिया है?

(a) Respiration/श्वसन  

(b) Combustion/दहन

(c) Sweating/पसीना आना             

(d) Burning of natural gas/प्राकृतिक गैस का जलना

Ans.5.(c)

Exp. Endothermic process describes a process or reaction in which the system absorbs energy from its surroundings. Sweating is a endothermic reaction.

Q6. Who discovered benzene?

बेंजीन की खोज किसने की थी?

(a) Hal Anger/हैल एंगर        

(b) Michael Faraday/माइकल फैराडे

(c) Bruce Ames/ब्रूस एम्स             

(d) Nicolas Appert/निकोलस एपर्ट

Ans.6.(b)

Exp. Benzene was first discovered by the English scientist Michael Faraday in 1825

Q7. Which among the following is false about acids?

एसिड के बारे में निम्नलिखित में से कौन सा गलत है?

(a) They give H+ ions in aqueous solution/वे जलीय घोल में H + आयन देते हैं

(b) Most acids contain hydrogen/अधिकांश अम्लों में हाइड्रोजन होता है

(c) They turn blue litmus red/वे नीले लिटमस को लाल कर देते हैं

(d) They are bad conductor of electricity in aqueous solution/वे जलीय घोल में विद्युत के कुचालक होते हैं

Ans.7.(d)

Exp. Acids are not bad conductor of electricity in aqueous solution.

Q8. The Chemical formula of Cadmium nitrate is _____.

कैडमियम नाइट्रेट का रासायनिक सूत्र _____ है।

(a) Cd(NO3)2

(b) CdNO3

(c) Cd2(NO3)2

(d) Cd2NO3

Ans.8.(a)

Exp. The Chemical formula of Cadmium Nitrate is Cd(NO3)2.

Q9. Which glass is used to make sunglasses?

धूप का चश्मा बनाने के लिए किस ग्लास का उपयोग किया जाता है?

(a) Crook’s glass/बदमाश का गिलास           

(b) Potash glass/पोटाश ग्लास

(c) Jena glass/    जेना ग्लास     

(d) Soda glass/सोडा ग्लास

Ans.9.(a)

Exp. Crook Glass is a type of glass that contains cerium and other rare earths and has a high absorption of ultraviolet radiation; used in sunglasses.

Q10. Beryllium loses ____ electrons to achieve noble gas electron configuration.

बेरिलियम महान गैस इलेक्ट्रॉन विन्यास को प्राप्त करने के लिए ____ इलेक्ट्रॉनों को खो देता है।

(a) 1                                      

(b) 2

(c) 3                                       

(c) 4

Ans.10.(b)

Exp. Beryllium has atomic number 4. Beryllium loses 2 electrons to achieve noble gas electron configuration.

For More Chemistry Quizzes Click Here

 

Leave a Reply