English Quiz for LIC AAO/SBI PO|18th April 2019

Improve your English with English quiz. English Quiz to help you improve your score for exams like Bank, SSC, Railway, UPSC, UPSSSC, CDS, UPTET, KVS, DSSSB and other Government exams.

Direction (1-10): Which of the following phrases given below each sentence should replace the phrase printed in bold letters to make the sentence meaningfully correct? Choose the best option among the five given alternatives that reflect the correct use of phrase in the context of the grammatically correct sentence.

Q1. Finally, the retiring judge would call to the assembly and share his own experiences and his advice for the future.

(a) would stop

(b) would summon

(c) would address

(d) would take part in

(e) No correction required

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp. ‘would address’ as it is obvious that the retiring judge will address the assembly to share his experiences and give advice for the future.

Q2. Four persons were killed in four months in Kannur alone. So the government should appoint some people to stop this. The mainstream political parties should discuss why the murders continue even after all party peace talks.

(a) stop the murders

(b) take stern action to stop the trend

(c) take the charge of the murders

(d) react to these crimes

(e) No correction required

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp. ‘take stern action to stop the trend’ as the cases of crimes has been discussed in the statement, thus government needs to take strict action against the ongoing trend.

Q3. It is too early to talk or indulge in wishful thinking about future calculations. Let us first contest the elections and reduce the number of votes polled in order to be able to form a government.

(a) win a sizeable number of seats

(b) get nominated

(c) lose with certain number of votes

(d) be a part of an party

(e)No correction required

Answer & Explanation
Ans.3.(a)

Exp.‘win a sizeable number of seats’ is the appropriate alternative that makes sense as the candidate is going to be the art of the government.

Q4. The measure is aimed at promoting e-vehicle’s use and the government is finding exemption from permits for such vehicles.

(a) is seeing

(b) is ignoring

(c) is considering

(d) is recalling

(e)No correction required

Answer & Explanation
Ans.4.(c)

Exp. ‘is considering’ as the government is taking into consideration the exemption from permits of the vehicles.

Q5. Mental focus as part of asana practice is an entrée to the meditation that follows the asana. Without proper knowledge, asanas are just an exercise for the body; the mind is disengaged and vagrant.

(a) Without mental focus

(b) Without proper diet

(c) With proper meditation

(d) Without exact timing

(e)No correction required

Answer & Explanation
Ans.5.(a)

Exp. ‘Without mental focus’ as the asana has been mentioned in the context which can only be done properly with a complete mental focus.

Q6. When doing Bhagiratasana, keep the great Bhagirata in mind. Bring tireless perseverance and steadfast motivation.

(a) healthy environment

(b) focus to your goal

(c) growth

(d) concentration to your practice

(e) No correction required

Answer & Explanation
Ans.6.(d)

Exp. ‘concentration to your practice’ as the asana ‘Bhagiratasana’ needs proper concentration to the practice.

Q7. When Mr Tamhankar realized she wasn’t going to change her mind, he wound a handkerchief around her throat from behind and strangled her till she got wounded.

(a) till she stopped crawling

(b) till she stopped crying

(c) till she stopped moving

(d) till she find a reason to live

(e) No correction required

Answer & Explanation
Ans.7.(c)

Exp. ’till she stopped moving’ as the girl strangled herself till she stopped moving.

Q8. A voracious reader, Yashas said the environment of competition that had been created in school motivated him to play and prepare for the exam.

(a) motivated him to play

(b) encouraged him to plan his studies

(c) pressurized him to study

(d) forced him to work hard

(e) No correction required

Answer & Explanation
Ans.8.(b)

Exp.‘encouraged him to plan his studies’ as the reader has been signified as the voracious one and the competition created in the school encouraged her to plan for the studies.

Q9. Sometimes, I used to study while listening to music as it helped me concentrate. I faced the exams positively and confidently. Four preparatory tests ahead of the board exam corrected my mistakes and scared me to move ahead.

(a) pushed me to pass the exam

(b) bolstered me to face the exam

(c) frightened me to prepare for the exam

(d) exhausted me to anything

(e) No correction required

Answer & Explanation
Ans.9.(b)

Exp. ‘bolstered me to face the exam’ as the mock tests or preparatory tests make him confident to face the exam.

Q10. He will spend several days with other family members in Bordeaux, France, while travelling to Switzerland where he is due to end his life on May 10.

(a) before heading to

(b) before reaching to

(c) after reaching to

(d) since living in

(e) No correction required

Answer & Explanation
Ans.10.(a)

Exp.‘before heading to’ is the best suited alternative.

For More English quizzes click here

Leave a Reply