RRB NTPC Civics quiz for Stage I : 06/08/2019

Important Civics Questions Quiz for RRB NTPC and RRB JE Exam

In this article, we are providing you some important Geography Questions for upcoming SSC Exams. This Geography Quiz does not only helps you to deal with the General Awareness Section of Railway Exams but also helpful in RRB NTPC SSC CGL, CHSL, MTS, NDA-CDS, RRB JE, SSC GD Constable, IB Security Assistant,State Exams & Other Govt. Exams.

Q1. As per the Constitution of India, how many members are represented by the Union Territories in the Lok Sabha?

भारत के संविधान के अनुसार, लोकसभा में केंद्र शासित प्रदेशों द्वारा कितने सदस्यों का प्रतिनिधित्व किया जाता है?

(a) 18

(b) 20

(c) 22

(d) 24

Answer & Explanation
Ans.1.(b)

Exp.The maximum strength of the House envisaged by the Constitution is now 552 (530 members to represent States, 20 to represent Union Territories, and not more than two members of the Anglo-Indian community to be nominated by the President.

Q2. The Council of Ministers of Indian Union is collectively responsible to the—

भारतीय संघ के मंत्रिपरिषद सामूहिक रूप से किसके प्रति जवाबदेह हैं?

(a) President /राष्ट्रपति

(b) Prime Minister/प्रधान मंत्री

(c) Rajya Sabha/राज्य सभा

(d) Lok Sabha/लोक सभा

Answer & Explanation
Ans.2.(d)

Exp.Pursuant to Article 75(3), the Council of Ministers is responsible collectively to the lower house of the Indian parliament, called the Lok Sabha (House of People).

Q3. What is the minimum age laid down for a candidate to seek election to the Lok Sabha?

किसी उम्मीदवार के लिए लोकसभा चुनाव लड़ने की न्यूनतम आयु क्या है?

(a) 18 years/18 वर्ष

(b) 21 years/21 वर्ष

(c) 25 years/ 25 वर्ष

(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Answer & Explanation
Ans.3.(c)

Exp.Article 84 (Part V.—The Union) of Indian Constitution sets qualifications for being a member of Lok Sabha.The minimum age of the candidate should not be less than 25 years of age.

Q4. The quorum of Lok Sabha is—

लोकसभा का कोरम है-

(a) 1/5th of the total membership/कुल सदस्यता का 1/5

(b) 1/6th of the total membership/कुल सदस्यता का 1/6

(c) 1/8th of the total membership/कुल सदस्यता का 1/8

(d) 1/10th of the total membership/कुल सदस्यता का 1/10

Answer & Explanation
Ans.4.(d)

Exp.Article 100 of the Constitution of India stipulates that at least 10% of total number of members of the House must be present to constitute the quorum to constitute a meeting of either House of Parliament.

Q5. Rajya Sabha enjoys more power than the Lok Sabha in the case of—

किस मामले में राज्यसभा को लोकसभा से अधिक शक्ति प्राप्त होती है?

(a) Money bills/धन विधेयक

(b) None-money bills/ गैर-धन विधेयक

(c) Setting up of new All India Services/ नई अखिल भारतीय सेवाओं की स्थापना

(d) Amendment of the Constitution/ संविधान में संशोधन

Answer & Explanation
Ans.5.(c)

Exp.The constitution under Article 312 provides for All India Civil Services branches to be set up by giving the power to the Rajya Sabha (upper house of the Parliament of India) to resolve by a two-thirds majority to establish new all-India services.

Q6. The tenure of the Rajya Sabha is—

राज्यसभा का कार्यकाल है

(a) 2 years/2 वर्ष

(b) 5 years/5 वर्ष

(c) 6 years/6 वर्ष

(d) Permanent/ स्थायी

Answer & Explanation
Ans.6.(d)

Exp.Rajya Sabha is a permanent body and is not subject to dissolution. However, one third of the members retire every second year, and are replaced by newly elected members. Each member is elected for a term of six years.

Q7. The Vice-President is the ex-officio Chairman of the—

उपराष्ट्रपति _______ का पदेन अध्यक्ष है-

(a) Rajya Sabha/ राज्यसभा

(b) Lok Sabha/ लोकसभा

(c) Planning Commission/ योजना आयोग

(d) National Development Council/ राष्ट्रीय विकास परिषद

Answer & Explanation
Ans.7.(a)

Exp.Article 63 of Indian Constitution states that “there shall be a Vice-President of India.” The Vice-President acts as President in the absence of the President due to death, resignation, impeachment, or other situations. The Vice-President of India is also ex officio Chairperson of the Rajya Sabha.

Q8. The President of India can nominate how many members in the Rajya Sabha?

भारत के राष्ट्रपति राज्यसभा में कितने सदस्यों को नामांकित कर सकते हैं?

(a) 2

(b) 10

(c) 12

(d) 15

Answer & Explanation
Ans.8.(c)

Exp.Under article 80 of the Constitution, the Council of States (Rajya Sabha) is composed of not more than 250 members, of whom 12 are nominated by the President of India from amongst persons who have special knowledge or practical experience in respect of such matters as literature, science, art and social service.

Q9. Rajya Sabha can delay the money Bill sent for its consideration by the Lok Sabha for a maximum period of—

राज्यसभा, लोकसभा द्वारा विचार के लिए भेजे गए धन विधेयक को कितनी अधिकतम अवधि के लिए विलंबित कर सकती है-

(a) One year/एक वर्ष

(b) One month/एक माह

(c) Fourteen days/ चौदह दिन

(d) Seven days/ सात दिन

Answer & Explanation
Ans.9.(c)

Exp.Money bills can only be introduced in the Lok Sabha, and upon being passed, are sent to the Rajya Sabha, where it can be deliberated on for up to 14 days.

Q10. Which one of the following states has be lowest number of elected members in the Rajya Sabha?

निम्नलिखित में से किस राज्य की राज्यसभा में निर्वाचित सदस्यों की संख्या सबसे कम है?

(a) Jharkhand/झारखण्ड

(b) Chhattisgarh/छत्तीसगढ़

(c) Jammu and Kashmir/जम्मू कश्मीर

(d) Himachal Pradesh/हिमाचल प्रदेश

Answer & Explanation
Ans.10.(d)

Exp.The Fourth Schedule to the Constitution provides for allocation of seats to the States and Union Territories in Rajya Sabha. The allocation of seats is made on the basis of the population of each State.

For More Civics quizzes Click Here

 

 

Leave a Reply