RRB NTPC Civics quiz for Stage I : 22/08/2019

Important Civics Questions Quiz for RRB NTPC 

In this article, we are providing you some important Geography Questions for upcoming SSC Exams. This Geography Quiz does not only helps you to deal with the General Awareness Section of Railway Exams but also helpful in RRB NTPC SSC CGL, CHSL, MTS, NDA-CDS, RRB JE, SSC GD Constable, IB Security Assistant,State Exams & Other Govt. Exams.

Q1. The Objective Resolution to guide the deliberations of the Assembly was moved by –

सभा की विवेचना को निर्देशित करने के लिए उद्देश्य संकल्प किसके द्वारा लाया गया था?

(a) Jawaharlal Nehru /जवाहरलाल नेहरु

(b) Kiran Desai/किरण देसाई

(c) K Natwar Singh/के नटवर सिंह                      

(d) K.M. Munshi/ के. एम. मुंशी

Answer & Explanation
Ans.1.(a)

Exp. Before the framing of the constitution started, an Objectives Resolution (the resolution that defined the aims of the Assembly) was moved by Jawaharlal Nehru in 1946. This resolution enshrined the aspirations and values behind the Constitution making.

Q2. Rajya Sabha member has tenure of ______ years.

राज्यसभा के सदस्य का कार्यकाल______ वर्ष होता है।

(a) 8                           

(b) 6

(c) 4                           

(d) 2

Answer & Explanation
Ans2.(b)

Exp.Rajya Sabha member has tenure of 6 years.

Q3. During an emergency all of the following fundamental rights are suspended, except –

आपातकाल के दौरान निम्नलिखित मौलिक अधिकारों को निलंबित कर दिया जाता है, सिवाय –

(a) Freedom of association/ संघ की स्वतंत्रता

(b) Freedom of speech and expression/ बोलने और अभिव्यक्ति की स्वतंत्रता

(c) Right to Life and Personal Liberty/जीवन जीने तथा व्यक्तिगत स्वतंत्रता का अधिकार

(d) Freedom of assembly without arms/ हथियारों के बिना सभा करने की स्वतंत्रता

Answer & Explanation
Ans.3.(c)

Exp.During an emergency Right to Life and Personal Liberty cannot be suspended.

Q4. From which of the following are the Fundamental duties adopted?

निम्नलिखित में से किससे मौलिक कर्त्तव्य अपनाये गए हैं?

(a) French Constitution/फ्रांसीसी संविधान

(b) Indian Constitution/भारतीय संविधान

(c) Spanish Constitution/स्पेनिश संविधान  

(d) USSR Constitution/यूएसएसआर संविधान

Answer & Explanation
Ans.4.(d)

Exp.Fundamental duties are adopted from USSR constitution.The Fundamental Duties are defined as the moral obligations of all citizens to help promote a spirit of patriotism and to uphold the unity of India.

Q5. The power to grant pardon or suspend or remit the sentence of any convicted person is vested in the-

किसी भी दोषी व्यक्ति की सजा को माफ करने या निलंबित करने या हटाने की शक्ति किस को निहित है –

(a) President/राष्ट्रपति

(b) Vice President/ उप – राष्ट्रपति

(c) Supreme Court Judge/ सर्वोच्च न्यायालय के न्यायाधीश

(d) Defense Minister/ रक्षा मंत्री

Answer & Explanation
Ans.5.(a)

Exp.A President is empowered with the power to pardon under Article 72 of the Indian Constitution. Article 72 says that the President shall have the power to grant pardons, reprieves, respites or remissions of punishment or to suspend, remit or commute the sentence of any person convicted of any offence.

Q6.The National Anthem was adopted by the Constituent Assembly in –

राष्ट्रीय गान को संविधान सभा द्वारा अपनाया गया था –

(a) 24th May 1949/24 मई 1949       

(b) 24th November 1949/24 नवम्बर 1949

(c) 24th January 1950/24 जनवरी 1950         

(d) 24th June 1950/24 जून 1950

Answer & Explanation
Ans.6.(c)

Exp.The first stanza of the song Bharata Bhagya Bidhata was adopted by the Constituent Assembly of India as the National Anthem on 24 January 1950.

Q7. Which country’s constitution is the world’s longest?

किस देश का संविधान विश्व का सबसे बड़ा संविधान है?

(a) United States of America/ संयुक्त राज्य अमरीका

(b) China/ चीन

(c) India/ भारत

(d) Great Britain/ ग्रेट ब्रिटेन

Answer & Explanation
Ans7.(c)

Exp.The Indian constitution is the world’s longest. At its commencement, it had 395 articles in 22 parts and 8 schedules.

Q8. _________ is borrowed from the Weimar Constitution of Germany by the Indian Constitution?

भारतीय संविधान द्वारा जर्मनी के वीमर संविधान से _______को अपनाया गया है?

(a) A federation with a strong center/एक मजबूत केंद्र के साथ एक संघ
(b) System of presidential elections/राष्ट्रपति चुनावों की प्रणाली
(c) Directive Principles of State Policy./राज्य नीति के निर्देशक सिद्धांत
(d) Suspension of fundamental rights during Emergency/आपातकाल के दौरान मौलिक अधिकारों का निलंबन

Answer & Explanation
Ans.8.(d)

Exp.A federation with a strong center – Canadian Constitution

System of presidential elections – Irish Constitution

Directive Principles of State Policy – Irish Constitution

Suspension of fundamental rights during Emergency – Weimer Constitution of Germany

Q9. By which amendment of the constitution, the Word ‘Socialist’ was incorporated in the preamble of the constitution?

संविधान के किस संशोधन से, शब्दसमाजवादीको संविधान की प्रस्तावना में शामिल किया गया था?
(a) 42nd Amendment/42वां संशोधन
(b) 44thAmendment/44वां संशोधन
(c) 25th Amendment/25वीं संशोधन
(d) 24th Amendment/24वें संशोधन

Answer & Explanation
Ans.9.(a)

Exp.42nd Amendment – The preamble has been amended to substitute the words “SOVEREIGN DEMOCRATIC REPUBLIC”, with the words “SOVEREIGN SOCIALIST SECULAR DEMOCRATIC REPUBLIC”

Q10. Which schedule of Indian Constitution is related to Provisions as to the President and the Governors of States?

भारतीय संविधान की किस अनुसूची में राष्ट्रपति और राज्यों के राज्यपाल से संबंधित प्रावधान वर्णित हैं?
(a) II Schedule/दूसरी अनुसूची

(b) VIII Schedule/आठवीं अनुसूची
(c) X Schedule/दसवीं अनुसूची
(d) XI Schedule/ग्यारहवी अनुसूची

Answer & Explanation
Ans.10.(a)

Exp.II Schedule – Provisions relating to President and Governor of states.

VIII Schedule – Languages recognized by the Constitution

X Schedule – Provisions relating to Disqualification of members of parliament and state legislature

XI Schedule – Specifies the powers, authority and responsibilities of Panchayats

For More Civics quizzes Click Here

 

 

Leave a Reply