RRB NTPC Civics quiz for Stage I : 10/05/2019

Important Civics Questions Quiz for RRB NTPC and RRB JE Exam

In this article, we are providing you some important Geography Questions for upcoming SSC Exams. This Geography Quiz does not only helps you to deal with the General Awareness Section of Railway Exams but also helpful in RRB NTPC SSC CGL, CHSL, MTS, NDA-CDS, RRB JE, SSC GD Constable, IB Security Assistant,State Exams & Other Govt. Exams.

Q1. Which of the following act first put forward federal structure for India ?

निम्नलिखित में से किस अधिनियम ने सबसे पहले भारत के लिए संघीय ढांचे को आगे बढ़ाया?

(a) Act of 1909 / 1909 का अधिनियम

(b) Act of 1935 / 1935 का अधिनियम

(c) Act of 1919/1919 का अधिनियम

(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Answer & Explanation
Ans.1.(b)

Exp. Act of 1935 provided for the establishment of an All-India Federation consisting of provinces and princely states as units. The Act divided the powers between the Centre and units in terms of three lists—Federal List (for Centre, with 59 items), Provincial List (for provinces, with 54 items) and the Concurrent List (for both, with 36 items). Residuary powers were given to the Viceroy. However, the federation never came into being as the princely states did not join it.

Q2. The system of judicial review in in Indian constitution adopted from

भारतीय संविधान में न्यायिक समीक्षा की प्रणाली निम्नलिखित देश से अपनाया गया है?

(a) India /भारत

(b) Gemany/जर्मनी

(c) U.k./ यू. के.

(d) U.S.A./ अमेरीका

Answer & Explanation
Ans.2.(d)

Exp. Judicial review is a process under which executive or legislative actions are subject to review by the judiciary. In India, a judicial review is a review of government decisions done by the Supreme Court of India. A court with authority for judicial review may invalidate laws acts and governmental actions which voilates the Basic features of Constitution.

Q3. The Constituent Assembly of India was implemented under?

भारत की संविधान सभा किस के तहत लागू की गयी थी?

(a) The Resolution of the Indian National Congress/ भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस का संकल्प

(b) The Cabinet Mission Plan, 1946/ कैबिनेट मिशन योजना, 1946

(c) The Indian Independence Act, 1947/ भारतीय स्वतंत्रता अधिनियम, 1947

(d) Government of India Act 1935/ भारत सरकार अधिनियम 1935

Answer & Explanation
Ans.3.(b)

Exp. The Constitution of India was drafted by the Constituent Assembly, and it was implemented under the Cabinet Mission Plan on 16 May 1946.. Cabinet Mission was composed of three Cabinet Ministers of England-Sir Pethick Lawrence(Secretary of State for India), Sir Stafford Cripps (President of the Board of Trade), Alexander (the First Lord of the Admiralty).

Q4. Which of the following countries has introduced “direct democracy”?

निम्नलिखित में से किस देश ने “प्रत्यक्ष लोकतंत्र” शुरू किया है?

(a) China/चीन

(b) India/भारत

(c) Switzerland/स्विट्ज़रलैंड

(d) U.K./यू. के.

Answer & Explanation
Ans.4.(c)

Exp. Direct democracy or pure democracy is a form of democracy in which people decide on policy initiatives directly. This differs from the majority of currently established democracies, which are representative democracies. Switzerland is a rare example of a country with instruments of direct democracy (at the levels of the municipalities, cantons, and federal state).

Q5. From the Constitution of which country the provision of Federation with a strong Centre was borrowed while framing the Constitution of India ?

भारत के संविधान का उल्लंघन करते हुए एक मजबूत केंद्र के साथ फेडरेशन का प्रावधान किस देश के संविधान से उधार लिया गया था?

(a) USA /अमेरिका

(b) UK/यू.के

(c) Canada /कनाडा

(d) Ireland /आयरलैंड

Answer & Explanation
Ans.5.(c)

Exp. Federation with a strong Centre, Vesting of residuary powers in the Centre, Appointment of state governors by the Centre, Advisory jurisdiction of the Supreme Court are some of the features taken from constitution of Canada in the Indian constitution.

Q6. Who among the following was the Chairman of the Drafting Committee of the Constitution ?

निम्नलिखित में से कौन संविधान की मसौदा समिति के अध्यक्ष थे?

(a) J. B. Kripalani/जे. बी. कृपलानी

(b) Rajendra Prasad/राजेंद्र प्रसाद

(c) J. L. Nehru/जे. एल. नेहरु

(d) B. R. Ambedkar/बी. आर. आंबेडकर

Answer & Explanation
Ans.6.(d)

Exp. Dr. Babasaheb Ambedkar was the chairman of the Drafting Committee, presented the final draft of the Indian Constitution to Dr. Rajendra Prasad on 25 November 1949.

Q7. The Constitution of India was adopted by the Constituent Assembly on-

भारत के संविधान को संविधान सभा द्वारा कब अपनाया गया था?

(a) 26 January, 1950/26 जनवरी 1950

(b) 26 January, 1949/26 जनवरी 1949

(c) 26 November, 1949/26 नवम्बर 1949

(d) None /कोई नहीं

Answer & Explanation
Ans.7.(c)

Exp. The Republic is governed in terms of the Constitution of India which was adopted by the Constituent Assembly on 26th November, 1949 and came into force on 26th January, 1950.

Q8. Who was appointed as the Vice-President of the Constituent Assembly of India?

भारत की संविधान सभा के उपाध्यक्ष के रूप में किसे नियुक्त किया गया था?

(a) Dr. Rajendra Prasad/डॉ. राजेंद्र प्रसाद

(b) H.C. Mukherjee/एच. सी. मुख़र्जी

(c) Sir B.N. Rao/सर बी. एन. राव

(d) Shri K.M. Munshi/श्री के.एम. मुंशी

Answer & Explanation
Ans.8.(b)

Exp. Harendra Coomar Mookerjee (H.C. Mukherjee) was the Vice-President of the Constituent Assembly of India for drafting the Constitution of India before Partition of India, and the first Governor of West Bengal after India became a republic with partition into India and Pakistan.

Q9. Article 1 in the Constitution of India describes India as

भारत के संविधान में अनुच्छेद 1 भारत का वर्णन किस तरह करता है?

(a) A Union of States/ राज्यों का एक संघ

(b) Quasi-federal/ अर्ध संघीय

(c) A federation of state and union territories/ राज्य और केंद्र शासित प्रदेशों का एक महासंघ

(d) None of these/इनमें से कोई नही

Answer & Explanation
Ans.9.(a)

Exp. Article 1 in the Constitution states that India, that is Bharat, shall be a Union of States. The territory of India shall consist of: The territories of the states, The Union territories and Any territory that may be acquired. The names of the States and the Unions have been described in the First Schedule.

Q10. Which of the following Article deals with the method of Impeachment of the President of India?

निम्नलिखित में से कौन सा अनुच्छेद भारत के राष्ट्रपति के महाभियोग की विधि से संबंधित है?

(a) Article 61 / अनुच्छेद 61

(b) Article 60 / अनुच्छेद 60

(c) Article 57/ अनुच्छेद 57

(d) Article 52/ अनुच्छेद 52

Answer & Explanation
Ans.10.(a)

Exp. Article 61 deals with the Procedure for impeachment of the President.

For More Civics quizzes Click Here

Leave a Reply